Ukázka z knihy Čokoládový klub (Carole Matthewsová)

cokoladovy klub

Čtyři ženy, čtyři kamarádky, které za největšího pomocníka v životě považují právě čokoládu. A právě pro krizové situace v životě každé z nich se dámy rozhodnou založit vlastní Čokoládový klub!

Knihu Čokoládový klub vydalo nakladatelství Cosmopolis

I. část ukázky

Před mnoha měsíci jsem sem chodívala sama a skrývala se v koutě. Popravdě řečeno nerada jím na veřejnosti, a zejména nesnáším, když se na mě lidi dívají, jak baštím čokoládu. Mám podezření, že ani smažkám se nelíbí, když je někdo pozoruje, jak šňupou kokain nebo si píchají heroin. Nechat na sebe čučet, když si užíváte svých perverzních choutek, to je zahanbující. (Pokud ovšem vaší perverzní choutkou není právě nechat na sebe čučet, řekla bych.) Ve skutečnosti přitom neslintám, ale připadám si tak. A myslím, že se mnou v této věci budete souhlasit: slintat se má radši jen v soukromí.

Právě při jedné z mých návštěv, když jsem tu byla sama, jsem se seznámila s Autumn. V kavárně nebylo volné místo kromě toho vedle mě, takže si přisedla. Okamžitě jsme se spřátelily. Jenže kdo by neměl rád Autumn. Pokud vám ovšem nevadí lidé, kteří si nedokážou pomoct a jsou soustavně milí. Jedno varování. Rodiče, dejte si pozor: pokud hodláte pojmenovat svou dceru Autumn, až dospěje, nevyhnutelně bude mít kudrnaté zrzavé vlasy a bude volit Stranu zelených jako tahle.

Autumn je žena posedlá hořkou čokoládou. Ve světě psychologie čokolády – jsem si jistá, že něco takového existuje – to znamená, že skrývá svou temnou stránku. Autumn čokoládu mlsá – šetří si ji, vychutnává ji, každý ždibec si rozdělí na tisíc ukousnutí, díky čemuž si podle mě nepřipadá tak provinile vůči chudým lidem. Když uspokojuje svůj chtíč po čokoládě, trpí hrozným pocitem viny. My ostatní se soužíme kvůli počtu kalorií, které ztláskáme, a kvůli tomu, na jak dlouho se nám usadí na hýždích. Autumn se trápí kvůli hladovějícím dětem, kterým musí stačit k přežití miska rýže denně a na čokoládu nemůžou pomyslet ani ve snu. Já se o hladovějící děti nestarám, snažím se je ze svých představ naprosto vytěsnit, protože, upřímně řečeno, mám doma svých starostí dost.

„Musíme si dát horkou čokoládu, ta nám zvedne náladu,“ navrhuje Autumn, zatímco si odvazuje šálu. Bezpochyby ji upletla nějaká chudá mexická puberťačka a utržené peníze jí ve špinavém slumu vystačí na jídlo po celý rok. Potřebuju sníst víc čokolády, abych se cítila líp.

 

II. část ukázky

Poskakuju po obýváku s Davinou McCallovou. Jde jí to evidentně líp než mně, ale jí patrně platí miliardy liber za dévédéčko s jejím cvičením, kdežto mně ne. Strašně přitom trpím. Množství čokolády, které jsem v poslední době zkonzumovala, se mi začíná usazovat na bocích a nevypadá to dobře. Dneska ráno mě pásek sukně málem uškrtil. Proč mi radši netloustnou prsa, tam bych ráda trochu přibrala. Proč jsou kalorie naprogramované tak, aby člověku zamířily rovnou do spodní poloviny těla? Dokonce ani pravidelné zvracení v koupelně růst mé váhy nezastavilo. Ale teď mi dochází, že od té doby, co už nechodím s Marcusem, mé nutkání vyprázdnit si žaludek řídne. To by mělo být dobré znamení, že ano?

Mohla bych jít cvičit do fitka, ale má na mě demoralizující vliv, nevydržela bych to tam. Všechny ženské, které tam chodí, dokážou udržet tempo s lektorkou, jen já jediná ne. Takže jsem došla k názoru, že si moje peníze nezaslouží. Mám takovou myšlenku, a to, že budu cvičit doma na dévédéčka, mé tvary se změní a teprve pak podstoupím to riziko a zajdu zase do fitka. To se mi zdá fér. Dévédéček mám doma spoustu. Třeba Rozpumpuj krev! s nechutně fit ženskými od vydavatelství Eric Prydz music video, což, kdyby vás to zajímalo, je větší porno než pilates a nejdepresivnější video se cvičením, které na světě existuje. Všechny ženské na něm jsou tak vysportované a mrštné, že jsem si jistá, že na mou psychiku budou mít vliv přesně opačný. Proč si huntovat tělo, když nemáte žádnou zatracenou naději, že budete někdy vypadat jako ony? Ubozí smrtelníci jako já dokážou jen polovinu z těch cvičení. Kdykoli se o ně snažím, hrozí mi vážné nebezpečí, že si vykloubím obě kyčle. No nic, mají na sobě návleky na nohy jako v osmdesátých letech. Až jich budu mít dost, a to nebude trvat dlouho, můžu si pustit salsu s Angelou Griffinovou Jak jsem vytancovala dvanáct kilo za dva měsíce! To jistě, má milá. Nebo Velká snaha, velké výsledky s Nell McAndrewovou. Nebo si můžu představovat, že buším do Marcuse, a cvičit Tae-Bo na dévédéčko s Billym Blanksem Buď fit, zhubni, bav se a buď silná. Narostou ti svaly jako boxerovi těžké váhy.

Vidíš, Davino? Až tě budu mít po krk, prostě se na tebe můžu vykašlat. Můžu tě hodit do skříně v kuchyni a vybrat si jiné dévédéčko. Kéž by to bylo tak lehké i s kluky… Ach jo. Musím spalovat tuky, a to mě drtí nejvíc. Jsem ráda, že kadeřnictví pode mnou je na noc zavřené, protože jinak by jim tam dole mohlo připadat, že jim na stropě tancuje stádo slonů. Pořádně dupu, když provádím výskoky s roztaženým rukama a nohama a výpady a přitahuju kolena k hrudi, funím a odfukuju, jsem rudá v obličeji a potím se. Vlasy mám přilepené k čelu a upřímně řečeno mi tečou potůčky potu na místech, na kterých nechcete, aby vám tekly potůčky potu. Proto dávám přednost józe. Sice se při ní nespálí tolik kalorií, ale aspoň nejste zbrocení potem. Dá se v ní najít jakýsi klid. Vím to z vlastní zkušenosti, ale ráno po ní nejsem schopna pohnout stehny, mám je vždycky příliš slabá a citlivá. Dávám si přestávku, abych mohla kompenzovat ztrátu energie Twixem.

„No tak!“ pohání mě Davina z obrazovky. „Ještě osmkrát! Osm… sedm…“

Proklatá čůza.

Můžete si také prolistovat celou ukázku.

O autorce

Carole Matthewsová je spisovatelkou romantických komedií. Má ráda šampaňské, peče dorty a jí čokoládu. Žije v minimalistickém domě bez koberců, závěsů a ozdob. Má ráda procházky, tanec, zumbu a filmy. V česku vyšla i její kniha Slunečné dny a mořský vánek.

Zdroj informací: oficiální web autorky


logo_Cosmopolis_120x60COSMOPOLIS vznikl v roce 2015 jako značka Nakladatelského domu GRADA specializovaná na široký výběr kvalitní světové i české krásné literatury různých žánrů. Knihy s logem COSMOPOLIS napovídají, že čtenář drží v ruce beletristický titul, který i nadále udržuje vysoké standardy kvality. Logo nové značky v sobě nese více významů: hřbety stojících knih, živoucí město i rytmus. Značka tady přináší svým čtenářům knihy z celého světa a drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů a stylů ostatně ilustruje nejen logo, ale i motto redakce beletrie – KNIHY PLNÉ EMOCÍ.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČokoládový klub

Matthewsová, Carole

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář