Autobiografie

autobiografie
Dnes vám představíme pět různorodých autobiografických příběhů. Vydejte se na Mount Everest, přečtěte si válečné zážitky ruského historika či životní příběh Susan Fowlerové. Nahlédněte do zákulisí kulinářského světa a procestujte Severní Ameriku.

Jim Davidson je horolezec, který se během svých výprav potýkal s řadou potíží. Tentokrát vám povypráví o tom, čemu všemu musel čelit během dobývání nejvyšší hory světa – Everestu.

Když jsem se v roce 2015 vypravil se skupinkou horolezců na Mount Everest, netušil jsem, jaké katastrofě šplháme vstříc. Při výstupu na horu zasáhlo oblast velmi silné zemětřesení. Jen zázrakem jsem přežil. Nepál je ovšem neustále v ohrožení a je jen otázkou času, kdy se podobná tragédie zopakuje. Jmenuji se Jim Davidson a toto jsem zažil na vlastní kůži.

Můj Everest

Autor: Jim Davidson
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-564-6
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Můj Everest vydalo nakladatelství Alpress. Přečtěte si ukázku.

O autorovi

Jim Davidson je zkušený horolezec, který působí také jako motivační řečník a patří mezi spoluautory několika knižních bestsellerů. Spolu se svými kolegy získal ocenění Národního parku Spojených států za dobrovolnictví coby záchranář v těžce dostupných oblastech a svou prací inspiruje velké množství lidí. Se svou ženou a dvěma dětmi žije v Coloradu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Život ruského historika Nikolaje Jefremoviče Andrejeva ovlivnily obě světové války. Co prožil a jak se se svými zážitky dokázal vypořádat? To se dozvíte v knize To, nač se vzpomíná.

Autor se ve vzpomínkách vrací do dětství, které narušila první světová válka a bolševická revoluce v SSSR. V jedenácti letech se svými rodiči emigroval do Estonska, strastiplná pouť byla poznamenána dokonce smrtí autorova bratra a sestry. Teprve v Tallinu se situace zlepšila. Mladý Andrejev získal možnost studovat a v roce 1927 dokončil studia v Praze, která se mu stala dalším domovem. Prožil zde nacistickou okupaci, ale po skončení druhé světové války byl zatčen sovětskou kontrarozvědkou SMERŠ, která pátrala po ruských emigrantech. Byl uvězněn nejprve na českém území, později v Německu. V roce 1948 byl propuštěn a přijal nabídku, aby přednášel na Univerzitě v Cambridgi. Dopisoval si s mnoha význačnými ruskými emigranty a zajímal se o dění v SSSR. Kvůli oční chorobě natočil část vzpomínek na magnetofonový pásek a o vydání se zasloužila jeho dcera, pedagožka na Oxfordské univerzitě.

To, nač se vzpomíná

Autor: Nikolaj Jefremovič Andrejev
Přeložily: Věra Lendělová – Alena Morávková

Počet stran: 1164
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-200-3145-7
Doporučená cena: 1200 Kč

Knihu To, nač se vzpomíná vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Nikolaj Jefremovič Andrejev (1908–1982) působil jako historik, kunsthistorik a literární vědec. Byl spolupracovníkem a později ředitelem Kondakovova ústavu. Po roce 1948 přednášel ruskou historii a literaturu na Univerzitě v Cambridgi.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

O boji za spravedlnost si můžete přečíst v knize od Susan Fowlerové. Ta se stala vzorem mnoha žen ve chvíli, kdy se podělila o svůj životní příběh. Čelila sexuálnímu obtěžování, ale svému osudu se dokázala postavit!

Susan Fowlerové bylo pouhých pětadvacet let, když její blogový příspěvek, který popisoval sexuální obtěžování a pomstychtivé chování, které zažila ve společnosti Uber, pobouřil celý americký národ. Článek nakonec vedl k odvolání vlivného generálního ředitele společnosti Uber, ale jeho dopady byly mnohem větší, protože odvážné rozhodnutí Susan připojit k článku své jméno inspirovalo další ženy, aby veřejně promluvily o svých zkušenostech. V následujícím roce vystoupilo na veřejnost se svými zkušenostmi nebývalé množství žen a časopis Time označil Susan Fowlerovou za jednu z těch, kteří podnítili vznik hnutí #MeToo.

V této knize se dělí o celý svůj příběh. Je to příběh mimořádného odhodlání a nezdolnosti, který odhaluje, co obnáší – a co znamená – být oznamovatelem (whistleblowerem). Dlouho předtím než Susan nastoupila do Uberu, byl její život definován tím, že se odmítala smířit se svým životním osudem. Přestože vyrůstala v chudobě a v dětství se jí dostávalo pouze minimálního vzdělávání, zvládla absolvovat jednu z prestižních vysokých škol Ivy League a poté získala vysněnou pracovní pozici v jedné z nejhodnotnějších společností v historii Silicon Valley. Pokaždé, když se s ní špatně zacházelo, bránila se nebo si našla jiný způsob, jak se ve svém životě posunout dál. Když ale zjistila, že Uber je prolezlý sexismem, rasismem a pomstychtivým jednáním a že firma s tím nic nedělá, věděla, že musí povstat a promluvit – bez ohledu na to, co ji to bude stát.

Skandál v Uberu (v orig. Whistleblower) vás zavede hluboko do nitra tohoto šokujícího toxického pracoviště a odhalí netušené podrobnosti ohledně zveřejnění blogového příspěvku: Susan Fowlerová byla vyšetřována a sledována, stala se cílem hackerů a bylo jí vyhrožováno, až se bála o svůj život. I když její příběh ukazuje, že situace je často nastavena ve prospěch statu quo, slouží také jako zásadní připomínka toho, že svoji sílu můžete získat zpět. Její příběh je nejenom dojemným osobním vyprávěním, ale také výzvou, aby se každý z nás stal hrdinou svých vlastních příběhů a pokračoval v boji za spravedlivější a rovnější svět.

Skandál v Uberu

Jak jsem se nebála promluvit
Autorka: Susan Fowlerová
Přeložila: Linda Hroníková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-468-5
Doporučená cena: 360 Kč

Knihu Skandál v Uberu vydalo nakladatelství Zoner Press. Ukázku naleznete zde.

O autorce

Susan Fowlerová je spisovatelkou a scénáristkou. Pokud se zrovna nevěnuje psaní, tak čte, hraje na housle či jezdí na koni. Studovala fyziku a filozofii na Pensylvánské univerzitě. Nyní žije v Kalifornii se svým manželem Chadem a dvěma dětmi.

Zdroj informací: přeloženo z susanrigetti.com

————————————————

Chcete vědět, co se děje za dveřmi profesionální kuchyně? O tom ve své knize vypráví šéfkuchař a televizní hvězda Anthony Bourdain.

Téměř před dvaceti lety se v časopise The New Yorker objevil neblaze proslulý článek „Než se pustíte do jídla, čtěte následující!“ od tehdy málo známého šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina. Svými postřehy o tom, co se děje za dveřmi kuchyně, nešetřil ničí chuťové buňky. Článek vyvolal senzaci a kniha, jež díky tomu vznikla, dnes už klasické Důvěrnosti z kuchyně, se stala ještě větší senzací a úspěšným bestsellerem s více než jedním milionem vydaných výtisků.
Bourdain se v ní upřímně zpovídá, je návykově jízlivý, naprosto nemilosrdný a nic nezatajuje. Jeho příběhy z kuchyně jsou šokující, odhalují drsné praktiky „vysoké kuchyně“, ale jsou i vtipné, zábavné… a pravdivé.
Jeho vzpomínky na léta strávená v restauratérství nyní vycházejí rozšířené o dosud nepublikovaný materiál. Jistě vás nadchnou Tonyho ručně psané poznámky, zaujme rozhovor s jeho editorem a s chutí se začtete do předmluvy Érica Riperta, kuchaře, autora a televizní osobnosti specializující se na francouzskou kuchyni. Anthony Bourdain odhaluje: „Teď už chápu, proč se ta kniha kuchařům líbí a proč se zamlouvá i dalším lidem z branže. Nesčetněkrát jsem slyšel: Popsal jsi můj život, kámo.“

Důvěrnosti z kuchyně

Autor: Anthony Bourdain
Přeložila: Jiřina Stárková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0330-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Důvěrnosti z kuchyně vydalo nakladatelství Slovart. Podívejte se na ukázku.

O autorovi

Anthony Bourdain byl světoznámý kuchař a cestovatel. Pro americkou televizní stanici CNN natočil kulinářsko-cestovatelskou show. Svůj bouřlivý život ukončil v jednašedesáti letech sebevraždou.

————————————————

Procestovat Severní Ameriku můžete společně s Jiřím Fišarem, jeho ženou a dvěma syny. V knize Americké prázdniny vás pobaví svými cestovatelskými zážitky.

Dětem se mají plnit sny. A když dva pubertální synové nutně potřebují vidět a zažít Ameriku, rodiče nakonec zabalí kufry, zakoupí letenky a nefalšovaný road trip může začít!
Jiří Fišar, autor úspěšné knihy Pod Annapurnou svítá modře, se skutečně s manželkou a dvěma syny vypravil na dobrodružnou cestu po západě USA. S nadhledem a neutuchajícím humorem podává příběh této trochu netradiční cesty, ve kterém provede čtenáře úskalími, která přináší cestování s dospívajícími dětmi (a s manželkou, na tu nesmíme zapomenout!) po národních parcích, ale i velkých městech.
Pokud máte děti a velké cestovatelské plány, toto je kniha přímo pro vás. Ale vlastně pro všechny, kteří mají rádi cestovatelské historky, Ameriku a moudrý humor.

Americké prázdniny

S rodinou na cestě západem USA
Autor: Jiří Fišar

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7565-745-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Americké prázdniny vydalo nakladatelství Jota. Ukázku naleznete zde.

O autorovi

Jiří Fišar (*1974) již během studií na vysoké škole procestoval téměř celou západní Evropu, z velké části stopem. Později svou cestovatelskou pozornost obrátil k cílům vzdálenějším. Navštívil Asii, Afriku a v neposlední řadě také Severní Ameriku, kam vyrazil společně se svou rodinou. Kromě rodiny a cestování patří k jeho největším koníčkům vytrvalostní běh, horská cyklistika a hudba. Říká: „Cestování je pro mě potkávání lidí spojené s pohybem vpřed. Obojí mám rád.“ Je autorem knihy Pod Annapurnou svítá modře.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj Everest

Davidson, Jim

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeTo, nač se vzpomíná

Andrejev, Jefremovič Nikolaj

Academia, 2021

zobrazit info o knizeSkandál v Uberu
Jak jsem se nebála promluvit

Fowlerová, Susan

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeDůvěrnosti z kuchyně

Bourdain, Anthony

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeAmerické prázdniny
S rodinou na cestě západem USA

Fišar, Jiří

Jota, 2021

Napsat komentář