Malý princ v hantecu

Male principal_uvodni
Jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury vyprávějící o kouzelné pohádkové bytosti, která na Zemi přichází z vesmíru, se dočkalo mnoha vydání a rozličných podob – nyní dokonce i verze v brněnském hantecu.

Malý princ v brněnském hantecu je konečně na světě! Dočtete se i o tom, jak hroznohadica šlukla elefanta. Kdo by neznal Malého prince, nejznámější literární dílo francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Byl přeložen do více než 300 jazyků a dialektů. Vášnivá sběratelka knižních vydání tohoto díla, Martina Dlabajová, oslovila legendárního brněnského diskžokeje a moderátora Jindru Eliáše, aby se ujal vytvoření hantecové verze Malé principál. Počtou si nejen znalci brněnského hantecu a lidé z okolí moravské metropole, ale i všichni ti, kteří příběh dokonale znají, protože překlad systematicky koresponduje s originálem. Laici se přiučí hantecu, odborníci prohloubí svoje znalosti a obě skupiny získají nový pohled na notoricky známý příběh z jiné perspektivy. Dozvíte se, že hroznohadice šluknó kořist celó, žádná kósavá, pak valí půl járu leháro, hébačka pas, jenom trávijó a hážó chrupnu. Nebo jak to udělat, abyste furt nemuseli rožínat lampáč. A spoustu dalších jiných věcí. Ale dále už nebudeme prozrazovat. Bude nejlepší, když si to všechno prostě přečtete sami!

 

Malé principál

Malý princ konečně i v hantecu!
Autoři: Antoine de Saint-Exupéry, Jindra Eliáš
Ilustroval: Aleš Leznar

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 172×222 mm
ISBN: 978-80-7565-776-3
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Malé principál vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Male principal_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský spisovatel a letec. Narodil se v roce 1900 v Lyonu a již od dětství byl fascinován světem letadel. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Své zážitky a zkušenosti přetavil do několika poutavých literárních děl. Po začátku 2. světové války nastoupil do vojenské služby v hodnosti kapitána na letišti v Toulouse. Podle svědků byl jedním z nejodvážnějších. Tragicky zahynul v červenci 1944 během letu z Korsiky, trosky letadla byly nalezeny v roce 2000 ve Středozemním moři poblíž Marseille. Debutoval povídkou Letec. Hledání kamaráda, který se ztratil při přeletu And, jej inspirovalo k sepsání knihy Noční let. Obrovský úspěch získala též kniha Válečný pilot, filozofické a humánní myšlení promítl do knihy Citadela. Exupéry je dále autorem knih PovídkyLetec a živly a Kameny chrámu. Jeho nejznámějším dílem je ale Malý princ.

 

Jindra Eliáš

Jindra Eliáš (*1950 v Brně) je známý moderátor a první moravský diskžokej, brněnský fanoušek a patriot. Původně se chtěl stát právníkem, ale cestu k tomuto vzdělání ukončila účast na demonstracích proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Na základě udání strávil osm týdnů v bohunické věznici, po sedmi soudních procesech odešel s podmíněným trestem a právnická fakulta mu doporučila požádat o ukončení studia. Pro Jindru to znamenalo konec vysněné profese, ale nikoliv dobrodružné budoucnosti. Šťastným řízením osudu se stal oficiálním konferenciérem a diskžokejem. Čtyřicet let trávil ve společnosti gramofonových desek, které pouštěl k poslechu i tanci a doprovázel svými originálními komentáři. V legendárním klubu na Šelepce vymyslel a moderoval úspěšné Oldies party, které získaly titul Zlatý MAX jakožto nejlepší diskotéka v České republice. Tuto netradiční hitparádu přivedl Jindra Eliáš i na rozhlasové vlny, kde také v roce 2010 začal vysílat v Českém rozhlase Brno pořad Starobrněnské kolo. Od roku 2015 je jedním z moderátorů Nočního proudu Českého rozhlasu Dvojka. Byl kamarádem legendárního Franty Kocourka, je znalcem brněnského hantecu a objevil se jako autor a interpret na dvou CD písniček a humoru v brněnské hantýrce HANTEC I a II. Převyprávění Malého prince do brněnského hantecu se ujal s velkou pokorou k originálnímu textu i autorovi. Sám tvrdí, že to byl jeden z nejtěžších, ale krásných úkolů v jeho kariéře.

Zdroj informací o autorech: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalé principál
Malý princ konečně i v hantecu!

Saint-Exupéry, Antoine de - Eliáš, Jindra

Jota, 2020

Napsat komentář