Povídky o životě se všemi radostmi a starostmi

Tipy_Zakriveny cas v Kremzi_Teorie klaviru
V dnešních tipech potěšíme příznivce povídkové tvorby. Čekají na vás působivé příběhy zestárlých lidí, kteří se vyrovnávají s plynoucím časem, a také humorně pojaté příhody o randění a hledání pravého partnera.

Pět povídek shromážděných ve sbírce Zakřivený čas v Kremži od Claudia Magrise spojuje téma stáří a plynoucího času, s nímž je někdy těžké se vyrovnat. Přečtěte si o zajímavých osudech stárnoucích protagonistů.

Zakřivený čas v Kremži

Pět povídek
Autor: Claudio Magris
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 100
Vazba: vázaná
Formát: 115×160 mm
ISBN: 978-80-200-3317-8
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Zakřivený čas v Kremži vydalo nakladatelství Academia.

Soubor pěti povídek s tématem stáří a plynoucího času, s nímž se musí jednotliví protagonisté vyrovnat. Starý bohatý průmyslník se nechá zaměstnat jako vrátný v jedné ze svých budov; pedagog z hudební konzervatoře na odpočinku se po letech setká se svým někdejším žákem, dnes houslovým virtuosem; stařičký spisovatel žijící v ústraní na venkově je čestným hostem při udílení literární ceny pro začínající spisovatele, kde se cítí nepatřičně; někdejší vysloužilec z první světové války sleduje natáčení filmu o příhodě z vlastního mládí a nepoznává sebe ani přátele a ani onu dobu; a konečně v ústřední povídce, jež propůjčila jméno celé knize, zjišťuje starý hrdina při náhodném bezvýznamném setkání v jednom ospalém rakouském městečku, že čas neběží jen lineárně a že si s námi záludně pohrává.

 

Ukázka z knihy

Maestro se na okamžik zastavil a zahleděl se na vilu, už byla nedaleko. Byl trochu zadýchaný, o něco víc než kolik by vyžadovala mírně stoupající ulice. Před nějakou dobou si nedobrovolně zvykl chvilkami se vždycky vydýchat, i když to vlastně nepotřeboval, ale tělo si to nečekaně začalo vyžadovat. Starci mívají takové rozmary a umanutosti, které si dopřávají jako malou zálohu a odškodné za velký nesoulad se skutečností. Už viděl bránu, spirály tepaných mříží, proplétající se do mnoha věnců, a verandu porostlou popínavými rostlinami před přijímacím pokojem, kde ho nejspíš Vilardi očekává. Vlastně maestro Vilardi, protože ten titul mu teď náleží víc než jemu, Salmanu Meiersteinovi, uznávanému pedagogovi na hudební konzervatoři, to jistě, ale nic víc. (str. 37)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Italský vědec, germanista, esejista a prozaik Claudio Magris se narodil v roce 1939 v Terstu. Nějaký čas přednášel germanistiku na univerzitě v Turínu a nyní je profesorem německé literatury na univerzitě v Terstu. Píše fejetony do italského deníku Corriere della Sera. Je držitelem Rakouské státní ceny za evropskou literaturu, Mírové ceny německých knihkupců, Ceny Strega (1997), Ceny knížete asturského (2004), Ceny Franze Kafky (2016).

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Kromě nakladatelské činnosti provozuje Academia stejnojmennou síť knihkupectví v Praze, Brně a Ostravě.

————————————————

Knížku povídek Teorie klavíru ocení zejména čtenářky. Autorka Klára Haunerová zde totiž z vlastního úhlu pohledu probírá témata, jako je randění, hledání pravé lásky a zklamání z nezdarů. Pomáhá jí přitom nadhled a humor.

Teorie klavíru

Autorka: Klára Haunerová
Ilustrovala: Veronika Losová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-7650-548-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Teorie klavíru vydalo nakladatelství Pointa.

V autobiografické knize povídek autorka odhaluje soukromý život. Formou deníkových zápisků a vzpomínek zachycuje strastiplnou cestu hledání lásky a osudového partnera, a to s nadsázkou a humorem sobě vlastním. V pěti bouřlivých letech po třicítce se mísí zamilování, naivní představy o lásce a hromada zklamání, které s odstupem času nebolí, ba naopak baví. Kromě vzpomínek na své (ne)vydařené vztahy se autorka věnuje tématu randění a hledání osudového partnera v době globální pandemie. Osobitým stylem reflektuje peripetie seznamování a čtenář s ní tak skrze její autentické zápisky prožívá všechny příběhy. Humorný povídkový soubor též obsahuje její vzpomínky na dětství, zážitky z cest, vzestupy a pády, sny, touhy, začátky podnikání a věčné stěhování zpátky „domů“.

 

Ukázka z knihy

Když už patnáct let randíte, máte hodně zážitků a ještě víc příhod k vyprávění. Svým způsobem je to pestřejší, než kdybych měla vztahy dva nebo tři, nebo dokonce jen jeden. Ale to už je snad za hranou, nikoho takového ze svého okolí neznám (kromě tety, která poznala strejdu asi v sedmnácti, vzala si ho a žijí spolu dodnes). Ráda k nim jezdím a nechávám si vyprávět, jak je něco takového vlastně možné. A stále docházím k názoru, že v dnešní době je to unikát.
Mám tolik historek, že by to vydalo na celý svazek knih s podtitulem Tohle jsou dnešní vztahy. Když někam přijedu, bývám to já, koho vyberou, aby vyprávěl něco ze života. To vždy znamená jediné: „Řekni nám něco nového o chlapech! Co jsi zase zažila?“ Doteď nevím, zda to mám brát jako poctu, nebo spíš naopak. (str. )

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Klára Haunerová je vystudovaná oděvní návrhářka a taky ekonomka. Propojením obou oborů vznikla kniha Fashion management (Grada, 2019), na které se podílela. Už jedenáctým rokem vede Institut módní tvorby, který založila a každý program v nabídce pilovala s celým svým týmem. Dlouho cestovala a poznávala svět a za posledních deset let navštívila více než 45 zemí. Aktivní život na cestách a časté stěhování ji inspirovaly ke změně dosavadního přístupu k životu a rozhodla se psát. Motivační kniha Méně mít, více žít (Grada, 2019) se stala jejím prvním samostatným počinem. Ráda balancuje na hraně a žije tak, jak se jí líbí. Je svobodná, bezdětná a veselá holka, kterou dojímají západy slunce a příběhy podle skutečných událostí.

Zdroj informací: Pointa

 

O nakladatelství Pointa

Nakladatelská služba Pointa přináší alternativu k tradičnímu publikování knih. Spojuje autory, redaktorky, korektory, grafičky, sazeče, ilustrátorky i markeťáky se čtenáři a čtenářkami. Spisovatelům a spisovatelkám umožňuje vybrat si tým, který bude na knize pracovat. Profíkům z branže zase příležitost podílet se na knihách, které jsou jejich srdci blízké, a spolupracovat s talentovanými kolegy a kolegyněmi napříč knižním světem. Čtenářům a čtenářkám pak kromě knih samotných Pointa přináší i možnost přispět k jejich vzniku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše povídkové tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZakřivený čas v Kremži
Pět povídek

Magris, Claudio

Academia, 2022

zobrazit info o knizeTeorie klavíru

Haunerová, Klára

Pointa, 2022

Napsat komentář