Románová kronika ztraceného města jako audiokniha

Sikmy kostel audiokniha
Druhý díl známé trilogie Šikmý kostel získal i svou audioknižní podobu. Na scénu se vrací všichni hrdinové, kteří jsou spjati s Karvinskem. Tentokrát se děj odehrává v letech 1921 až 1945, kdy docházelo k překotným změnám a národnostním třenicím.

Druhý díl trilogie Šikmý kostel sleduje osudy románových hrdinů Ženky, Julky, Barky, Anušky, Wojtka, Fanky, Halky a jejich blízkých v letech 1921–1945.
První díl o životech jejich rodičů a prarodičů se setkal s mimořádnou odezvou, román se stal Knihou roku 2020.
Ženka, Julka, Barka, Anuška, Wojtek, Fanka, Halka, to jsou hrdinové druhého dílu rozpracované trilogie Karin Lednické Šikmý kostel, jejichž rodiče a prarodiče ožívají v úvodní části stejnojmenné románové ságy. Netřeba se ale obávat, autorka myslí i na čtenáře, kterému se první část do ruky zatím nedostala, a je-li to nutné, stručně připomíná osudy jednotlivých postav. Tentokrát nás autorka bere na Karvinsko let 1921 až 1945, tedy do doby velmi dramatické a plné historických změn a zvratů. Zatímco na prvních stránkách románu trhají pokračovatelé Barbořina rodu své duše na českou a polskou polovinu, aby obě nerozhodně a marně potěžkávali v dlaních, ke konci pod urputným tlakem vybírají dokonce mezi třemi národnostmi: polskou, českou a německou; a k těm můžeme přičíst ještě slezskou identitu, která se zpočátku zdála únikovou cestou ze všech špatných osudových voleb. Noví Němci šli na frontu, Poláky čekal Polenlager a Češi vyfasovali papír nadepsaný Przepustka bez prawa powrotu. Změněná státní hranice, pouhá čára na mapě, vede v příběhu napříč rodinami a nekompromisně ovlivňuje lidské životy.

Šikmý kostel 2 (audiokniha)

Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945
Autorka: Karin Lednická
Interpret: Jan Szymik

Vazba: CD
Formát: 126×140 mm
ISBN: 8590236111127
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Šikmý kostel 2 vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete ukázky k poslechu.

O autorce

Karin Lednická se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. Dá se tedy říct, že celý život strávila v regionu, jehož historii se ve svém debutu věnuje. Měla v úmyslu studovat knihovnictví a žurnalistiku, ale to jí bohužel z různých důvodů nevyšlo. Po maturitě tedy vykonávala celou škálu profesí v Benzině, Tesle Havířov a v Moravských chemických závodech Ostrava. Zkraje devadesátých let se konečně dostala k vysněné profesi: začala psát pro regionální periodika, dělala zprávařku v jednom z prvních soukromých rádií a věnovala se kulturní publicistice. V letech 1993–1994 pobývala v Londýně, kde se věnovala studiu angličtiny a anglické historie.
Po návratu z Anglie dva roky překládala beletrii, dvacet roků vydávala knihy a nyní se plně věnuje vlastnímu psaní. Šikmý kostel (přečtěte si reportáž ze křtu knihy) je úvodním dílem zamýšlené trilogie. Autorka napsala už i druhý díl (naše recenze) a pracuje na třetím. Můžete si přečíst náš rozhovor s autorkou.

Zdroj informací: kosmas.cz

O intrepretovi

Jan Szymik se narodil se znamení Štíra v Karviné. Veškeré základní vzdělání absolvoval v polštině. Na gymnáziu si poprvé vyzkoušel herectví, včetně loutkového. Po maturitě začal studovat herectví ve Wroclavi, ale vzhledem k administrativním problémům nakonec přešel v roce 1981 na pražskou DAMU. Po ukončení studia (1985) strávil dva roky v pardubickém divadle, pět sezon strávil v Kladně a pak dostal od Miloše Horanského nabídku do Divadla ABC. První hrou v angažmá byla detektivka Vražda na faře (kde hrál detektiva po boku Stely Zázvorkové v roli slečny Marplové). Z období následujícího ředitele Milana Schejbala nejraději vzpomíná na další detektivku Past na myši, 1+1=3, Cyrana z Bergeracu, Ideálního manžela, Fredericka a Veselé paničky windsorské. Znají ho i příznivci dechové hudby, uváděl totiž televizní pořad Sejdeme se na Vlachovce. Vzpomíná, jak před lety šel podepsat smlouvu do Městských divadel pražských a ve dveřích se srazil s Josefem Zímou, který právě odcházel do penze. V ten den za něj dostal záskok. A za nějaký čas jej nahradil jako moderátor pořadů dechové hudby. Jeho hlas můžeme slýchat v dabingu.

Zdroj informací: Česko-Slovenská filmová databáze


Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠikmý kostel 2 (audiokniha)
Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945

Lednická, Karin

Radioservis, 2021

Napsat komentář