Barbarský válečník na cestě za dobrodružstvím

kral_conan
Postava modrookého barbara Conana fascinuje čtenáře už téměř devadesát let. Stal se tváří mnoha filmů, seriálů, komiksů i videoher. Nakladatelství Argo nově vydalo soubor dvou povídek a jednoho románu o tomto cimmerském válečníkovi.

Publikace Král Conan, kterou nakladatelství Argo vydalo roku 2021, obsahuje povídky Meč s fénixem a Šarlatová citadela a román Hodina draka v revidovaném překladu Jana Kantůrka. Autorem těchto textů je Robert Ervin Howard, texaský spisovatel mnoha beletristických žánrů, známý zejména pro svou conanovskou ságu (jedná se o příběhy ve stylu „meč a magie“). Howard byl ve svém životě nešťastný – nerozuměl si se světem, ve kterém žil, a trpěl patologickou závislostí na své matce. Poté, co jeho matka zemřela, spáchal v pouhých třiceti letech sebevraždu. I přesto, že žil tak krátce, stihl se se svými povídkami proslavit. V současné době znají jeho příběhy čtenáři po celém světě.

Příběhy, které jsou součástí publikace, zachycují Conana v době, kdy se stal vládcem Aquilonie. Zde barbarský válečník vládne i přes svou popudlivou povahu moudře a spravedlivě. Musí se však prosekat hordami nepřátel, které se jej snaží připravit o jeho korunu i království. V první povídce (Meč s fénixem) čelí Conan atentátu a musí se postavit mágovi, který má na svém meči mocný symbol. Ve druhé povídce (Šarlatová citadela) se barbarský král ocitá ve vězení, kam byl uvržen svými nepřáteli. Vrcholem knihy je román Hodina draka, ve kterém se cimmerský válečník utká v boji s čarodějem Xaltotunou, oživlým díky magickému artefaktu.

Příběhy, které tvoří knihu Král Conan, v češtině poprvé vycházejí v redakci pracující s původními texty Roberta E. Howarda. Předcházející vydání povídek byly překlady Howardových děl upravených Lyonem Sprague de Campem a Linem Carterem. Tito autoři Howardův svět převzali a psali vlastní dobrodružství s barbarem Conanem v hlavní roli. Původní překlad do češtiny realizoval Jan Kantůrek, redakce nového vydání se chopil Richard Podaný.

Ačkoli příběhy o Conanovi nevynikají propracovanou psychologií postav ani originálními zápletkami, překvapí čtenáře úžasným fantasy světem. Autor dokázal vykreslit působivé scény, tvořící jedinečnou drsnou atmosféru, charakteristickou pro Howardova díla. Publikaci Král Conan doporučuji jak znalcům díla Roberta E. Howarda, kteří mohou porovnat různá vydání příběhů o barbaru Conanovi, tak čtenářům, kteří dosud tuto slavnou postavu fantasy literatury neznají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrál Conan

Howard, Robert Ervin

Argo, 2021

Napsat komentář