Románová nadílka

Romany-nejen-pro-zeny
Dnes vám přinášíme několik románů, které vás zavedou do různých koutů světa. Dáte přednost Varšavě, Islandu, Tchaj-wanu nebo Dálnému východu? Představujeme vám hned šest knižních tipů, z nichž si vybere každý knihomol.

Máte rádi romány se spletitými rodinnými vztahy? Pak oceníte vyprávění autorky Mary Ellen Taylor. Hlavní hrdinka Libby v něm během svého pátrání v minulosti odhalí tajemství spojené se sídlem Woodmont.

Libby má špatné období a po smrti otce si připadá osamělá. Jediné, co ji drží nad vodou, je přítelkyně Sierra a práce svatební fotografky. Ta ji zavede do historického sídla Woodmont, jehož majitelkou je Elaine Grantová.
Snaží se sídlo obnovit, vrátit mu někdejší půvab a otevřít ho co nejdřív veřejnosti. Mladá fotografka se jí hned zalíbí, a tak jí zadá úkol udělat fotodokumentaci oprav. Libby na první pohled okouzlí starý skleník obrostlý zimolezem i dávné příběhy, které jsou s ním spojené.
Když nakonec dokáže posbírat odvahu, aby vyklidila kancelář svého otce, najde dopis, který převrátí naruby vše, co si dosud myslela, že ví o svých rodičích, o sobě i o sídle Woodmont.

Staré sídlo

Autorka: Mary Ellen Taylor
Přeložila: Barbora Klasová

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-271-3087-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Staré sídlo vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si také ukázku.

O autorce

Mary Ellen Taylor se narodila ve Virginnii. Napsala mnoho románů pro ženy. Stejně jako mnoho lidí i její hrdinové hledají své místo ve světě, zkoumají otázky rodiny, domova, lásky a sounáležitosti. Její příběhy se nevyhnutelně prolínají s příběhy o místech, kde se odehrávají, a záhady v jejich jádru zahrnují minulost i současnost. Dohromady vydala čtyřicet pět románů a pět novel. Je také známá jako autorka thrillerů, které vydává pod jménem Mary Burtonová. Když necestuje nebo nepíše, tráví čas se svým manželem, užívá si jejich prázdného hnízda a rozmazluje jezevčíky, Buddyho, Bellu a Tiki.

Zdroj informací: maryellentaylor.com

————————————————

Dáváte-li přednost románům napsaným podle skutečných událostí, nenechte si ujít novinku z pera Elisabeth Giffordové. Prostřednictvím hlavních hrdinů nahlédnete do jednoho z nejhorších období naší historie a poznáte život ve varšavském ghettu.

Mladí milenci Mischa a Sophia těsně před svatbou utekli z Varšavy s vidinou svobodného života. Poté, co byli násilně navráceni do nově budovaného ghetta, připojili se k dr. Januszi Korczakovi a začali pečovat o 200 dětí v sirotčinci, který vedl. Dr. Korczak se obětavě snažil udržet práva i toho nejmenšího dítěte v nepředstavitelných podmínkách, a stal se pro tisíce lidí žijících za hradbami majákem naděje.
Když se kolem ghetta stahuje smyčka hrůzy, jsou Misha a Sophie rozděleni a nuceni čelit nejhorším obavám každý zvlášť. Jediné, co jim zbývá, je víra, že se jednou znovu setkají…
Janusz Korczak odmítl opustit své děti a vydal se s nimi na společnou cestu do temnoty, do plynových komor. Až do poslední chvíle sdílel osud svých svěřenců. Ve varšavském ghettu žilo více než půl milionu lidí, konce války se dožilo méně než jedno procento z nich. Přežili, aby vyprávěli svůj příběh. Mischa a Sofie jsou jedni z nich. Kniha
Doktor z Varšavy je jejich svědectvím o neskutečné odvaze a síle lidského ducha čelícímu nepředstavitelné katastrofě.

Doktor z Varšavy

Autorka: Elisabeth Giffordová
Přeložil: Tomáš Suchomel

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-663-6
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Doktor z Varšavy vydalo nakladatelství Jota. Prolistujte si ukázku.

O autorce

Elisabeth Giffordová vystudovala francouzskou literaturu a religionistiku na univerzitě v Leedsu a absolvovala studium tvůrčího psaní na Royal Holloway College. Je vdaná a má tři dospělé děti. Žije v britském Kingstonu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Nejen milovníky hudby by mohl zaujmout nový počin Davida Mitchella. Tentokrát se zaměřil na osud jedné britské hudební skupiny. Budete překvapení, s čím vším musí hudebníci bojovat.

Nejnovější román Davida Mitchella přichází jako samostatný, osobitý příběh, zároveň ale i jako další díl „nadrománu“ jejž autor píše po celý dosavadní život. Tématem a stylem se od závratného mnohovýznamového Atlasu mraků nebo od Tisíce podzimů Jacoba de Zoeta liší, je pevně a s příjemnou konkrétností zasazen do šedesátých let – jde o román o dospívání.

Román není ani zdaleka jen mistrně odpozorovaným portrétem hudební scény v Soho na přelomu 60. a 70. let. Zajímá ho, odkud se berou autorské nápady a jak potom putují světem – popová hudba mu k tomu nabízí ideální příležitost. „Myslím, že většina spisovatelů závidí hudebníkům přímý kontakt s publikem a okamžité ocenění,“ říká v jednom rozhovoru, „musí to být nádherný pocit! Ať vymyslím jakkoli skvělý výjev, ať napíšu jakkoli dokonalý odstavec, nikdy, nikdy, nikdy tuhle drogu neokusím. Když před publikem přečtete něco nového , co se vám opravdu povedlo, je to jen dost slabá náhražka“.

Kdo v románu Utopia Avenue dospívá, je hudební skupina stejného jména, „nejpodivnější britská kapela, o které jste v životě neslyšeli“, a román líčí nejen její vzestup, ale i pád. V první části kapela získává úspěch, nadšené fanoušky a pořádný kus proslulosti… jenže nikoli spravedlivý díl štěstí. Mitchell s dokonalým vcítěním odkrývá pod tlustou vrstvou slávy i její skrytou tvář: z cesty svedené ambice, poraněné duše, lidské ztráty i působení náhod. Muzikanti cítí čím dál větší napětí mezi požadavky publika, odměnami z provozování umění a na druhé straně změtí protichůdných sil závazků, obav ze selhání, kruté nostalgie a na dřeň jdoucího smutku. Láska přichází a promarněna mizí, smrt přichází znenadání. Puzení k hudbě, k jejímu tvoření, je ale nevysvětlitelně stálé, nedá se mu odolat.

Utopia Avenue

Autor: David Mitchell
Přeložila: Petra Martínková

Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-710-8
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Utopia Avenue vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

David Mitchell je anglický spisovatel, který se proslavil svou knihou Atlas mraků. Jeho první román nazvaný Ghostwritten (česky Hybatelé) vyšel v roce 1999 a získal za něj cenu Mail on Sunday/John Llewelllyn Rhys Prize jako nejlepší kniha autora do pětatřiceti let a také byl mezi nominovanými na cenu First Book Award listu Guardian. Další román number9dream (česky sencislo9) následoval v roce 2001 a i jeho kvality byly oceněny nominací na Booker Prize a James Tait Black Memorial Prize. V roce 2003 se David Mitchell volbou do Granta’s Best of Young British Novelists zařadil mezi nejlepší britské romanopisce. Známá jsou i jeho další díla: Hodiny z kostí, Dům za zdí Tisíc podzimů Jacoba de ZoetaNěkolik jeho knih bylo zfilmováno. V nedávné době se vrátil z několikaletého pobytu v Japonsku a nyní žije v Irsku.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Na Island vás zavede Hallgrímur Helgason. Ve svém nejnovějším románu vypráví příběh o ženě, která vzpomíná na strasti i radosti svého osmdesátiletého života.

Hrdinkou románu Žena na 1000° je osmdesátiletá Islanďanka Hera Björnssonová, která tráví své poslední dny v reykjavické garáži. Společnost jí dělá jen počítač a granát z druhé světové války, ukrytý pod peřinou. Autor se při psaní románu inspiroval životem vnučky prvního islandského prezidenta Brynhildur Georgíy Björnssonové. Kniha vyvolala vlnu rozhořčených protestů žijících příbuzných prominentního politika i širší debatu o etických hranicích v literatuře. Helgasonova Hera navzdory blížící se smrti neztrácí životní jiskru a s notnou dávkou odvahy, cynismu a humoru se ohlíží nejen za svým životem, kdy cestovala po světě a hledala štěstí v náručí celé plejády mužů, ale i za dějinami své země i evropského kontinentu. Její osud odráží peripetie Evropy 20. století, v poutavém vyprávění se střídají zážitky z předválečného Islandu i z válečného kontinentu. Je to příběh plný smutku, zrady a zmařených nadějí, ale také smíchu, uštěpačných poznámek i brilantních postřehů. Helgason přináší čtenářům mistrně stylizovaný text vyprávěný silným, přesvědčivým hlasem.

Kniha byla v roce 2011 nominována na Islandskou literární cenu a v roce 2013 na Literární cenu Severské rady.
Vydání knihy podpořilo Centrum islandské literatury a Ministerstvo kultury České republiky.

Žena na 1000°

Autor: Hallgrímur Helgason
Přeložila: Marta Bartošková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-257-3644-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Žena na 1000° vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Hallgrímur Helgason (*1959) je nepřehlédnutelná postava současné islandské umělecké scény. Začal publikovat v roce 1990 a proslavil se především romány, byť píše i poezii a dramata. V zahraničí se zatím největší oblibě těší tituly 101 Reykjavík a 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr. Jeho romány se obecně vyznačují nápadnou originalitou a výrazně kritickým pohledem na islandskou současnost. Helgason je mistrný stylista, s islandštinou zachází obdivuhodně kreativním způsobem. Je známý svým břitkým smyslem pro humor a jeho dílo srší ostrým sarkasmem. Několik jeho knih bylo zfilmováno a na kontě má řadu nominací na Islandskou literární cenu. V roce 2001 ji získal za knihu Autor Islandu a v roce 2018 obdržel za román 60 kilo slunečního svitu Literární cenu Severské rady. Kromě literatury se zabývá i výtvarným uměním, jeho obrazy byly k vidění na více než dvaceti samostatných výstavách.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další tip na knihu ocení zejména milovníci geologie, zeměpisu či botaniky. O své poznatky z cest do neprobádaných oblastí se s vámi podělí Vladimir Klavdijevič Arseňjev. Vydejte se s ním na Dálný východ a seznamte se s tamní přírodou, zvířaty i obyvateli.

První část slavné dilogie (která pokračuje románem Děrsu Uzala) vypráví o dvou expedicích, jež v letech 1902 a 1906 podnikl ruský cestovatel a spisovatel Vladimir Arseňjev. Již během první výpravy se autor seznámil s domorodým lovcem a stopařem Děrsuem z rodu Uzala. Oba muži, pocházející z naprosto odlišných kultur a poměrů, se znovu setkali o čtyři roky později a během dlouhého a strastiplného putování se mezi nimi postupně zrodilo pevné přátelství.

Kniha, která stojí na pomezí faktografického cestopisu a dobrodružného románu, seznamuje čtenáře s divokou přírodou Ussurijského kraje i s tamními národy a jejich každodenním životem, zvyklostmi a náboženskými představami. Barvitě a poutavě vypráví o životě v tajze, kde každý chybný krok může znamenat smrt, kde lovci nezabíjejí zvířata pro zábavu, ale čistě kvůli obživě, a kde si lidé navzájem pomáhají přežít, aniž by za to chtěli cokoli na oplátku.

Dilogie se dočkala řady vydání a byla přeložena do více než třiceti jazyků. Inspiroval se jí také věhlasný japonský režisér Akira Kurosawa. Ten podle ní natočil snímek, jenž získal Oscara za nejlepší cizojazyčný (neanglicky mluvený) film roku 1975.

Ussurijským krajem

Autor: Vladimir Klavdijevič Arseňjev
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7553-942-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Ussurijským krajem vydalo nakladatelství Triton. Podívejte se na ukázku.

O autorovi

Vladimir Klavdijevič Arseňjev (1872–1930) byl ruský cestovatel, etnograf, geograf, spisovatel a průzkumník Dálného východu. Mimo etnografického a geografického výzkumu se věnoval také studiu zvířat, ptáků, ryb i rostlin.

Zdroj informací: přeloženo z shpl.ru

————————————————

Dita Táborská vás ve své novince zavede až na Tchaj-wan. Vypráví příběh o Tchajwanci, kterému se život rozpadá pod rukama. A ačkoli se potýká s řadou vážných problémů, má jedinou prioritu. Za žádnou cenu nesmí ztratit svou tvář!

Příběh o hledání pravdy a vlastního místa v dějinách, odehrávající se na Tchaj-wanu.
Tchajwanec Bao se snaží mít celý život pevně v rukou. Má skvělou kariéru, děti s prestižními školami, a dokonce se zdá, že jej netíží ani nefunkční vztah s bývalou manželkou Sedrikou. Na Tchaj-wanu je přece hlavní neztratit tvář – ať se děje cokoli.
Vše se však náhle změní, když Sedrika onemocní nevyléčitelnou chorobou a syn David se rozhodne sejít se strýcem Taem, s nímž se Bao rozhádal údajně kvůli dědictví. Vrstvy nevyřčených rodinných křivd a lží se od té chvíle postupně drolí a zásadně mění životy všech v Baově okolí. Nic není takové, jak se zdá, a nic nedopadne tak, jak by si hrdinové románu přáli.
V Baově charakteru a příběhu jeho rodiny se odráží osud těžce zkoušené země a traumata předků, sahající hluboko do minulosti. Román
Černé jazyky ukazuje vratkost našich představ o hodnotách, jako jsou pravda, povinnost, čest či láska, a nesmírnou obtížnost se navenek opravdově a upřímně projevit.

Černé jazyky [Audio na CD]

Autorka: Dita Táborská
Interpreti: Miroslav Táborský, Jana Stryková, Petr Stach

Vazba: CD
EAN: 8590236112421
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Černé jazyky vydalo nakladatelství RadioservisUkázku si můžete poslechnout na webu nakladatele.

O autorce

Dita Táborská (nar. 1981) vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracovala externě pro Českou televizi a Český rozhlas, působila na politickém a tiskovém oddělení izraelského velvyslanectví a v roce 2009 vstoupila do služeb českého ministerstva zahraničních věcí. V současnosti se věnuje nejvíce své rodině. Mezi čtenáři je známa především díky románům Malinka a Běsa.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaré sídlo

Taylor, Mary Ellen

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeDoktor z Varšavy

Giffordová, Elisabeth

Jota, 2021

zobrazit info o knizeČerné jazyky (audiokniha)

Táborská, Dita

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeŽenská na 1000°

Helgason, Hallgrímur

Argo, 2021

zobrazit info o knizeUssurijským krajem

Arseňjev, Vladimir Klavdijevič

Triton, 2021

zobrazit info o knizeUtopia Avenue

Mitchell, David

Leda, 2021

Napsat komentář