Dárky pod stromeček na poslední chvíli

vesele_vanoce_nahled
Do štědrého večera zbývá už jen pár hodin. Pokud ale stále (čím dál tím zoufaleji) sháníte vhodné dárky, můžeme vám nabídnout několik zajímavých knižních tipů, které vašim blízkým zajisté udělají radost.

První knihou je dlouhý esej známého křesťanského myslitele Martina Bubera nazvaný Dvojí způsob víry. Pokud máte věřícího bratra, sestru filosofku nebo dědečka, který rád přemýšlí nad smyslem života a fungováním lidské duše, tato kniha je tou správnou volbou.

Dvojí způsob víry

Autor: Martin Buber
Přeložila: Mária Schwingerová

Počet stran: 186
Vazba: brožovaná
Formát: 115×195 mm
ISBN: 978-80-7530-332-5
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Dvojí způsob víry vydalo nakladatelství Malvern.

Martin Buber (1878–1964) začal psát tento sedmnáctidílný esej v Jeruzalémě, v těžkém období občanské války v r. 1948. Předcházela mu léta bádání, přednášek i reflexí na téma pojetí víry, spásy a Mesiáše v judaismu a křesťanství. Klade si za cíl prozkoumat odlišnosti mezi způsoby, jakými se věřící v těchto konfesích vztahují k Bohu, a jejich důsledky pro intelektuální uchopení obsahů víry i pro každodenní život lidí. Výzvu pro autora představuje zejména Pavlova reinterpretace víry ve vztahu k tradičnímu pojetí zvláště ze strany farizeů, s nímž polemizuje (ale mnohde i souhlasí) Ježíš evangelií.
Prvním způsobem je přesvědčení, které pracuje s objektivizací („víra, že“). Druhým je „důvěra vůči“, nesená osobním vztahem věřícího ke svému živému Protějšku. Způsoby, z nichž jeden je bližší řecké pistis, druhý pak hebrejské emuna, se vyskytují v obou konfesích a v jednotlivých fázích jejich historického vývoje převažuje tu jeden, tu druhý. Proroci a Ježíš evangelií, ale i bezejmenní jednotlivci stojí vždy v kritickém bodě uprostřed a volají po přehodnocení a autenticitě. Buber však zároveň upozorňuje, že tyto dva typy není třeba stavět proti sobě a vytvářet z nich antitezi, protože svým způsobem se oba potřebují a doplňují.

————————————————

Druhý tip, který bychom vás dnes rádi dali, je na knihu zvanou Podívejte se na sebe laskavě. Dánská psychoterapeutka Ilse Sand v ní ukazuje, jak můžeme pracovat se svým vlastním svědomím tak, aby fungovalo zdravě a abychom sami sobě nedávali příliš velkou vinu, především ve vztazích. Pokud máte přítele či manžela, který je velmi citlivou bytostí, tato kniha bude přímo pro něj.

Podívejte se na sebe laskavě

Jak se osvobodit od přehnané viny

Autorka: Ilse Sand
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 128×198 mm
ISBN: 978-80-262-1809-8
Doporučená cena: 235 Kč

Knihu Podívejte se na sebe laskavě vydalo nakladatelství Portál.

Mít občas špatné svědomí je v pořádku, protože je důkazem naší zodpovědnosti, ať už v jakékoli oblasti. Tato kniha se primárně zaměřuje na zodpovědnost ve vztazích, v nichž jsme na sebe někdy přísní až příliš. Když si uvědomíme, že máme na své svědomí nereálné nebo přehnané požadavky, můžeme získat spoustu energie, kterou lze využít v jiných oblastech života. Tato publikace vám ukáže, jak to provést: jak změnit příliš přísné principy vlastního života, jak se zbavit viny, jež náleží druhým, jak se spřátelit s vlastním strachem. Na konci každé kapitoly se nacházejí cvičení pro práci s vlastním svědomím, shrnutí a na konci knihy i test, který měří váš sklon si něco vyčítat.

Zaujala-li vás tato kniha, na stránkách nakladatele si můžete přečíst online ukázku z ní.

O autorce

Ilse Sand je dánská psychoterapeutka, která se systematicky věnuje problematice vysoké citlivosti. Původní profesí je farářkou Dánské národní církve, od roku 2006 provozuje vlastní psychoterapeutickou praxi, kterou doplňuje supervizí a přednáškami. V Portále vyšly její knihy Přecitlivělost není slabost a Citlivý pomocník.

Zdroj: portal.cz

————————————————

Třetí kniha, kterou bychom vám rádi doporučili, je ryze praktická. Naučí vás totiž jak vyrábět Korálkové vánoční ozdoby. Takový dárek je ideální pro každého tatínka s dcerou či maminku se synem, kteří spolu rádi tvoří. Z korálků vyrobíte nejen hvězdičku ale třeba také letadýlko či vážku.

Korálkové vánoční ozdoby

Autor: Sylva Šporková

 

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3239-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Korálkové vánoční ozdoby vydalo nakladatelství Grada.

Na úspěšnou knížku Vánoční ozdoby z korálků navazuje autorka další knihou s rozšířeným obsahem a novými návody.
V jejím úvodu jsou opět uvedeny základní postupy a na ně pak navazující jednotlivé kapitoly podle druhů ozdob – hvězdy, zvonečky, andělé, a dokonce i letadélka, kočárky a jiné netradiční tvary.
Velká část je věnovaná návodům na výrobu tradičních staročeských korálkových ozdob z foukaných perliček a raut. A nechybí ani několik jednoduchých vzorů, podle kterých si mohou své ozdoby vyrobit i malé děti.

ukazka - koralky

 

Prohlédněte si i další ukázkové strany z této knihy.

————————————————

Třetí kniha míří jednoznačně na milovníky tradičních detektivek. Sbírka povídek od Sira Arthura Conana Doyla je unikátní v tom, že její hlavní postavou není známý Sherlock Holmes. Přesto jsou ale Tajnosti z ordinací a laboratoří plné napětí a záhad.

Tajnosti z ordinací a laboratoří

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 373
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7335-750-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Tajnosti z ordinací a laboratoří vydalo nakladatelství Leda.

Držíte v rukou třetí díl neholmesovských próz, který obsahuje především povídky věnované lékařům a jiným badatelům. Snad právě proto, že A. C. Doyle byl sám původním povoláním lékař, jsou jeho příběhy prostoupeny hlubokým porozuměním pro trpící i pro ty, kdo na sebe berou břemeno zodpovědnosti za jejich uzdravení. I těžké životní zkoušky v podobě nemoci dokáže vykreslit s nadhledem a podtrhnout tragikomické aspekty utvářejících se situací. Zavede nás na operační sál ve viktoriánské nemocnici, do ordinace novopečeného lékaře, který s napětím čeká na svého prvního pacienta (Začátek nanečisto, jenž česky vychází vůbec poprvé), anebo mezi lékaře klábosící u sklenky o svých případech. Ve většině těch próz nacházíme humorné až ironické prvky, které dokládají autorův smysl pro humor. Zklamáni nebudou ani ti, kdo si libují v dobrodružných příbězích s vysloveně detektivní zápletkou: pro ně jsou ve výboru prózy Černý doktor a Doktor na blatech. Nechybí pak povídky týkající se konstruktérů, vynálezců a dalších smělých odborníků. Osu výboru však tvoří texty s láskou a pokorou věnované profesi lékařské, která hraje nenahraditelnou úlohu v každé společnosti a v každé době.

Nechme se znovu okouzlit fantazií a vypravěčským mistrovstvím sira Arthura Conana Doylea, jehož touha po poznání a po lepším světě oslovuje stále nové a nové generace čtenářů.

Jestliže se vám líbí tato kniha, můžete nahlédnout pod její obálku přímo na stránkách Ledy.

O autorovi

Sir Arthur Conan Doyle (1859–1930) byl skotský spisovatel a lékař. Známý převážně pro svého Sherlocka Holmese.

Narodil se do katolické rodiny a v devíti letech ho rodiče poslali do jezuitské internátní školy, kde jediná jeho radost byla psaní dopisů matce. Vystudoval lékařství, kromě literatury se věnoval politice a sportu, angažoval se v obhajobě lidských práv. Odřekl se náboženství, stal se spiritistou. Byl dvakrát ženat, měl 5 dětí. Byl velmi plodným autorem, kromě světově známých detektivních příběhů (Sherlok Holmes, Pes baskervilský apod.) psal historické romány, hry, verše, science fiction aj.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Na závěr se podívejme na unikátní knihu Těhotnej Buddha, která přináší upřímné svědectví matky, jež se musí vypořádávat se všemožnými rodičovskými traumaty. Kniha je krásným dárkem jak pro nastávající matky, tak i pro jejich partnery – čelit úskalím péče o malé dítě budou oba.

Těhotnej Buddha

Skutečný příběh matky bojovnice

Autorka: Klára Svobodová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 125×175 mm
ISBN: 978-80-257-3653-1
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Těhotnej Buddha vydalo nakladatelství Argo.

Autentický příběh matky bojovnice, který netradiční formou obnažuje společenská tabu. Ne všechny matky totiž mají štěstí. Kniha zachycuje závažná rodičovská témata originálně a neakademicky, s nadhledem i humorem. Namísto suchých psychologických pouček přináší úlevu a pochopení. Rodič by si v tak těžké situaci neměl připadat jako pacient v izolaci, ale jako hrdina, jenž získal další bitevní jizvu a stal se větším a silnějším. Tím totiž skutečně je. A společně se hrdinům bojuje lépe než na vlastní pěst.
Kniha je určena pro všechny mámy a táty, kteří zažili odvrácenou stranu rodičovství. Nabízí jim pomocnou ruku uprostřed chaosu, pocit, že nejsou sami a že jsou schopni vše zvládnout. A také všem, kteří nechtějí zavírat oči.
Když je všechno úplně v řiti, musíš přestat bojovat a jen bejt. I to je někdy dost. Buddha uprostřed chaosu…

Jestli vás láká tato kniha, můžete si zdarma přečíst ukázkovou kapitolu.

O autorce

Klára Svobodová (*1989) Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a vzápětí se vyučila uměleckým truhlářem a řezbářem. V současnosti je hlavně dvojnásobnou matkou. To jí dovedlo k založení blogu Spocklidem. Jeho prostřednictvím zachycuje každodenní realitu mateřství, především jeho odvrácenou stranu. Snaží se přiblížit, jak vypadá život s neslyšící dcerou v celé jeho tíze i kráse. Bojuje proti předsudkům a obnažuje společenská tabu.

Zdroj: argo.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvojí způsob víry

Buber, Martin

Malvern, 2021

zobrazit info o knizePodívejte se na sebe laskavě
Jak se osvobodit od přehnané viny

Sand, Ilse

Portál, 2021

zobrazit info o knizeKorálkové vánoční ozdoby

Šporková. Sylva

Grada, 2021

zobrazit info o knizeTajnosti z ordinací a laboratoří

Doyle, Arthur Conan

Leda, 2021

zobrazit info o knizeTěhotnej Buddha

Svobodová, Klára

Argo, 2021

Napsat komentář