Tajemství, které nemělo být odhaleno

tisíc podzimů Jacoba de Zoeta
Japonsko je zemí, která má své kouzlo. I v minulosti tomu tak bylo. Mnozí mořeplavci toužili vidět alespoň část její krásy. Japonsko si ale vše úzkostlivě střeží; když má být prozrazeno jedno z jeho tajemství, brání se.

Mladý Jacob de Zoet by pro svou lásku udělal cokoliv, a tak, když ho její otec požádá, aby odjel na Dedžimu na pár let pracovat, neváhá ani minutu. Uměle vytvořený ostrůvek ve tvaru vějíře není ale jen místem, kde se snaží holandská Východoindická společnost obchodovat a spojit tak dvě odlišné kultury. Je to prostor, kde se lidé musí naučit žít bez své rodiny a bez možnosti, že se vůbec kdy vrátí zpět domů. Japonsko má svá pravidla, co se týče cizinců i domorodců. Na Dedžimu mají dovoleno docházet jen tlumočníci a pomocníci Holanďanů, do samotného srdce Japonska pak mají cizinci vstup zakázán. Tato opatření ale nemohou zabránit tomu, aby se lidé navzájem sbližovali a utvářeli tak nová přátelství. Na pozadí těchto příběhů stojí velký příběh, který ovlivní jejich životy.

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta je kniha Davida Mitchella, autora známého především díky Atlasu mraků. Nejnovější dílo je jeho již pátým počinem a v České republice ho vydalo nakladatelství Mladá fronta v květnu roku 2013.

David Mitchell se při psaní inspiroval svým dlouhodobým pobytem v Japonsku. Snaží se ve svém díle ukázat, jak moc jsou evropské země odlišné od těch asijských. V současné době žije se svou japonskou manželkou a dvěma dětmi v irském Clonakilty.

Román je zasazen do přelomu 18. a 19. století. Je tedy možné říct, že jde o román historický. Nese v sobě ale i prvky dobrodružné a romantické. Vše se zde snoubí v dokonalý celek a vypráví tak spletitý příběh plný zákrutů a různých lidských osudů. Dílo je rozděleno na čtyři části, jenž jsou pak rozděleny na další kapitoly. Co se týče času, autor používá pro jeho označení lunární kalendář pro japonská data a gregoriánský pro ta holandská. Je tedy občas složité, ne-li takřka nemožné odhadnout přesné datové zařazení právě probíhajícího příběhu. Kromě toho také autor používá originální japonská jména a na přední místo řadí příjmení.

Na základní kostru se nabalují maličkosti, na které si čtenář musí dát pozor, aby pořádně příběh pochopil. Čtení vyžaduje soustředěnost, ale pokud se člověk plně soustředí, přenese ho Jacob de Zoet do svého světa, odkud je těžké uniknout, dokud vyprávění neskončí. Je zajímavé, jak od niterností, které hlavní hrdina řeší, začne příběh narůstat, až se dostane ke svému vrcholu a popisuje situaci celého světa.

Doporučuji všem čtenářům, kteří mají v oblibě historické romány a velké příběhy. Myslím si, že osud člověka, který je v Tisíci podzimech popisován, stojí za to, aby se s ním lidé seznámili.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíc podzimů Jacoba de Zoeta

Mitchell, David

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář