Život v Osvětimi

kalendar_udalosti_v_kt_Auschwitz (1)
Čas od času by si každý z nás měl připomenout, co vše se odehrálo v historii. Její nedílnou součástí bohužel byla i existence koncentračních táborů. Jen těžko si lze představit, jaké hrůzy se v nich odehrávaly. Podrobnostmi z osvětimského tábora vás provede Danuta Czechová.

Téměř padesát let je jméno KT Auschwitz (Osvětim) pro miliony lidí na celém světě spojeno s hitlerovským masovým vražděním, zločinem, jaký nemá v dějinách civilizace obdoby. Za necelých pět let existence tohoto tábora v něm nacisté zavraždili více než milion lidí, převážně Židů, ale také značný počet Poláků, Čechů, Romů a představitelů dalších národností. Publikace představuje základní pramen informující o dění v KT Auschwitz. Autorka den po dni odhaluje historii koncentračního tábora, uvádí, kdy a odkud přijížděly jednotlivé transporty, kolik osob v nich bylo, kolik jich bylo ihned po příjezdu posláno po selekci do plynových komor, kolik do tábora. Popisuje nejdůležitější události v táboře, popravy, útěky vězňů, budování, rozšiřování a konečně i likvidaci a evakuaci tábora. Všechny události jsou doloženy jak svědecky, tak podloženy dochovanými dokumenty. Sama autorka na knize pracovala téměř do posledních let svého života a z jejího díla vycházejí či se na něj odvolávají všechny významné vědecké práce autorů z celého světa. Kniha původně vycházela na pokračování v letech 1958–1963 v časopise Zeszyty Oświęcimskie, v následujících letech vycházela doplněná a rozšířená vydání. Byla přeložena do několika jazyků, mimo jiné do němčiny, angličtiny a italštiny.

Kalendář událostí v KT Auschwitz (2 svazky)

Autorka: Danuta Czechová
Přeložila: Lenka Kuhar Daňhelová

Počet stran: 1192
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-3139-6
Doporučená cena: 1 Kč

Knihu Kalendář událostí v KT Auschwitz vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V průběhu roku 1943 bylo v KT Auschwitz uvězněno více než 150 tisíc vězňů různých národností, z toho 86 088 mužů, 46 077 žen, 9 008 Romů a 9 728 Romek. Do dalších koncentračních táborů bylo přesunuto přibližně 20 tisíc vězňů.
V důsledku systematického rozšiřování a nároků zbrojního průmyslu rostla potřeba vězeňské pracovní síly a KT Auschwitz se tak rozrostl do rozměrů velkého kombinátu. Jeho hlavním organizátorem a nejhorlivějším vykonavatelem rozkazů SS v tomto směru byl Rudolf Höss, který současně vykonával funkci velitele tábora, velitele místní posádky SS a ředitele všech závodů SS na tzv. zájmovém území tábora. Jak sám píše ve své autobiografii, předal vládu v táborech, tedy osudy desítek tisíc vězňů a vězeňkyň, do rukou vedoucích táborů a funkcionářů politického oddílu, které on sám hodnotil z lidského hlediska velice negativně.
Teror, který v táboře zavedli, vyvolal mezi vězni odpor, konsolidaci a solidaritu různých konspiračních skupin, které se sjednocovaly a bojovaly s aparátem násilí SS. Jedna z forem činnosti vězeňského podzemního hnutí odporu představovala informování světa o zločinech, kterých se SS v táboře dopouštěla, shromažďování důkazů o těchto zločinech a jejich odesílání z tábora ven.
Tato činnost přinesla ještě v době fungování KT Auschwitz pozitivní výsledky. Konkrétně byl v listopadu 1943 sesazen z místa velitele KT Auschwitz R. Höss a samotný tábor byl rozdělen na tři: Auschwitz I, sestávající z kmenového tábora, který byl centrálou pro administrativní záležitosti pro zbývající tábory, Auschwitz II, pod který spadal tábor Birkenau a pobočné tábory u farem a zemědělských statků, a Auschwitz III, se sídlem velitelství v Monowicích (Buna), pod něhož spadaly všechny pobočné tábory při průmyslových závodech. (str. 397)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Danuta Czechová (1922–2004) byla polskou historičkou a mnohaletou vědeckou pracovnicí Státního muzea v Osvětimi. Jak v Polsku, tak v zahraničí publikovala mnoho vědeckých prací, vystupovala v Německu jako odborná znalkyně v procesech s esesmany působícími v KT Auschwitz. Kniha Kalendář událostí v KT Auschwitz je jejím nejdůležitějším dílem.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKalendář událostí v KT Auschwitz (2 svazky)

Czechová, Danuta

Academia, 2021

Napsat komentář