Teologické zastavení

teologie-uvod
Letošní postní doba už se blíží ke konci. Přesto je ale pořád čas se zastavit a zahledět se do svého nitra. Skvělou možnost, jak to udělat, nabízí návrat k velkým osobnostem moderního křesťanského myšlení. A právě to vám tyto nově vydané knihy umožní.

Ač se to zdá k nevíře, dílo celosvětově známého francouzského filozofa Pierra Teilharda de Chardin stále ještě není dostupné v češtině kompletní. To se ale nyní začíná měnit. Zrod myšlení, soubor dopisů tohoto autora zachycující průběh první světové války, je doufejme jen první ze série nových překladů.

Zrod myšlení

Dopisy 1914–1919

Autor: Pierre Teilhard de Chardin
Přeložili: Tereza Hodinová a Jan Petříček

Počet stran: 338
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7530-361-5
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Zrod myšlení vydalo nakladatelství Malvern.

Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955) byl francouzský jezuita, přírodovědec a filozof, který ve svém díle vytvořil teorii evoluce založenou na křesťanském myšlení. Protože jako kněz nesměl bojovat, účastnil se první světové války po celé čtyři roky jako nosič raněných. Při jejich zachraňování z bojiště prokazoval chladnokrevnou odvahu a ve chvílích mezi bitvami psal v zákopech dopisy své sestřenici Marguerite. Kromě barvitých popisů zážitků z války se v nich v zárodečné, ale pronikavé podobě objevují všechny myšlenky, které později tvoří pilíře jeho díla.
Z válečných zákopů se postupně vynořuje Teilhardova vize evolučního vesmíru postupujícího tápavými pokusy, často za drastických okolností, ke sjednocení do jediného komplexního celku, jehož centrem je Bůh. Objevují se zde úvahy o významu energie uvolněné v krizové situaci pro vznik nových forem řádu, o smyslu smrti a lidského utrpení včetně možnosti jeho proměny v nový růst, to vše stále provázeno vědomím obklopujícího „božského prostředí“. Teilhardovy válečné dopisy mohou být čteny jako vhodný úvod do málo známých nebo zcela neznámých rozměrů jeho díla či jako brána k tomuto mysliteli pro novou generaci čtenářů.

O autorovi

Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955) byl francouzský filosof, katolický kněz, jezuita a přírodovědec. Ve svém rozsáhlém díle vytvořil křesťanskou teorii evoluce a přeložil klasické křesťanské termíny do nového slovníku. Teilhard de Chardin chápe evoluci jako cestu k Bohu, které se účastní všechno stvoření, nejen lidé, ale i všechny neživé a živé bytosti.

Zdroj: teilhard-de-chardin.cz

O nakladateli

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydáváme souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

Pokud vám nestačí dopisy a raději byste se ponořili do hlubokých filozofických a teologických textů, můžete k tomu využít nově vydané knihy Sorena Kierkegaarda Bázeň a chvění Nemoc k smrti. Tato dvě slavná díla myslitele, který v 19. století křesťanské myšlení vrátil od etiky a osvícenského racionalismu k niternosti a konkrétnímu lidskému životu, zde vychází v jednom svazku.

Bázeň a chvění / Nemoc k smrti

Autor: Søren Kierkegaard
Přeložila: Marie Mikulová-Thulstrupová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1854-8
Doporučená cena: 475 Kč

Knihu Bázeň a chvění / Nemoc k smrti vydalo nakladatelství Portál.

Kniha Bázeň a chvění si bere název z novozákonních epištol. Kierkegaard se snaží pochopit úzkost, jakou musel cítit Abraham, když ho Bůh vyzval, aby obětoval svého syna Izáka. Posledním stadiem před dosažením víry je podle autora stav nekonečné rezignace a odhodlání vzdát se všeho, co by člověk upřednostňoval před Bohem. Nemoc k smrti pojednává o zoufalství, které Kierkegaard z křesťanského pohledu označuje za hřích, i když psychologicky ho chápe. Název odkazuje na příběh vzkříšeného Lazara. Autor rozebírá různé podoby zoufalství, které se vztahují k tomu, jak člověk dokáže přijmout vlastní konečnost (fyzickou složku) či nekonečnost (duchovní složku). Oba spisy vznikly ve čtyřicátých letech 19. století a dodnes zůstávají významné jak v rámci autorova díla, tak v kontextu existencialistické filozofie a psychologie.

Ukázka z knihy

Nálady

Byl jednou jeden muž a ten kdysi v dětství uslyšel pěkné vyprávění o tom, jak Bůh zkoušel Abraháma, který ve zkoušce obstál, víru zachoval a potom po druhé proti všemu očekávání obdržel syna. Když byl ten muž starší, četl toto vyprávění s ještě větším podivem, neboť život mu analyzoval, co ve zbožné úctě dítěte tvořilo celek. Čím byl starší, tím více se jeho mysl k onomu vyprávění vracela; jeho nadšení stále vzrůstalo, a přece příběh čím dál méně chápal. Nakonec kvůli němu na vše ostatní zapomněl a jeho duše chovala jen jediné přání: spatřit Abraháma! Jen jednu touhu měl: přál si být svědkem oné události.

Zaujala-li vás tato kniha, přečtěte si rozsáhlejší ukázku přímo na stránkách Portálu.

O autorovi

Soren Kierkegaard (1813–1855) byl dánský filozof a předchůdce existencialismu, zabývající se etickými, teologickými a psychologickými tématy. Měl sklon k metaforickému, poetickému vyjadřování. Silně kritizoval pro jeho dobu typickou Hegelovu filozofii i formálnost tehdejší církve. Řada jeho prací se zaměřuje na konkrétní lidské prožívání a nutnost osobní volby v kontrastu k abstraktnímu myšlení. Pro víru v Boha nemá podle něj člověk žádný důkaz, a tak musí učinit „skok do absurdna“ – víra a pochybnost existují ruku v ruce. Kierkegaard je tak pokládán za zakladatele křesťanské a existenciální psychologie.

Zdroj: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás bude provázet zbytkem postní doby? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrod myšlení
Dopisy 1914–1919

Chardin, Pierre Teilhard de

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeBázeň a chvění / Nemoc k smrti

Kierkegaard, Soren

Portál, 2022

Napsat komentář