Cestou necestou na stránkách knih

cestovani
Díky cestování můžeme poznat jiné kraje, jejich obyvatele i kulturu, ale také zažít plno dobrodružství. I proto jsme dnes vybrali pět titulů, které nás zavedou do různých koutů světa, a to jak z pohledu turistického, tak historického i etnologického.

A hned první kniha, kterou si dnes představíme, je ideální pro všechny milovníky turistiky. Titul Toulky Evropou od Alexe Roddieho vás zavede na nejkrásnější treky Evropy. Chybět nebudou působivé fotografie, mapy, ale také užitečné tipy na cestu. Stačí nachystat pohorky a můžete vyrazit.

Toulky Evropou

Nejkrásnější turistické trasy, cesty a treky
Autor: Alex Roddie
Přeložila: Hana Lásková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 230×290 mm
ISBN: 978-80-271-3215-7
Doporučená cena: 769 Kč

Knihu Toulky Evropou vydalo nakladatelství Grada.

Evropa je kontinent protkaný spoustou turistických tras a treků, díky nimž můžeme prozkoumat její nejmalebnější zákoutí a širokou paletu typů krajiny, jimiž oplývá.

Toulky Evropou vás zavedou do Skotské vysočiny, právě tak jako k nekonečným jantarovým plážím Baltského moře, provedou vás skandinávskou tundrou, přes majestátní vrcholky Alp, nedotčenou balkánskou přírodou, až po rozeklané vrcholy ostrovů ve Středozemním moři.

Vedle nádherných fotografií, map a působivých textů Alexe Roddieho najdete v knize také praktické tipy týkající se jídla, vybavení, táboření a podobně. 

O autorovi

Alex Roddie je redaktor, spisovatel, autor a fotograf, který se specializuje na horolezectví, dobrodružné cestování, turistiku, přírodu a životní prostředí. V přírodě tráví také většinu volného času. Je redaktorem časopisu Sidetracked a přispívajícím redaktorem a spisovatelem časopisu The Great Outdoors ( TGO ). Psal také pro UKHillwalking.com, Mountain ProOn LandscapeTrail a další tituly britského outdoorového tisku. Mezi jeho knihy patří Wanderlust Europe a Wanderlust Alps (gestalten) a The Farthest Shore (Vertebrate Publishing).

Zdroj informací: alexroddie.com

————————————————

S další knihou se podíváme na cizí kraje z trochu jiného pohledu. Konkrétně se zaměříme na hispánský svět, tedy Španělsko, Portugalsko a země Latinské Ameriky. Nepůjde ale o žádné cestopisy, v souboru dvanácti rozhovorů s odborníky se zaměříme například na lingvistiku, literární vědu, politologii či etnologii.

Španělská vesnice

Reflexe ciziny ve vzpomínkách odborníků na hispánský svět
Autorka:  Hana Bortlová-Vondráková(ed.)

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-3250-8
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Španělská vesnice vydalo nakladatelství Academia.

Soubor dvanácti rozhovorů se zástupci českého bádání o hispánském světě. Kniha umožňuje nahlédnout z rozmanitých úhlů krátkou, ale velmi zásadní a nesmírně zajímavou etapu komplikované historie českého setkávání se světem iberského prostoru – tedy Španělskem, Portugalskem a zeměmi Latinské Ameriky. Zastoupena je lingvistika a literární věda, kunsthistorie, politologie, etnologie a s nimi provázaná centra studia v Praze, Brně a Olomouci. Rozhovory se dotýkají i specifických rodinných zázemí a životních zkušeností dotazovaných, včetně samotné cesty ke španělskému světu. Kniha je opatřena biografickým a institucionálním heslářem.

Ukázka z knihy

Z jakého pocházíte, paní docentko, prostředí a co vás přivedlo ke španělštině a vůbec k zájmu o hispánský svět?

Pocházím z pražského Bubenče, kde také po celý život bydlím. Měla jsem báječné rodiče, oba mluvili několika jazyky, německy, francouzsky, anglicky, milovali hudbu a  s  námi dětmi doma zpívali, chodívali s  námi na koncerty, do divadel, na výstavy. Zpívala jsem v Kühnově dětském sboru, dlouhá léta jsem hrála na klavír a získávala ceny v soutěžích, mimochodem jednu z nich za Španělské tance Moritze Moszkowskeho, to mi bylo asi 13 let. Často jsem doprovázela na klavír svého mladšího bratra, který se po studiu na pražské konzervatoři stal profesionálním houslistou. Mohu říci, že jsem vyrůstala obklopena hudbou, a myslím, že to byl vlastně i jeden z důvodů, proč mě uchvátilo Španělsko, zejména Andalusie, andaluské flamenco a později také rytmy ROZHOVORY – 73 – Latinské Ameriky. Přiznám se, že jsem už v pubertě úplně propadla skupině Kučerovců, poslouchala jsem stále dokola jejich nahrávky, a přitom jsem si zapamatovala slova španělsky zpívaných písniček, ačkoliv jsem textu nerozuměla.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Florencie je kulturní město s bohatou historií a každý, kdo sem někdy zavítal, určitě potvrdí, že míst k poznávání je tu nespočet. S titulem Knihkupec z Florencie se podíváme do malé zapadlé uličky, která sehrála velmi důležitou roli v literárním světě. Poznáte Florencii 15. století i každodenní život jejích obyvatel.

Knihkupec z Florencie

Příběh rukopisů, které zažehly renesanci
Autor: Ross King
Přeložila: Klára Petříková

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 145×230 mm
ISBN: 978-80-276-0178-3
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Knihkupec z Florencie vydalo nakladatelství Slovart.

Knihy, jak je známe dnes, vznikly až v době renesance. Nahradily krasopisně psané iluminované pergameny, které se prodávaly v krámcích připomínajících papírnictví. Jak k této revoluci došlo, vypráví autor na příběhu slavného knihkupce Vespasiana da Bisticciho. K práci v knihkupectví v takzvané knihkupecké ulici se Vespasiano dostal už jako malý chlapec, když musel kvůli dluhům svého otce skončit se školou. V následujících letech se vypracoval na krále evropských knihkupců, který tvořil na objednávku knížat i samotného papeže jedinečné rukopisy. Kromě toho také objevoval a popularizoval zapomenuté antické texty. To vše také díky tomu, že obyvatelé tehdejší Itálie rádi četli. V renesanční Florencii to uměl každý sedmý člověk, dokonce i ženy a dívky, což bylo mnohonásobně víc než v jiných evropských městech. Autor podrobně a věrohodně popisuje Florencii 15. století, každodennost v knihkupecké ulici a samotném knihkupectví, ale také milovníky knih, filosofy, učence i jeptišky, které byly prvními sazečkami. To vše na pozadí historických a politických zvratů, které renesanci a vznik knihtisku doprovázely.

Ukázka z knihy

Ulice knihkupců, Via dei Librai, procházela srdcem Florencie, uprostřed mezi radnicí na jihu a katedrálou na severu. Ve třicátých letech 15. století zde sídlilo několik krejčích a prodejců látek, živnost tu měl bednář, holič, řezník, pekař, sýrař, několik notářů, iluminátor rukopisů, dva malíři, kteří se spolu dělili o dílnu, a pianellaio – který vyráběl papuče. Své jméno ale ona úzká ulička dostala podle mnoha krámků knihkupců a papírníků, známých jako cartolaia, roztroušených po celé její délce.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorovi

Ross King je nejprodávanějším autorem knih o italském, francouzském a kanadském umění a historii. Mezi jeho knihy jsou  Brunelleschi ‚ s Dome  (2000),  Michelangelo a Popes Strop  (2002),  The Judgement of Paris (2006), Leonardo a The Last Supper (2012), a Mad Enchantment: Claude Monet and the Painting of the Water Lilies (Charles Taylor Prize, 2017). Vydal také dva romány (Domino a Ex-Libris), biografii Niccola Machiavelliho a sbírku bajek, vtipů a hádanek Leonarda da Vinciho. Je spoluautorem knihy Florence: The Paintings & Frescoes, 1250–1743 (2015), která se řadí mezi ty nejobsáhlejší, které kdy byly o umění Florencie vydána.

Zdroj informací: rosskingbooks.com

————————————————

Z historie se vrátíme do současnosti a Itálii vyměníme za poněkud exotičtější zemi – Angolu. Češka Vladana Gomes Adolfo se sem přestěhovala za svým přítelem, začala zde podnikat a plnit si své sny. Jaké to ale je, být Evropankou v zemi natolik kulturně odlišné?

Na Afriku zapomeň

Pravdivý příběh Češky v Angole
Autorka: Vladana Gomes Adolfo

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-570-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Na Afriku zapomeň vydalo nakladatelství Alpress.

Vladana snad od malička toužila žít v Africe. Aby se svému snu přiblížila, otevřela v Ostravě Afro kavárnu. A když jí do života vstoupil sympatický Angolan Eurico, mohla se konečně přestěhovat na černý kontinent. Stala se součástí africké rodiny, začala podnikat a dočkala se svých vysněných dobrodružství. Jaká ve skutečnosti jsou? Jaké to je být Evropankou v africké rodině? Splněný sen, nebo africké peklo?

O autorce

Vladana Gomes Adolfo se narodila v Ostravě, kde vystudovala Střední zahradnickou školu a vychovala své dvě dcery. Pracovala jako inzertní poradkyně v tištěných médiích, zároveň se věnovala focení a ráda četla knihy o Africe, což ji přivedlo k rozhodnutí otevřít Afro kavárnu v Ostravě. Ve třiceti osmi letech odešla do Prahy, kde poznala budoucího manžela a s ním se přestěhovala do jeho rodné země Angoly. Nyní spolu provozují manufakturu na výrobu přírodní kosmetiky a získávají stále nové zkušenosti s životem v Angole.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Indiáni jsou pro Mnislava Zeleného-Atapanu celoživotní vášní. Strávil s nimi mnoho času a do jednoho z kmenů byl dokonce adoptován – tak ostatně přišel ke svému druhému příjmení. I ve svých knihách se věnuje indiánům a nejinak tomu je i v jeho v novince Atlas indiánů Jižní Ameriky.

Atlas indiánů Jižní Ameriky

Život, sex, smrt
Autor: Mnislav Zelený-Atapana

Počet stran: 348
Vazba: vázaná
Formát: 230×297 mm
ISBN: 978-80-257-3570-1
Doporučená cena: 798 Kč

Knihu Atlas indiánů Jižní Ameriky vydalo nakladatelství Argo.

Unikátní obrazová publikace předního českého odborníka Mnislava Zeleného Atapany přináší souhrnný pohled na život jihoamerických indiánů. V knize je zastoupeno 217 etnik všech kulturních areálů v různě obsáhlých heslech s důrazem na specifika i rozmanitost jednotlivých oblastí a kmenů, a dotýká se tak témat, jako jsou porody, infanticida, souboje s kyji, kanibalismus, manželství, sex, prostitutky, boje mezi kmeny, keramika, výroba kánoí, lov velryb, šamanismus, výchova dětí, léčení, války s bělochy, únosy žen, náčelnictví, jazyky, pohřby, iniciace dospělosti, první menstruace, tance, zpěvy, rituály, láska, sběr kobylek, žárlivost, přátelství, kuvade, yurupary, duchové, stvoření světa, halucinogeny, jedy, malování těla, výrobu tsan tsy, rybolov s jedy, výroba péřové čelenky, výroba šípů, obřady pití yagé, zpěvy ícaro, magické lety, vztah k přírodě a ke kosmu, rituální odchycení kondora rukama, genocida indiánů kvůli zlatu, půdě, diamantům či kaučuku, i starost indiánů o budoucnost Země.

Součástí knihy je také podrobný glosář indiány používaných rostlin, sbíraného ovoce a lovené zvěře. Text je bohatě doprovázen mapami, fotografiemi, kresbami a také barevnými malbami Jana Dolejše, které věrně rekonstruují obydlí, šaty či rituály již zaniklých etnik.

Ukázka z knihy

Atlas indiánů Jižní Ameriky si klade za cíl prezentaci etnik z různých částí subkontinentu s obrovskou pestrostí jejich materiální a duchovní kultury, která je výsledkem několikatisíciletého propojení s jejich životním prostředím. Smyslem života zdejších obyvatel bylo poznávání a chápání přírody – v jejich perspektivě. Vždy hledali svůj subjektivní vztah nejen k pozemské fauně a flóře, k minerálům, k vodě, k větru a hromu, ale i k nadpozemskému světu hvězd, planet, Měsíce a Slunce. Brzy pochopili, že svět neviditelný je stejně důležitý jako ten viditelný, ne-li víc, a proto jejich šamani, čarodějové, kněží a léčitelé získali výsadní postavení ve své společnosti. Z těchto důvodů je jejich duchovní kultura velice bohatá, plná rituálů, obřadů a slavností provázejících každého jednotlivce od narození až k smrti či spíš až do posmrtného života.

Na webu nakladatelství najdete celou ukázku z knihy.

O autorovi

Mnislav Zelený Atapana (*1943) Vystudoval ekonomii na Vysoké škole zemědělské a později etnografii na FF UK. Postgraduálně pak studoval v Peru na univerzitě San Marcos a na Katolické univerzitě. Celý život působí jako kulturní antropolog na volné noze, a díky svým pobytům mezi amazonskými indiány se stal nejen uznávaným odborníkem na život a kulturu domorodých etnik Amazonie, ale především jejich přítelem. V roce 1989 Mnislava Zeleného adoptoval kmen Yawalapitiů a jeho duchovní otec šaman Gunitze mu dal jméno Atapana, což znamená List zelené palmy. Vystupuje v české televizi a v českém rozhlasu, napsal řadu knih, přes 500 odborných i populárně naučných článků, esejů, politických komentářů do českých, peruánských a amerických časopisů a publikací, odpřednášel několik stovek přednášek a vystoupení, uskutečnil několik desítek výstav fotografií a etnografik, vše z regionu Latinské Ameriky a zejména Amazonie. Koncem roku 2017 se podílel na roční výstavě Indiáni v Náprstkově muzeu, na její jihoamerické části svými sbírkami, fotografiemi i texty. Z jeho knih jmenujme alespoň Contribución a la etnografía huaraya (Ece´je) (1974), rozsáhlou Indiánskou encyklopedii – Indiáni tří Amerik (1994), Malou encyklopedii šamanismu (2007), Malou encyklopedii bohů a mýtů Jižní Ameriky (2009), mytologii amazonských indiánů Duch s rozkvetlým penisem (2004), cestopis Na cestě za snem (2013), obrazovou etnografickou publikaci Veselé tropy Amazonie (2016) či Pokrokem k zániku (2018).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeToulky Evropou
Nejkrásnější turistické trasy, cesty a treky

Roddie, Alex

Grada, 2021

zobrazit info o knizeŠpanělská vesnice
Reflexe ciziny ve vzpomínkách odborníků na hispánský svět

Bortlová-Vondráková (ed.), Hana

Academia, 2021

zobrazit info o knizeKnihkupec z Florencie
Příběh rukopisů, které zažehly renesanci

King, Ross

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeNa Afriku zapomeň
Pravdivý příběh Češky v Angole

Adolfo, Vladana Gomes

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeAtlas indiánů Jižní Ameriky
Život, sex, smrt

Zelený-Atapana, Mnislav

Argo, 2021

Napsat komentář