Román spojující kyberpunk a temnou fantasy

dcera_zelezneho_draka
Ačkoli Faerii ovládají elfové, nejde o žádný pohádkový svět. V továrnách na kybernetické draky jsou využíváni dětští otroci. Jedním z nich je i Jane – dokud ji jednoho dne poškozený drak nevyzve k útěku…

Román Dcera železného draka, který vydalo roku 2021 nakladatelství Argo ve své edici Fantastika, napsal americký spisovatel Michael Swanwick. Swanwick bývá označován za jednoho z největších spisovatelských talentů osmdesátých let. Oceněny byly zejména jeho povídky, které ovlivnila nejen postmoderna, ale i tradiční science fiction a fantasy. Coby romanopisec se Swanwick zaměřuje zejména na téma střetu moderní techniky se starými společenskými strukturami. Doplním, že román Dcera železného draka vyšel poprvé v roce 1993.

Hlavní hrdinkou příběhu je Jane, ukradené a zaměněné dítě. Patří mezi dětské nevolníky (mezi kterými je jediná lidského původu), zneužívané elfskou aristokracií pro výrobu válečných strojů. Válečné stroje mají ve Faerii podobu mohutných kybernetických magických draků. Jeden z mechanických draků, zapomenutý a porouchaný Melachton, vyzve Jane k útěku. Tím začíná příběh jejího dospívání v krutém světě plném konzumu a zneužívání.

Swanwickův román působí jako pozoruhodná směs pohádky a kyberpunku. Svět, ve kterém se Jane pokouší přežít, je nihilistický, přísně hierarchický a surový – ostatně sama hlavní hrdinka není stoprocentně kladnou postavou, naopak čtenář mnohdy pochybuje o jejím charakteru. Jako komplikovaný by se dal popsat i vztah mezi Jane a mechanickým drakem. Tento válečný stroj má vlastní motivy, přičemž svou společnici silně ovlivňuje a zneužívá pro své cíle.

Hlavní hrdinka se postupně proměňuje z ustrašené lidské smrtelnice na oportunistku, která si příliš nedělá vrásky s morálními zásadami. Z hlediska vývoje Jane bychom mohli děj knihy rozčlenit do čtyř etap (respektive čtyř životních období). V každé z těchto etap doprovází dospívající dívku nějaká postava, která výrazně determinuje její život. Čtenář však často do poslední chvíle netuší, jaké povahy toto ovlivnění je.

Text příběhu působí hutně a náročně na pozornost, přičemž obsahuje mnoho skrytých významů, jež jsou pro děj podstatné. Poetické momenty autor střídá s až obscénně vulgárními scénami, přičemž celou knihou se jako červená nit táhne pocit, že vlastně na ničem nezáleží a nic nemá smysl. Swanwickův román doporučuji čtenářům, kteří se nelekají psychedelického příběhu s drsnými scénami, naopak jej nedoporučuji těm, kteří od Dcery železného draka očekávají klasickou fantasy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDcera železného draka

Swanwick, Michael

Argo, 2021

Napsat komentář