Velké osobnosti dějin v románech

Romany-nejen-pro-zeny
Historie je plná významných osobností, které se navždy zapsaly do dějin. S dnešními romány se podíváme za takovými velikány, jakými byl Tutanchamon či Leonardo da Vinci. A nebude chybět ani výprava do českých zemí – zavítáme do doby Karla IV.

Láká vás starobylý Egypt a jeho historie? Pak bude dnešní první kniha, kterou vydalo nakladatelství Alpress, tou pravou pro vás. V románu Tutanchamon prožijete spolu s tímto legendárním faraonem neobyčejné příběhy a poodhalíte roušku mnoha dávných tajemství.

Tutanchamon

Autor: Esperian Valery
Přeložila: Alice Macková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-569-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Tutanchamon vydalo nakladatelství Alpress.

Tutanchamona již od prvního nádechu obklopovala aura zlověstné předtuchy. Přesto za svůj velmi krátký život dosáhl vysokých cílů. Aby ho kněží přijali, přesunul hlavní město zpět do Théb, zavrhl kacířství a obnovil Amonův kult, čímž započal éru slavného Egypta. Jeho posedlost po odpuštění, které hledal u bohů, ho ale zavedla na cestu plnou nebezpečí a zrady.

Ukázka z knihy

„Tutanchamone, podívej!“ zavolala na něj manželka.

Otočil se, i když si ještě úplně nezvykl na nové jméno, co přijal během druhého obřadu v Memfisu. Anchesenamon sledovala pohledem hejno ptáků poletujících nízko u země. Od okamžiku, kdy v královské bárce vypluli z Memfisu, ani on nespustil oči z okolí Nilu a jeho zrak bloudil v rákosí a bujném listoví, jež dosahovaly až k břehům řeky. Tahle divoká příroda neměla nic společného s vybledlými náhražkami, s nimiž se setkal v zahradách Severního paláce, kde se kvůli nedostatku místa a vody – přicházela jen z nebe díky náklonnosti bohů – vyskytovalo jenom málo rostlin. Rovněž během plavby do Memfisu toho moc neviděli. Nil byl v té části ještě vyschlý a skoupý na vláhu, sotva vytékal z hrází. Před časem se v Memfisu začalo všechno měnit, ale Tutanchamon se dlouho věnoval studiu a výcviku vedenému Ajem a ostatními poručníky, kteří museli připravit jeho mysl a tělo tak, aby se z něj stal faraon, jakého všichni očekávali.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knížky.

————————————————

Pokud preferujete audioknihy, také si dnes přijdete na své. Kniha Ďáblův nápoj  jednoho z nejúspěšnějších českých spisovatelů současnosti, Vlastimila Vondrušky, totiž vychází v audiopodobě. Budete s ní putovat až do doby císaře Karla IV. a společně s mistrem teologie a císařským notářem pak budete rozkrývat úkladný zločin.

Ďáblův nápoj

Zločiny na dvoře císaře Karla IV.
Autor: Vlastimil Vondruška

Vazba: CD
ISBN: 8590236113220
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Ďáblův nápoj vydalo nakladatelství Radioservis. Na jejich webu si pak můžete poslechnout i ukázku z audioknihy.

Ďáblův nápoj, první ze zamýšlené série her s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem ze Zbyn, nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době panování Karla IV. přesně ve Vondruškově stylu.

Společně s hlavními postavami, kterých se v jiskřivém dialogu ujali pánové Viktor Preiss a Tomáš Töpfer, navštívíte středověkou Prahu jako atraktivní prostředí rytířů, kazatelů, lapků a měšťanů i jejich žen a dcer, počestných i hříšných.

O autorovi

Vlastimil Vondruška (nar. 1955 v  Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. Působil v Československé akademii věd, v Národním muzeu v Praze, jako podnikatel se řadu let zabýval výrobou kopií historického skla (založil sklárnu Královská  huť v Doksech). V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň čtenářů si získal především historickými detektivkami z doby vlády Přemysla Otakara II. Jedním z jeho úspěšných titulů je například čtyřdílná Přemyslovská epopej (podívejte se také na reportáž z prezentace knihy). Dosud prodal více než půl milionu knih. Mezi jeho díla patří např. Ulička hanbyVzpoura goliardůOsmanský tábor či Husitská epopej, za kterou získal v roce 2015 titul Bestseller roku. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBY v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů. Přečtěte si náš rozhovor s autorem.

Zdroj informací: vlastimilvondruska.cz

————————————————

Leonardo da Vinci dodnes patří mezi nejobdivovanější osobnosti své doby. Množství jeho vynálezů, kreseb i staveb nás o tom dodnes nenechává na pochybách. Víme ale o tomto géniovi všechno? Vydejte se společně s Massimem Polidorem a jeho novou knihou na cestu za poznáním Leonardových tajemství.

Leonardo. Génius a rebel

Historický román o umělci mnoha talentů
Autor: Massimo Polidoro
Přeložila: Anna Kostková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×218 mm
ISBN: 978-80-276-0177-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Leonardo. Génius a rebel vydalo nakladatelství Slovart.

Na úsvitu šestnáctého století je Itálie rozdělena na nesčetné množství hašteřivých království. Mezi nimi putuje bizarní a fascinující postava: malíř a sochař, kterému se jako žádnému jinému daří zachytit ve svém díle duši předlohy. Je architektem, který dokáže postavit skvosty nejen podivuhodně krásné, ale zároveň tak odvážné, že předčí veškerou představivost. Staví válečné stroje, které snad pocházejí ze vzdálené budoucnosti. Je to vědec, který chce zkoumat mechanizmy každého vesmírného jevu: pohyb planet, vzduchu i vody, let ptáků, lidské tělo. Neexistuje žádná disciplína, ve které by neprokázal bezkonkurenční řemeslné zpracování i nadlidský um. Jmenuje se Leonardo da Vinci. Kolem jeho jména budou vznikat legendy, mýty a fantastické příběhy. Přesto v jeho životě stále existuje mnoho hádanek a nezmapovaných časových úseků. Chtělo by to stroj času, nebo výpověď očitého svědka, aby se konečně podařilo osvětlit tajemství toho, kdo je dnes pro nás nejzásadnějším představitelem renesance. Úžasná a fascinující kniha Massima Polidora je přesně tím: prostřednictvím vzpomínek (i když imaginárních) Francesca Melziho, který byl roky přítelem a oblíbeným žákem mistra, nás autor bere na neuvěřitelnou a bouřlivou cestu. Půjdeme spolu s Leonardem, budeme sledovat vývoj a vzestup jeho geniality, budeme ho obdivovat v okamžicích vzniku jeho nesmrtelných děl a přímo od něj uslyšíme myšlenky, které stvrzují největší talent v historii lidstva.

Ukázka z knihy

Jmenuji se Giovanni Francesco Melzi a narodil jsem se pár měsíců předtím, než v roce 1492 Janovan Kryštof Kolumbus objevil Nový svět, jemuž nedlouho poté dali dva němečtí kartografové jméno „Amerika“ na počest Vespucciho, který kontinent sice prozkoumal, ale neobjevil. Případ, kdy byly zásluhy průkopníka připsány někomu jinému, a to způsobem, jenž se příliš neliší od způsobu, jakým se to často stávalo i mému učiteli. Uvědomuji si ale, že očekávám příliš od toho, co se má ještě stát…

Pocházím z patricijské rodiny a můj otec, Gerolamo, je kapitánem milánské milice krále Ludvíka XII. Právě na něm závisí bezpečnost a řádný chod života v Miláně.

Nezapomeňte si prolistovat i zbytek ukázky z románu.

O autorovi

Massimo Polidoro je spisovatel, novinář a tajemník Italského výboru pro kontrolu tvrzení o pseudovědě (CICAP), vyučuje vědeckou komunikaci pro doktorandy na univerzitě v Padově a v minulosti byl profesorem vědecké metody a psychologie nevšednosti na univerzitě v Miláně-Bicocca. Je studentem Jamese Randiho, členem Centra pro skeptický výzkum (CSI) a autorem  50 knih a stovek článků publikovaných ve Focusu a dalších publikacích. Leonardo. Genius a rebel  je jeho nejnovější knihou.

Zdroj informací: massimopolidoro.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTutanchamon

Valery, Esperian

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeĎáblův nápoj (audiokniha)
Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeLeonardo. Génius a rebel
Historický román o umělci mnoha talentů

Polidoro, Massimo

Slovart, 2021

Napsat komentář