Svět hmyzu

hmyz-uvod
Za okny to sice vypadá, že pravá zima teprve přichází, ale ve skutečnosti se ani nenadějeme, a jaro se začne ozývat. Dnes si představíme dvě nádherné knihy, které nás navnadí na každoroční návrat čmeláků i včel.

Kniha Návrat čmeláků není jen informační příručkou o tomto fascinujícím hmyzím druhu. Zároveň nám, hmyzu neznalým, také vysvětluje, jakým nebezpečím čmeláci čelí a jak bychom mohli dopomoci k jejich návratu do přírody.

Návrat čmeláků

Autor: Dave Goulson
Přeložila: Lenka Adamcová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-044-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Návrat čmeláků vydalo nakladatelství Kazda.

Stejně, jako další Goulsonova kniha Divočina v zahradě o přírodním zahradničení, je kniha Návrat čmeláků zásadním čtením pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. Tato kniha zcela změní váš způsob nahlížení na čmeláky.
„Možná že když se dnes naučíme zachránit jednoho čmeláka, dokážeme zítra zachránit svět.“
Posedlosti pro čmeláky propadl Dave Goulson už v raném dětství. Jeho zájem o přírodu začínal stále exotičtějším zvěřincem domácích mazlíčků, ale svět se mu naprosto změnil, když si objednal první entomologické vybavení. Od té doby se jeho skutečnou vášní stal hmyz, především včely a čmeláci.
Dave Goulson v současné době patří mezi nejuznávanější ochránce přírody ve Spojeném království a v roce 2006 založil oceňovanou Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků). V knize Návrat čmeláků kombinuje příběhy o rostoucí vášni dítěte pro přírodu s hlubokými vhledy do zásadní důležitosti čmeláků. Autor se zaujetím popisuje, jaký vliv měly na čmeláky historické události, co s nimi dělá proměňující se příroda, jak do jejich života zasahujeme my a jak je můžeme chránit. Jedním z nejvýraznějších momentů příběhu je vášnivé úsilí Dava Goulsona o navrácení anglického čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul, do jeho původní domoviny.

O této knize se dočtete víc v samostatném článku, který jsme jí věnovali.

Ukázka z knihy

Někdy královnu její dcery dokonce zabijí, zatímco jindy dojdou v hnízdě zásoby potravy a zbývající dělnice jednoduše odletí a zanechají svou malátnou matku, aby zemřela v troskách svého hnízda. Tento neúprosný proces není až tak smutný, jak se jeví. I kdyby byla nakonec zabita dcerami, které trpělivě vychovala, bude z pohledu královny a genů, z nichž byla tvořena, její život úspěšný, pokud její geny přetrvají v nových královnách, v té době už bezpečně hibernujících pod zemí, nebo jako sperma uložené v těchto královnách.

Můžete si kapitolu dočíst online.

O autorovi

Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další velmi úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě.

Zdroj: KnihyKazda.cz

O nakladateli

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů.

————————————————

Kniha Včely medonosné vám krom fascinujících informací o včelách přinese především bezpočet přenádherných fotografií od Inga Arndta. Pokochejte se těmito nádhernými tvory v záběrech, jaké jste doposud neviděli.

Včely medonosné

A jejich tajemný život v lese

Autoři: Ingo Arndt, Jürgen Tautz
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 215×278 mm
ISBN: 978-80-271-3224-9
Doporučená cena: 569 Kč

Knihu Včely medonosné vydalo nakladatelství Grada.

Našim včelám by se v úlech teoreticky mělo vést nádherně. Je ale zvláštní, že tomu tak není. Včelám se často nevede dobře a ani včelaři nejsou spokojení. Tato kniha ale dokazuje, že v našich lesích stále ještě silná a zdravá včelstva najdeme, dokonce v koexistenci s mnohými živočichy, které včelař pokládá za parazity.

Lidmi nepozorovány si žijí včely tam, kde kdysi býval jejich přirozený domov. V dutinách stromů prospívají dlouhá léta, přizpůsobené svým přirozeným životním podmínkám. Ale jak skutečně v lese žijí a proč netrpí tolik nemocemi jako včely v úlech?

Oceňovaný fotograf přírody Ingo Arndt a renomovaný odborník na chování a život včel profesor Jürgen Tautz poprvé v tomto rozsáhlém díle popisují tajemný život divokých včel medonosných. Na jedinečných, dosud nikdy nepublikovaných snímcích, jež autoři poutavě interpretují, přibližují mnoho neznámých způsobů chování včel.

Na základě mnohaletého pozorování v lese nám také předkládají nové podněty, jak ke včelstvům přistupovat v současnosti.

Ukázka z knihy

včela-ilustracezknihy včela-ukázka

 

Zaujala-li vás tato kniha, prolistujte si celou online ukázku s dalšími nádhernými fotografiemi včel.

O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat čmeláků
O životě, poslání a důležitosti čmeláků

Goulson, Dave

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeVčely medonosné
a jejich tajemný život v lese

Arndt, Ingo - Tautz, Jürgen

Grada, 2021

Napsat komentář