Nejnovější román Davida Mitchella

utopia_avenue
Máte rádi hudbu? Pak byste si neměli nechat ujít nejnovější román Davida Mitchella. Vypráví v něm o osudu jedné britské hudební skupiny. Jaké radosti a strasti čekají na členy této kapely? Jak těžké může být uspokojení požadavků publika?

Nejnovější román Davida Mitchella přichází jako samostatný, osobitý příběh, zároveň ale i jako další díl „nadrománu“ jejž autor píše po celý dosavadní život. Tématem a stylem se od závratného mnohovýznamového Atlasu mraků nebo od Tisíce podzimů Jacoba de Zoeta liší, je pevně a s příjemnou konkrétností zasazen do šedesátých let – jde o román o dospívání.

Román není ani zdaleka jen mistrně odpozorovaným portrétem hudební scény v Soho na přelomu 60. a 70. let. Zajímá ho, odkud se berou autorské nápady a jak potom putují světem – popová hudba mu k tomu nabízí ideální příležitost. „Myslím, že většina spisovatelů závidí hudebníkům přímý kontakt s publikem a okamžité ocenění,“ říká v jednom rozhovoru, „musí to být nádherný pocit! Ať vymyslím jakkoli skvělý výjev, ať napíšu jakkoli dokonalý odstavec, nikdy, nikdy, nikdy tuhle drogu neokusím. Když před publikem přečtete něco nového, co se vám opravdu povedlo, je to jen dost slabá náhražka“.

Kdo v románu Utopia Avenue dospívá, je hudební skupina stejného jména, „nejpodivnější britská kapela, o které jste v životě neslyšeli“, a román líčí nejen její vzestup, ale i pád. V první části kapela získává úspěch, nadšené fanoušky a pořádný kus proslulosti… jenže nikoli spravedlivý díl štěstí. Mitchell s dokonalým vcítěním odkrývá pod tlustou vrstvou slávy i její skrytou tvář: z cesty svedené ambice, poraněné duše, lidské ztráty i působení náhod. Muzikanti cítí čím dál větší napětí mezi požadavky publika, odměnami z provozování umění a na druhé straně změtí protichůdných sil závazků, obav ze selhání, kruté nostalgie a na dřeň jdoucího smutku. Láska přichází a promarněna mizí, smrt přichází znenadání. Puzení k hudbě, k jejímu tvoření, je ale nevysvětlitelně stálé, nedá se mu odolat.

Utopia Avenue

Autor: David Mitchell
Přeložila: Petra Martínková

Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-710-8
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Utopia Avenue vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

David Mitchell je anglický spisovatel. Jeho první román nazvaný Ghostwritten (česky Hybatelé) vyšel v roce 1999 a získal za něj cenu Mail on Sunday/John Llewelllyn Rhys Prize jako nejlepší kniha autora do pětatřiceti let a také byl mezi nominovanými na cenu First Book Award listu Guardian. Další román number9dream (česky sencislo9) následoval v roce 2001 a i jeho kvality byly oceněny nominací na Booker Prize a James Tait Black Memorial Prize. V roce 2003 se David Mitchell volbou do Granta’s Best of Young British Novelists zařadil mezi nejlepší britské romanopisce. Známá jsou i jeho další díla: Hodiny z kostí či Dům za zdí. Několik jeho knih bylo zfilmováno. V nedávné době se vrátil z několikaletého pobytu v Japonsku a nyní žije v Irsku.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUtopia Avenue

Mitchell, David

Leda, 2021

Napsat komentář