Čtení pro větší děti

maly_ctenar
Venku panuje zima a mráz, ale dobrodružství lze zažít i z tepla domova. Stačí navštívit Overworld, který terorizuje neznámý zloduch. Či se vydat na pouť s Malým princem, který se dočkal valašské verze překladu. A nebo se prostřednictvím komiksu seznámit se středoškolačkou Annou, která má diagnostikovanou úzkost, ale přesto se vydává na výpravu…

Vítejte v oblíbeném a různorodém světě Minecraftu! Tentokrát parta hrdinů vyrazila na misi s cílem porazit padoucha Arci-illagera a jeho armádu. Podaří se jim uspět a odhalit jeho původ?

Skupina srdnatých hrdinů se spojila, aby podnikla nebezpečnou cestu napříč válkou pustošeným Overworldem. Jejich cílem je porazit Arci-illagera a jeho obávanou armádu. Odkud se Arci-illager vůbec vzal? Malý Archie nikdy nestál o nepřekonatelnou moc. Ale před týráním a ponižováním ostatních illagerů se ukryl v jeskyni, kde objevil cosi, co nadobro změnilo jeho život.

Ukázka z knihy

Slunce pozvolna zapadalo, avšak Archiemu a jeho ruditovým golemům se dosud nepodařilo najít přepadový oddíl illagerů. Obešli Pouštní chrám z jižní strany, ale ať se Archie rozhlížel, jak chtěl, nezahlédl ani jediného příslušníka svého někdejšího kmene. (str. 1)

Minecraft – Válečníci

Autor: Matt Forbeck
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-565-3
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Minecraft – Válečníci vydalo nakladatelství Alpress. Přečtete si pokračování ukázky.

————————————————

Malý princ si vydobyl popularitu po celém světě a dočkal se překladů do řady světových jazyků. Kniha nyní získala další regionální podobu, kterou si užijí nejen lidé z Valašska.

Kultovní kniha francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho byla přeložena do více než 300 jazyků a dialektů. Každý ji zná. Vášnivá sběratelka knižních vydání Malého prince, Martina Dlabajová, oslovila historika a nadšence do regionálních dějin Petra Odehnala, který se ujal sepsání valašské verze Malučký princ. Počtou si nejen lidé z Valašska. Laik se přiučí valaštině, odborník znásobí své znalosti. Každý získá nový pohled na známý příběh z nezvyklé perspektivy. Dozvíte se také, že hroznýši svoju kořisť nežvýkajú, polykajú ju celú a potem sa nemožú ani hnúť a z půl roka enom spíja a trávíja. Anebo kdo je vlastně ten malučký princ z planetky B 612, která néni větší jak chalupa.

Ukázka z knihy

Malucky princ

Malučký princ

Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Přeložil: Petr Odehnal
Ilustroval: Roman Kudláček

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 167×215 mm
ISBN: 978-80-7565-746-6
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Malučký princ vydalo nakladatelství Jota. Prolistujte si ukázku.
Malý princ se již dočkal i vydání v hantecu.

O autorovi, překladateli a ilustrátorovi

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský spisovatel a letec. Narodil se v roce 1900 v Lyonu a již od dětství byl fascinován světem letadel. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Své zážitky a zkušenosti přetavil do několika poutavých literárních děl. Po začátku 2. světové války nastoupil do vojenské služby v hodnosti kapitána na letišti v Toulouse. Podle svědků byl jedním z nejodvážnějších. Tragicky zahynul v červenci 1944 během letu z Korsiky, trosky letadla byly nalezeny v roce 2000 ve Středozemním moři poblíž Marseille. Debutoval povídkou Letec. Hledání kamaráda, který se ztratil při přeletu And, jej inspirovalo k sepsání knihy Noční let. Obrovský úspěch získala též kniha Válečný pilot, filozofické a humánní myšlení promítl do knihy Citadela. Exupéry je dále autorem knih PovídkyLetec a živly a Kameny chrámu. Jeho nejznámějším dílem je ale Malý princ.

Petr Odehnal (*1975 ve Slavičíně) působí jako historik v Městském muzeu Valašské Klobouky. Věnuje se regionálním dějinám, především oblasti jižního Valašska, a zabývá se poddanskou problematikou v raném novověku a dále světem okresního města v období 1850–1914. Je šéfredaktorem Vlastivědných kapitol z Valašskokloboucka, členem redakčních rad časopisů Valašsko – vlastivědná revue a ZVUK Zlínského kraje. Je autorem či spoluautorem monografií řady obcí: Lidečko. Kapitoly z historie obce (2001), Poteč. Kapitoly z historie obce (2003), Z příběhů města Valašské Klobouky (2005), Lačnov. Třicet kapitol z historie obce (2010), Obec Újezd, 750 let dějin, 1261–2011 (2011, spoluautor), Hvozdná 1446–2016. Kapitoly z dějin obce (2016, spoluautor), Horní Lideč. Obrazy z historie (2018) a Valašské Klobouky – Osnova paměti (2018). Z jeho dalších prací: učebnice Dějepis 7. Člověk a společnost: středověk (Prodos 2005), Československá národní kapela ve Spojených státech. Kronika Václava Hořáka let 1923–1931 (2010, spolu s Jiřím Severinem), Historie a současnost podnikání na Zlínsku (2011, spoluautor) a Hubert Gessner a (nejen) Valašské Klobouky (2017). V roce 2005 publikoval sbírku básní …a budu tak i synovi. Vydal také valašským nářečím psaný soubor Za dlúhých večerů… Pověsti a pohádky z Hornolidečska (2012), součástí knížky jsou tři CD s Ludvíkem Vaculíkem načtenou kompletní třicítkou textů, v roce 2013 bylo pod názvem „Od slunéčka do tmy“ televizí Noe ve spolupráci s dětmi několika škol v regionu deset příběhů z knížky animováno jako „večerníčky“ a v roce 2015 bylo dokonce 26 z těchto vyprávění převedeno Martinem Kubíkem do komiksové podoby (Valašský komiks I). Žije ve Valašských Kloboukách.

Roman Kudláček (1977) pochází z Pardubic, studoval na VŠUP v Praze v ateliéru Konceptuální a intermediální tvorby a Scénografii alternativního a loutkového divadla na DAMU. Těžištěm jeho práce jsou kresby, ilustrace, grafika, divadelní a filmová scénografie. Pracoval jako filmový architekt a scénograf na krátkých filmech a představeních. Např. znělka Festivalu Otrlého diváka (2008) získala ve své kategorii 2. místo na Filmovém festivalu v Cannes a představení LAPOhádky 1. cenu na festivalu Loutkářská Chrudim (2006). Navrhoval původní vizuální podobu kreslených charakterů a prostředí 3D filmu Kozí příběh – Pověsti staré Prahy a Kozí příběh se sýrem. Navrhl a ve spolupráci s Veronikou Kudláčkovou Psotkovou realizoval stálou expozici Mattoni muzea v Kyselce. Posledních pět let je jeho druhým domovem Zlín, kde pracuje jako scénograf, výtvarník prostředí a ilustrátor na animovaném seriálu O prasátku Lojzíkovi ve Filmovém uzlu na Kudlově.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Hlavní hrdinka Anna trpí úzkostí, která ji přepadává v různých okamžicích jejího života. Vše se změní ve chvíli, kdy na své trase do školy potká neznámého kluka. Vycítí možnost, jak překonat svou úzkost…

Středoškolačka Anna už týden nevyšla z pokoje. Jakmile to zkusila, rozbušilo se jí srdce a udělalo se jí tak špatně, až si myslela, že umře. Vrací se do školy s diagnostikovanou úzkostí, která na ni dotírá z každého rohu. Najednou je pro ni problém mačkat se s jinými lidmi v autobusu nebo se vydat do školy neprozkoumanou trasou. Příjemné nejsou ani ustarané pohledy rodičů. Nečekané zklidnění přijde do Annina života společně s klukem, který chodí do školy stejnou cestou. I když Anna ani nezná jeho jméno, cítí k němu okamžité přátelství. A když první den prázdnin zastaví před Anniným domem jeho dodávka, vydá se Anna na nečekanou výpravu. Jak to zvládne i s číhající úzkostí?
Nový český komiks svým moderním pojetím připomene například díla Rainy Telgemeierové, zároveň se ale vydává vlastním směrem podobně jako hlavní hrdinka Anna, se kterou se bez problému ztotožní holky i kluci.

Ukázka z knihy

Processed with VSCO with a6 preset

Naprostá šílenost

Anna na cestě z úzkosti
Autoři: Tereza Kopecká, Tomáš Kopecký

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 163×210 mm
ISBN: 978-80-7637-217-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Naprostá šílenost vydalo nakladatelství Pasparta ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka. Prolistujte si ukázku.

O tvůrcích

Tomáš Kopecký (1982) je lenoch, který nerad píše medailonky, hlavně ty o sobě. Kreslil si jako dítě, kreslil si ve škole a kreslí i teď. Nakreslil pár her a knih a je absolutně nadšený z toho, že konečně nakreslil i komiks.
Tereza Kopecká (1984) vydala v roce 2019 svou knižní prvotinu pro dětské čtenáře. Má vášeň pro příběhy a její dlouholetou touhou bylo napsat scénář pro komiks, inspirovaný skutečným životem.

Zdroj informací: Paseka


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMinecraft – Válečníci

Forbeck, Matt

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeMalučký princ

Saint-Exupéry, Antoine de – Odehnal, Petr

Jota, 2021

zobrazit info o knizeNaprostá šílenost
Anna na cestě z úzkosti

Kopecká, Tereza - Kopecký , Tomáš

Pasparta, 2021

Napsat komentář