Když touha nezná konce…

Vsechno uplne vsechno_filmova_nahled
Ona je těžce alergická na celý svět. On je kluk nabitý kinetickou energií. Oba mají svou třináctou komnatu. A když ji začnou sdílet, zjistí, že bez sebe nemohou být!

9. května tohoto roku měl světovou premiéru film natočený podle knižní předlohy americké autorky s jamajskými kořeny Nicoly Yoonové. V současnosti na něj můžete vyrazit i do českých kin. Jmenuje se stejně jako kniha Všechno, úplně všechno, a pokud se vám nechce mezi davy lidí, můžete sáhnout po knize, kterou právě vydalo v druhém vydání s filmovou obálkou nakladatelství Jota, a vychutnat si ji pěkně v soukromí. A to zejména tehdy, jste-li žena či dospívající dívka se zálibou v „romantických slaďácích“ určených k příjemnému snění.

Hlavní hrdinkou je Madeline Whittierová, dívka žijící obklopená láskou své matky a přísnými hygienickými opatřeními. Je totiž alergická na celý svět. Trpí vzácnou chorobou SCID. Proto již sedmnáct let neopustila svůj dům. Všechna omezení snáší statečně a vlastně už ani netouží poznávat svět. Je smířená se svým osudem…

Když se do vedlejšího domu nastěhují noví sousedé, její vyrovnanost naruší Olly. Je to kluk, kterého by mohla milovat, pokud by ovšem byla zdravá. Začne s ním chatovat, a dokonce se díky ošetřovatelce Karle za přísných hygienických podmínek sejdou. Dosud bezmračný vztah matky a dcery tím však začíná dostávat trhliny. Důvěra je narušena tajnostmi. Jenže, kdo za to opravdu může?

Začátek romantického příběhu vám možná bude připomínat knihy typu Hvězdy nám nepřály. A když se Maddy rozhodne pro lásku obětovat svůj život, budete si přát, aby nikdo – počínaje Shakespearem – nepřipsal romantice tragický konec. Nejspíše vám u čtení potečou slzy, i když si budete stokrát opakovat, že nemá smysl brečet nad smyšleným příběhem.

Jenže kniha nekončí a jejím posláním není jen vylíčit život s těžkým onemocněním. I když by to jistě stačilo k oslovení velké většiny čtenářek, příběh má mnohem větší, děsivější hloubku. Odhaluje, jak daleko může zajít strach o naše blízké a co vše jsme schopni ve jménu lásky spáchat. Ale i to, že právě láska nás může také osvobodit – od falešných představ, předsudků a strachu. Záleží na tom, jestli jí to dovolíme.

Karla mě klepne do kolena. „Máš už tak dost věcí, kterých se musíš bát. Láska tě přece nezabije!“ (str. 89)

Myslím, že Všechno, úplně všechno je ideální knihou pro současné mladé dívky. Mluví jejich jazykem a aktuální obsah dotváří i grafická podoba. Záznamy z Maddyina deníku, chatová konverzace, ale i vtipné poznámky a ilustrace jak vystřižené z okraje sešitů skutečných dívek, to vše skvěle koresponduje s textem, dokonce jej mnohdy i nahrazuje, takže román působí místy trochu jako komiks. Autorem všech výtvarných vsuvek je manžel autorky David Yoon a zřejmě i díky tomu působí celek dokonale.

Autorka však jen neútočí na city čtenářů romantickou láskou, dojímavými scénami a humorem, do svého textu propašovala i mnohá moudra, která mají šanci se stát citáty vpisovanými do památníčků.

Takže nakonec si jeho e-maily neotevřu. Jednou věcí jsem si totiž jistá: chtění vede jen k dalšímu chtění. Touha nezná konce. (str. 85)

Hledáte-li tedy ideální knihu k letnímu snění, pak si pořiďte Všechno, úplně všechno a spolu s pořádnou krabicí kapesníčků se pusťte do čtení. A když dočtete, budete mít velkou chuť zase znovu začít a plout si v tom romantickém moři jako bájná havajská Humuhumunukunukuapuaa…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechno, úplně všechno

Yoon, Nicola

Jota, 2017

Napsat komentář