Románové pondělí

Romanove pondeli
Románové pondělí nás dnes zavede především do mužského světa. Ani v něm není o rozmanitost nouze. Proto v dnes představovaných knihách potkáme bratrskou lásku i nevraživost, trochu filozofie a také muzikantský punk. 

Podobný román se v mužském světě hned tak nevidí. Kniha je totiž od začátku až do konce plná emocí, které prožívají hlavní hrdinové napřed jako kluci a později jako dospělí muži. Z dob dětství a dospívání si však s sebou nesou mnoho nevyřešených záležitostí.

Tři bratři se vracejí na rodinnou chatu u jezera, kam se dvacet let žádný z nich neodvážil. Přivážejí s sebou urnu s popelem a chystají se tu splnit matčino nečekané poslední přání.

Společná cesta je však provede nejen důvěrně známou krajinou, ale také časem. Náhle jsou z nich opět chlapci s opálenýma nohama a dychtivýma očima, soupeřící o otcovu přízeň a matčinu vrtkavou lásku, kteří mají na světě jen jeden druhého a možná také vůbec nikoho. Nyní tu stojí jako mladí dospělí muži, navzájem si tak cizí, a přesto nerozlučně spoutaní okovy minulosti. Osudné místo nesmlouvavě vyhání na povrch pečlivě pohřbené vzpomínky a hořkost, která mezi bratry znovu vráží klín. Jak dokáže domov prolezlý nejistotou jako minové pole poznamenat dětskou mysl? A co se doopravdy stalo onoho léta, kdy se všechno rozpadlo na kusy?

Z popela

Autor: Alex Schulman
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 242
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0810-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Z popela vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Nástup na břehu. To byla drahocenná chvíle. Otec měl v očích onen zvláštní pohled, který kluci zbožňovali, ty ohníčky slibující rošťáctví a zábavu, a k tomu se přidal slavnostní tón, jímž se smrtelnou vážností a s úsměvem hrajícím v koutku úst vždycky vyhlašoval nové klání. Obřadně a vznešeně, jako by v sázce bylo vše.

O autorovi

Alex Schulman je švédský spisovatel a novinář, narozen roku 1976. Spoluvytváří nejpopulárnější švédský podcast Alex & Sigge a píše sloupky pro deník . Jako spisovatel debutoval v roce 2007 a je autorem čtyř úspěšných autobiografií, jedna z nich se dokonce stala švédskou knihou roku 2017. Jeho první román Z popela (2020) se okamžitě po vydání stal ve Švédsku bestsellerem a autorská práva se prodala do třiatřiceti zemí.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Druhý román nás naladí na trochu filozofickou notu. Do přítomnosti se prolíná minulost a v až skoro fantaskním světě kniha poukazuje na absurditu a neutěšenost lidského bytí nejenom v době normalizace.

Milostný thriller nejen z časů šedé zóny, zasazující osudy několika dvojic do krajiny, patřící od věků jiným tvorům, jimž je lidská civilizace ukradená – zde zastoupená kosí populací. Do naší přítomnosti se vkliňuje nejen minulost, ale také svět mystérií za zrcadlem. Název knihy odkazuje k písni Bye bye blackbird, proslavené Milesem Davisem.

Krajina černého kosa

Autor: Vladimír Kouřil

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-88268-54-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Krajina černého kosa vydalo nakladatelství 65. pole, kde najdeme také ukázku z knihy.

Ukázka z knihy

Za hluboké tmy jsem pochodoval od autobusové zastávky k sobě domů, když jsem se zaraženě zastavil. V mém pokoji bylo světlo. Od něj mě dělilo skoro půl kilometru rovné silnice, lemované temnou alejí, s temným baldachýnem pod svitem hvězd. Bylo to dobře v té tmě vidět. Ten žlutě svítící bod měl v prostoru své pevné místo, usazené během cest za denního světla. Takže jsem rázoval dál. Automaticky jsem zrychloval. Měl jsem před sebou ještě tak pět minut cesty. Když jsem byl v půli, světlo zmizelo. Zastavil jsem se a z těch přibližně dvou set metrů jsem se snažil ve tmě před domem či okolí objevit nějakou siluetu. Nebo zaparkované auto. Chvíli jsem stál a jen zíral do tmy. Oči ale byly už dávno přivyklé. Pak jsem dorazil k domu. Dveře byly zamčené, vypadaly v pořádku. Obešel jsem co nejtišeji dům a kontroloval okna.

O autorovi

Vladimír Kouřil se narodil roku 1944 v Těšeticích u Olomouce a od roku 1944 žije v Praze. Užil si počátky rock´n´rollu u nás a učaroval mu jazz. Jako tajemník Jazzové sekce byl v roce 1987 odsouzen na 10 měsíců nepodmíněně za její ilegální působení po zákazu v roce 1984. Soudně rehabilitován v roce 1991. V roce 2012 obdržel ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu. Na oficiální scéně publikuje od roku 1988 v Gramorevui. Po roce 1989 v řadě hudebních časopisů. V současnosti píše pravidelně pro UNI, Hudební rozhledy a ČRo Vltavu. Od roku 1998 uvádí v čítárně Unijazzu pravidelný poslechový měsíčník Jazzmánie. Kámen a mouka je jeho povídkovou prvotinou. Z dalších knih můžeme úvest třeba Český rock´n´roll 1956–1969 (1981), Starý a mladý pán hrají jazz (1998), Jazzová sekce v čase a nečase (1999), Divná hudba dob nekalých (2006), Africké květiny (2016) a Cesty clonou (2019).

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

————————————————

Na závěr máme něco na odlehčení. Pankáči, éra devadesátek, současnost, holky, fet i alkohol – to všechno můžeme najít v románu, který v lehce undergroundovém stylu líčí osud jedné skoro už zapomenuté hudební kapely.

Sto táců za jeden koncert? O tom se pankáčům z Revolvers nesnilo ani v době největší slávy. V devadesátkách se z nich měly stát hvězdy, ale z fetu a nenávisti jim zvlhnul prach. Teď Dejv čuje comeback a s ním možnost vypadnout ze Zapadákova. Jenže sehnat staré kumpány – alkoholika Hadryna, feťáka Džeryho a sektáře Sifona – a dohlídnout, aby to zase nepodělali, bude možná nad jeho síly…

Revolvers s nadhledem a ironií vypráví o naději a zklamání, zápalu a následném vyhoření, o touze dobýt svět, nebo si v něm aspoň najít svoje místo.

Revolvers

Co osud jednou rozpojí, člověk nemá znovu lepit dohromady
Autor: Oldřich Janeba

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-3419-9
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Revolvers vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Dejv se vrátil do kuchyně rozmrzelý. Mohla to být pocta. Po dvaceti letech si na něho někdo vzpomněl. Pamatoval si hudební skupinu, která vydala dvě studiová alba a existovala všehovšudy čtyři roky. Dávno před internetem, kdy všechno zmizelo v propadlišti dějin. Jenže Dej se vůbec necítil dobře. Chtěl zažít jiná uznání. Třeba zmínku v rockové encyklopedii východoevropských kapel, která vyšla před rokem v Anglii, tam Revolvers chybí.

Na celou ukázku se můžete podívat sami.

O autorovi

Oldřich Janeba se původně věnoval psaní povídek a filmových synopsí. Mezi lety 2013 a 2017 vydal trilogii příběhů ze země indiánů (Wolf, Alice v oblacích a Stejsy). V roce 2016 inicioval vznik divadelního souboru Naoko a od začátku je jeho uměleckým vedoucím. Ve vlastní režii uvedl postupně hry: Robotická žena (2018), Vzpoura čarodějnic (2019) a Šneci v aspiku (2019). V roce 2017 natočil pro televizi Stream dokumentární seriál Příběhy filmů, kde zúročil dlouholeté studium kinematografie. V roce 2016 vydal hudební demonahrávku s názvem Folk Punk. V současnosti připravuje pro televizi Mall TV pořad Českej biják.

Zdroj informací: oficiální web autora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ popela

Schulman, Alex

Host, 2022

zobrazit info o knizeKrajina černého kosa

Kouřil, Vladimír

65. pole

zobrazit info o knizeRevolvers
Co osud jednou rozpojí, člověk nemá znovu lepit dohromady

Janeba, Oldřich

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář