Náš svět náleží hmyzu

Planeta hmyzu_uvodni
Ať už patříte k těm, které hmyz fascinuje, anebo naopak k těm, které děsí, knížka Planeta hmyzu vás nepochybně zaujme. Přináší totiž mnoho působivých poznatků o drobných živočiších, jichž je prakticky všude plno.

Příroda nás ohromuje svou složitostí a hmyz tvoří významnou část těchto důmyslně vybudovaných systémů, v nichž my představujeme jen jeden druh z milionů. Proto se tato kniha zabývá podivnou, krásnou a bizarní hmyzí havětí, která tvoří základ světa takového, jak ho známe. Ať se nám to líbí, nebo ne, naše Země je v podstatě planetou hmyzu. Hmyz najdeme prakticky všude – v lese i v trávě, v potocích nebo v parku, ale i na mnoha velmi neočekávaných místech – v nadmořské výšce šest tisíc metrů, v nejhlubších jeskyních světa, v kostelních křtitelnicích, uvnitř počítačů i v nozdrách mrožů. Tito drobní živočichové se od nás značně liší: někteří mají kostru z vnější strany těla jako brnění, jiní mohou mít uši na kolenou, oči na penisu či jazyk na nohou. I když mají naši hmyzí souputníci mozek velikosti sezamového semínka, dokážou rozpoznávat obličeje. Hmyz má také neuvěřitelné reprodukční a adaptační schopnosti.

 

Planeta hmyzu

O zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít
Autorka: Anne Sverdrup-Thygesonová
Přeložila: Eva Dohnálková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-051-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Planeta hmyzu vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Ve snaze udržet v hordách té žoužele pořádek, jsme si je my lidé rozdělili do skupin podle toho, jak blízce jsou spříznění. Jedná se o důmyslný systém začínající říšemi, které se dále rozdělují do kmenů a tříd dělících se dále do řádů, čeledí a rodů, až se dostaneme ke druhům.
Podívejme se například na vosu. je to druh patřící do živočišné říše, do kmene členovců, třídy hmyzu, řádu blanokřídlých, čeledi sršňovitých, náležejících k rodu vos Vespula a druhu vosa obecná.
Všechny druhy nesou dvouslovný latinský název, který se píše kurzivou. První část nám říká, k jakému rodu druh patří, druhá část upřesňuje druh. Tento systém zavedl švédský přírodovědec Carl von Linné v 18. století a díky němu se biologové snáze dohodnou, že se baví o stejném druhu. (str. 21)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Anne Sverdrup-Thygesonová je profesorkou Norské zemědělské univerzity v Ås poblíž Osla a vědeckou poradkyní Norského institutu pro výzkum přírody. Má doktorát z biologie ochrany, přednáší o managementu přírody a biologické rozmanitosti lesů. Anne je také ultramaratonskou běžkyní.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlaneta hmyzu
O zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít

Sverdrup-Thygesonová, Anne

Kazda, 2021

Náš svět náleží hmyzu - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. ilasan napsal:

    Dobrý den,dorazila vyhraná kniha Planeta hmyzu. Děkuji

Napsat komentář