Svět povídek

kratke-cteni-nahled
Řada čtenářů dává přednost povídkám před jinými literárními žánry. Pokud různá krátká vyprávění vyhledáváte i vy, určitě byste si neměli nechat ujít dnešní knižní tipy. Představíme vám hned pět souborů povídek, které by vás mohly zaujmout.

Italský autor potěší své fanoušky knihou Kosmické grotesky, která obsahuje hned 22 povídek. Italo Calvino tentokrát vychází především z astrofyzikálních a matematických teorií.

Kosmické grotesky vznikaly v šedesátých letech 20. století a Italo Calvino jimi definitivně opouštěl klasické vyprávěcí postupy, neboť patřil k autorům, kteří neustále propátrávají nové cesty. Výchozím materiálem těchto povídek tentokrát nebyly lidské příběhy, nýbrž astrofyzikální a matematické teorie o vzniku vesmíru, fyzikální či genetické objevy a také filozofické spekulace. To vše nám zprostředkovává proteovský vypravěč jménem Qfwfq, jenž je – ve svých nekonečných proměnách – obrazem samotného vesmíru. Qfwfq je nejprve soustředěn v bodu, z něhož v důsledku velkého třesku vznikne kosmos, posléze koluje vesmírem jako shluk atomů, je minerálem, podílí se na vývoji druhů, v jisté fázi je mimo jiné i dinosaurem. Rozpomíná se na miliardy let trvající historii světa a to, co si vybavuje, je velmi mnohotvárné a také nanejvýš podivuhodné… Předkládaný nový český překlad poprvé přináší kompletní vydání těchto kosmikomických příběhů.

Kosmické grotesky

Kompletní vydání
Autor: Italo Calvino
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7675-024-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kosmické grotesky vydalo nakladatelství Dokořán. Přečtěte si ukázku.

O autorovi

Italo Calvino (1923–1985), prozaik, excelentní povídkář, esejista, novinář a nakladatelský redaktor, patří mezi nejvýznamnější italské autory druhé poloviny 20. století. Narodil se v Santiagu de Las Vegas na Kubě, dlouhá léta žil v Turíně, v roce 1967 se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde se stal členem skupiny Oulipo. Zprvu se hlásil k neorealismu, později však v jeho díle převážila fantastika a experiment. Mezi Calvinovy nejznámější texty patří například: Neviditelná města (1972), Když jedné zimní noci cestující (1979), trilogie Naši předkové (1970), román Palomar (1983), Americké přednášky (1988) či soubor povídek Nesnadné idyly.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Mnoho zvláštních situací prožijí hlavní hrdinové 22 povídek oblíbeného izraelského autora Etgara Kereta. Ten se ve svých vyprávěních věnuje různým tématům: fantaskním i reálným.

Tak už leť!“ volá chlapec odkojený marvelovskými filmy na Spidermana stojícího na střeše čtyřpatrové budovy, zatímco jeho otec na sebevraha křičí: „Nedělejte to!“. Bezdětný pár soustřeďuje své nezměrné rodičovské city do jednoho adoptovaného štěněte. Osamělý miliardář se rozhodne skupovat cizí narozeniny. Dystopická verze Ameriky se ocitá ve válce s Mexikem a Trumpova vláda ve svém třetím funkčním období láká náctileté Američany do armády pomocí videohry.

Etgar Keret je v kontextu celosvětové literatury vskutku jedinečný úkaz. Ve dvaadvaceti povídkách jednoho z nejoblíbenějších izraelských autorů současnosti, jenž nepřestává hýřit bizarními nápady, jdou ruku v ruce nejvšednější situace s fantaskními představami a srdceryvné chvilky s cynickým humorem. Postavy se potýkají se záludnostmi rodičovství a války, s omamnými látkami a dorty, pamětí a láskou. Jejich osudy se nikdy neubírají očekávanou cestou a nepřestávají překvapovat, bavit a dojímat.

Tak už leť

Autor: Etgar Keret
Přeložily: Tereza Černá a Magdaléna Jehličková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-498-1
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Tak už leť vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Etgar Keret (1967) se narodil v Ramat Gan a nyní žije v Tel Avivu, kde přednáší na filmové fakultě místní univerzity. Proslul především svými postmoderními povídkami, píše ale i komiksy a filmové scénáře. Jeho krátký film Královna červené srdce (Malka Lev Adom, 1996) vyhrál několik festivalových cen ve světě i domácího izraelského Oscara. Je nositelem francouzského rytířského Řádu umění a literatury a za své knihy byl oceněn několika literárními cenami, včetně Sapirovy ceny právě za sbírku povídek Tak už leť. V češtině dosud vyšly sbírky Létající Santini, Najednou někdo klepe na dveře a Sedm dobrých let.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond

————————————————

Co se děje ve světě, když se ponoří do tmy? Odpověď na tuto otázku naleznete v knize Blackout, která obsahuje 6 povídek. Potěší zejména mladší čtenáře, kteří si rádi přečtou moderní příběhy o lásce.

Jeden blackout. Dvanáct teenagerů. Šest šancí na lásku. Vlna veder způsobí v New York City výpadek elektřiny a celé město se ponoří do tmy a do zmatku…

Bývalý pár musí pohřbít svou nevraživost a společně projít celým Manhattanem, až do Brooklynu, aby stihli začátek party. Dvě dívky hledají ztracenou fotografii a nacházejí něco víc. Dva chlapci uvěznění v metru čelí svým pocitům. Pár nejlepších kamarádů uvízlých v městské knihovně, kde jsou obklopení milostnými příběhy, se snaží zjistit, jestli se podobný příběh bude odvíjet i v jejich životě. Trojice dětí na výletě se snaží užít si trochu zábavy… a zjistit, jak to mezi nimi třemi vlastně je. Když světla zhasnou a lidé odhalí to, co uvnitř schovávali, kvete láska, vznikají opravdová přátelství a všechno je možné.

Blackout

Autorky: Angie Thomasová, Ashley Woodfolková, Dhonielle Claytonová, Nic Stoneová, Nicola Yoonová, Tiffany D. Jacksonová
Přeložila: Nicolle Knapová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-693-3
Doporučená cena: 338 Kč

Knihu Blackout vydalo nakladatelství Jota. Přečtěte si ukázku.

O autorkách

Angie Thomasová je autorkou bestsellerů The New York Times, tituly Vypálená nenávist a Teď je řada na mě vyšly také v češtině. Dále napsala Concrete Rose, Find Your Voice: A Guided Journal for Writing Your Truth. Je bývalou raperkou a držitelkou bakalářského titulu v kreativním psaní. Angie se narodila a vyrostla v Mississippi, kde stále žije.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Ashley Woodfolková pracovala v nakladatelství dětských knih, než se stala autorkou na plný úvazek. Mezi její romány patří vysoce oceňované Krása, která přetrvá a When You Were Everything.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Dhonielle Claytonová je autorkou bestsellerové románové řady The Belles a spoluautorkou duologie Tiny Pretty Things, na základě které byl vytvořen původní seriál Netflixu. Je provozní ředitelkou neziskové organizace We Need Diverse Books a majitelkou firmy CAKE Literary.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Nic Stoneová je autorkou bestsellerů The New York Times, patří mezi ně tituly Dear Martin (finalista Williama C. Morris Award) a Dear Justyce, Odd One Out, Jackpot, Clean Getaway, románové řady Shuri z Marvel Comics a další.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Nicola Yoonová je autorkou bestselleru Všechno, úplně všechno (Nakladatelství JOTA, 2015) a Slunce je také hvězda. Oba romány se staly předlohou pro zfilmování. Je finalistkou National Book Award, držitelkou ceny Michael L. Printz Honor Book a vítězka ceny Coretta Scott King New Talent Award. Je také spolumajitelkou imprintu Joy Revolution, dceřinné společnosti Random House pro mládež, který se zaměřuje na milostné příběhy lidí různých ras.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Tiffany D. Jacksonová je kritiky uznávanou autorkou knih Allegedly, Monday isn´t Coming a Let me Hear a Rhyme. Vítězka cen Walter Dean Myers Honor Book a Coretta Scott King – John Steptoe New Talent Award. Tiffany získala bakalářský titul v oboru filmová studia na Howardově univerzitě a magisterský titul v oboru mediálních studií na New School. Má více než deset let zkušeností s prací v televizi a filmu. Je rodačkou z Brooklynu, kde stále bydlí.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Následující kniha je v mnohém unikátní. Na jednotlivých povídkách se podílela řada známých osobností a jejím zakoupením navíc přispějete na dobrou věc. Přečtěte si 11 povídek a pomozte tak lidem se zrakovým postižením i vy!

Kniha představuje unikátní soubor 11 povídek ze světa reklamního prostředí, plných štiplavých, humorných a ironických příběhů situovaných právě do světa marketingu a reklamy.
Vedle sebe tak najdete povídky textaře kapely 100 zvířat Tomáše Belka, držitele Státní ceny za literaturu Pavla Brycze, textaře a zpěváka JAR Oto Klempíře, držitelky Magnesie Litery za objev roku Lenky Elbe, režiséra a baviče Jakuba Koháka nebo básníků Pavla Sobka a Jitky Bret Srbové.
Kuriozitou knihy je povídka v kafkovském stylu vytvořená umělou inteligencí, tedy možným reklamním textařem budoucnosti.

Výtěžek z knížky bude věnován na nevidomé a slabozraké ve spolupráci s nadací Dostaň šanci. Více na stránkách www.panvajicko.cz

Klub osamělých srdcí pana vajíčko

Autoři: Tomáš Belko, Pavel Brycz, Lenka Elbe, Oto Klempíř, Jakub Kohák, Iva Hadj Moussa, Franz Robot, Pavel Sobek, Ondřej Souček, Jitka Bret Srbová, Karel Špindler, Pavel Tomeš

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-87973-57-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Klub osamělých srdcí pana vajíčko vydalo nakladatelství No Limits.
Pusťte si ukázku:

O autorech

V této knize najdete povídky mimo jiné i textaře kapely 100 zvířat Tomáše Belka, držitele Státní ceny za literaturu Pavla Brycze, textaře a zpěváka JAR Oto Klempíře, držitelky Magnesie Litery za objev roku Lenky Elbe, režiséra a baviče Jakuba Koháka nebo básníků Pavla Sobka a Jitky Bret Srbové.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

33 autobiografických povídek z motoristického prostředí naleznete v knize Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul… Autor vás pobaví svými vzpomínkami, které propojuje s vášní pro motorismus. Kniha je doplněna i autorovými kresbami.

Životní kariéru Petra Hošťálka, od koloběžky přes jízdní kolo, motocykl, automobil až k veteránům, pokládá za přirozený vývoj své generace. Vlastnictví jakéhokoliv motorového vozidla pro něj vždycky znamenalo svobodu, tedy přinejmenším pohybu. Když se ho zeptáte, proč jede raději autem než autobusem, nejspíš odpoví, že vlastní autobus zkrátka nemá…

Petr Hošťálek umí strhnout k přečtení, ba hltání vzpomínek nejednoho „blázna“ pro motocykly a automobily, vyznávajících stejnou vášeň jako on. Ba i něco víc. Umí strhnout nejednoho váženého pána, který si vzpomene, jaké to bylo, když o této vášni jako kluk či mladý muž s plnou hlavou snů o jízdě kolem světa snil. Ba i něco víc. Umí strhnout nejednu manželku, partnerku, přítelkyni, ženu, která si uvědomí, že muž vedle ní je stále klukem, který dokáže milovat. Co? No přece všechno, jízdu, svět, život a v neposlední řadě i ji samou.

Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul…

Autor: Petr Hošťálek

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-271-3371-0
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Benzín už nevoní, ale já to ještě stihnul… vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Petr Hošťálek je motoristický publicista, historik a grafik. Ale také stále aktivní motocyklový jezdec, který má za sebou několik dálkových expedic. Restaurátor historických motocyklů, soustředěných do exposice Jihočeského motocyklového musea v Českých Budějovicích.

Zdroj informací: Jihočeské motocyklové museum


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi povídky? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmické grotesky
Kompletní vydání

Calvino, Italo

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeTak už leť

Keret, Etgar

Garamond, 2021

zobrazit info o knizeBlackout

Thomasová, Angie - Woodfolková, Ashley - Claytonová, Dhonielle - Stoneová, Nic - Yoonová, Nicola - Jacksonová, Tiffany D.

Jota, 2021

zobrazit info o knizeKlub osamělých srdcí pana vajíčko

Belko, T. - Brycz, P. - Elbe, L. - Klempíř, O. - Kohák, J.- Moussa, I. H. - Sobek, P. - Souček, O. - Srbová, J. B. - Tomeš, P.

No Limits, 2021

zobrazit info o knizeBenzín už nevoní, ale já to ještě stihnul…

Hošťálek, Petr

Grada, 2021

Napsat komentář