Co nás čeká po smrti?

kill
Čtenáři jsou zvyklí, že většina příběhů končí happy endem. Ale dobrý příběh má končit nečekaně. I za cenu, že skončí špatně. A v některých knihách se osudy hlavních hrdinů ubírají cestou ještě mnohem horší.

Knihu A čtvrtý kůň je plavý od Romana G. Eröse vydalo nakladatelství JaS v roce 2012.

Přestože autor ještě není tak znám (zná-li ho vůbec někdo), je pravděpodobné, že po přečtení jeho v řadě již druhé knihy A čtvrtý kůň je plavý se do vašeho povědomí dostane. Za svou prvotinu Cadik, která byla vydána v roce 2007, získal Cenu Karla Hynka Máchy. Nyní ve svých devětačtyřiceti letech studuje historii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Až do roku 2007 se věnoval pouze tvorbě „do šuplíku“. Napsal i několik textů písní, jež dodnes hraje teplická rocková skupina Motorband.

A čtvrtý kůň je plavý je souborem osmi povídek, z nichž každá přináší příběh člověka, který se něčím provinil nebo měl jednoduše život, který za moc nestál. Co však měli tyto lidé společného byl konec jejich života. Skončil v troskách. Až na jeden příběh – první. Hlavní hrdina se provinil jedině tím, že na sebe vzal trest za někoho jiného. A k tomuto příběhu se autor vrací i ve svém posledním, devátém příběhu. Člověk, jenž se neprávem dostal do vězení za pašování drog, dostal trest smrti. Na oplátku je mu však dovoleno to, čeho ostatní nejspíš nikdy nedosáhnou.

Roman G. Eröse je ve svém vyprávění zcela unikátní. Přestože jeho hrdinové nejsou ničím výjimeční a ve společnosti se zcela ztrácí, život je jednoho dne přivede na rozcestí a oni si zvolí špatnou cestu. Proto ani jeden příběh nekončí šťastně. Americký happy end v této knize nenajdete.

Útlá kniha se čte jedním dechem. Jakmile dočtete jednu povídku, musíte číst další a při každé doufáte, že teď už bude všechno jinak. Nebude, a proto je jiná než všechny ostatní. Vymyká se z běžného kontextu a čtenář nemá šanci tušit, jak hrdinové dopadnou. Jedno je však jisté, až náš život dospěje ke svému konci, o našem osudu už bude rozhodovat někdo jiný a bude jen na něm, jak a jestli vůbec budeme pokračovat dál.

Pro romantická dívčí srdce není kniha vhodným čtivem. Pro ty otrlejší a schopné si alespoň ve své fantazii připustit, že existuje i život po smrti, je tím pravým. Žádné fantazírování ani duchovno však v knize nehledejte. Jde spíše o racionální zamyšlení nad tím, co nás po smrti čeká. Bez všech filosofických a náboženských vytáček. Tím je kniha Romana G. Eröse tak sympatická. A ačkoliv ji budete chtít po každé povídce vyhodit z okna, neuděláte to. I když si to mnozí z nás nepřiznají, každý chce znát konec. Ke všemu, když ani trochu netuší, jaký může být.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA čtvrtý kůň je plavý

Erös, Roman G.

JaS, 2012

Napsat komentář