Průvodci – různé světy pod drobnohledem

svetlo
Svět okolo nás je různorodý a nabízí tolik zajímavých věcí, až oči přecházejí. Dnes vám proto představíme průvodce, kteří vám pomohou se v některých oblastech zorientovat – ať už jde o cestování, náboženství, hmyz nebo třeba bojové umění. Stačí si vybrat, co vás zajímá.

Naše hlavní město patří mezi jedno z nejkrásnějších v Evropě a řadí se mezi ta místa, která můžete objevovat téměř donekonečna – nabízí totiž velké množství zákoutí a méně známých míst, která je škoda opomenout. Petr Ryska tak nedávno vydal už pátý díl průvodce Praha neznámá, který vás tentokrát zavede například k vile Lídy Baarové nebo domu Vlasty Buriana.

Praha neznámá V

Procházky po netradiční místech a zákoutích
Autor: Petr Ryska

Počet stran: 232
Vazba:
Formát: 167×242 mm
ISBN: 978-80-271-1215-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Praha neznámá V vydalo nakladatelství Grada.

Do Haštalské čtvrti spojené s Foglarovými Stínadly nás zavede pátý díl Prahy neznámé. Navštívíme také asanaci čtvrti Na Františku a na Hanspaulce uvidíme vilu Lídy Baarové nebo dům Vlasty Buriana. Podíváme se do starých Stodůlek a poznáme prvorepublikové sídliště Zelená liška. V Lysolajích najdeme venkovské usedlosti nebo galerii pod širým nebem.

O autorovi

Petr Ryska je pražský rodák, který v roce 2013 zakládal blog Praha Neznámá, kde se s návštěvníky dělil o zajímavosti z méně objevovaných lokalit metropole. Nečekal však, že se mu do tří let tento koníček stane i obživou. Svá virtuální poznávání doplnil také nabídkou komentovaných vycházek. Ty měsíčně navštíví okolo 600 lidí. V roce 2016 vyšla kniha Praha neznámá, na kterou o rok později navázal druhým, třetím, čtvrtým a nyní nejnovějším pátým dílem.

Zdroj informací: knihydobrovsky.cz

————————————————

Máte rádi hmyz? Asi nebude moc lidí, kteří by na tuto otázku odpověděli kladně. Přitom to jsou fascinující tvorové, kteří jsou pro člověka velmi důležití. O tom se můžete přesvědčit v nové knize z dílny nakladatelství Kazda, která nese název Planeta hmyzu. Věděli jste například, že hmyzí jedinci dokážou rozpoznat obličeje?

Planeta hmyzu

O zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít
Autorka: Anne Sverdrup-Thygesonová
Přeložila: Eva Dohnálková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-051-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Planeta hmyzu vydalo nakladatelství Kazda. Prolistujte si také ukázku z knížky.

Příroda nás ohromuje svou složitostí a hmyz tvoří významnou část těchto důmyslně vybudovaných systémů, v nichž my představujeme jen jeden druh z milionů. Proto se tato kniha zabývá podivnou, krásnou a bizarní hmyzí havětí, která tvoří základ světa takového, jak ho známe. Ať se nám to líbí, nebo ne, naše Země je v podstatě planetou hmyzu.

Hmyz najdeme prakticky všude – v lese i v trávě, v potocích nebo v parku, ale i na mnoha velmi neočekávaných místech – v nadmořské výšce šest tisíc metrů, v nejhlubších jeskyních světa, v kostelních křtitelnicích, uvnitř počítačů i v nozdrách mrožů. Tito drobní živočichové se od nás značně liší: někteří mají kostru z vnější strany těla jako brnění, jiní mohou mít uši na kolenou, oči na penisu či jazyk na nohou. I když mají naši hmyzí souputníci mozek velikosti sezamového semínka, dokážou rozpoznávat obličeje. Hmyz má také neuvěřitelné reprodukční a adaptační schopnosti.

O autorce

Anne Sverdrup-Thygeson je profesorkou Norské zemědělské univerzity v Ås poblíž Osla a vědeckou poradkyní Norského institutu pro výzkum přírody. Má doktorát z biologie ochrany, přednáší o managementu přírody a biologické rozmanitosti lesů. Anne je také ultramaratonskou běžkyní.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Židé překonali během staletí mnohá příkoří a vždy se dokázali postavit znovu na nohy. Pojďme se dozvědět více o jejich náboženství. S ilustrovaným průvodcem Judaismus od Daniela Cohn-Sherboka si uděláte přehled o židovské filozofii, tradicích a jejich zvyklostech.

Judaismus

Ilustrovaný průvodce
Autor: Daniel Cohn-Sherbok
Přeložil: Jana Zajícová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 228×297 mm
ISBN: 978-80-7565-779-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Judaismus vydalo nakladatelství Jota. Přečtěte si i ukázku z tohoto titulu.

Kniha pro každého, kdo chce mít ucelený přehled o židovském náboženství. Publikace s více než 500 fotografiemi a kresbami představuje židovské náboženství a filozofii, tradice a zvyklosti v celé jejich úplnosti.

Kniha je velmi dobře rozdělena do logických částí. Je psána tak, aby jí porozuměli i laici, kteří se chtějí dozvědět něco nového, ale ne na akademické úrovni. Množství fotografií, časová osa, rozřazení do kapitol dějiny dobře zpřehledňují. Čtenář si může jednoduše vyhledat přesně to, co ho zajímá, aniž by se musel prolouskat hutným textem.

O autorovi

Profesor Dan Cohn-Sherbok je reformní rabín, židovský teolog a světově uznávaná autorita, co se týče judaismu. Je emeritním profesorem judaismu na Velšské univerzitě, hostujícím profesorem na St. Mary’s University College, Londýnské univerzitě a York St. John University, hostujícím výzkumným pracovníkem na Heythrop College a Londýnské univerzitě. Získal doktorát z filozofie na Cambridgeské univerzitě a titul čestného doktora bohosloví na Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Víte jaká máme na světě NEJ? V novém vydání Guinness World Records, které vyšlo v nakladatelství Slovart, poznáte plno zajímavých rekordmanů, ať už jde o talentované domácí mazlíčky, prastaré dinosaury či umělou inteligenci. Tato kniha vás prostě provede rozmanitostí našeho světa.

Guinness World Records 2022

Přeložili: Jan Koubek – Zuzana Pavlová – Runka Žaludová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 228×304 mm
ISBN: 978-80-276-0304-6
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Guinness World Records 2022 vydalo nakladatelství Slovart. Na webu nakladatelství si můžete prohlédnout také ukázku z knížky.

V nejnovějším vydání Guinness World Records opět přinášíme nejednu kuriozitu. Seznamte se s nejtalentovanějšími domácími mazlíčky, žasněte nad dechberoucí krásou dinosaurů, obdivujte umělou inteligenci a virtuální realitu, omrkněte to ve vesmíru, prokoukněte sdělovací média… ale pozor na chycení se do sociálních sítí! Čekají vás nejnadanější rekordmani ze všech koutů světa. A víc než tisícovka rekordů ze všech oborů lidské činnosti!

————————————————

Letecká doprava značně usnadnila přepravu po světě a patří mezi nejbezpečnější způsoby dopravy. Přesto čas od času dojde k tragické nehodě. Letecký publicista Lukáš Musil se právě těmto katastrofám věnuje ve svém třetím pokračování knihy Letecké katastrofy a jejich vyšetřování. Najdete zde okolnosti nehod, události, které jim předcházely, ale také podrobnosti o samotném vyšetřování.

Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 3

Autor: Lukáš Musil

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 172×248 mm
ISBN: 978-80-87866-56-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 3 vydalo nakladatelství Regia.

Do již třetího pokračování úspěšné knihy LETECKÉ KATASTROFY A JEJICH VYŠETŘOVÁNÍ vybral letecký publicista Lukáš Musil další havárie, které se černým písmem zapsaly do historie letecké dopravy. Naleznete zde známé, v poslední době medializované katastrofy, ale rovněž nehody, o kterých vědí jen opravdoví znalci.

Od poloviny padesátých let minulého století se v USA začaly množit případy pojistných podvodů, souvisejících se sabotážemi letadel. Takový byl případ letu Continental Air Lines 11, který roku 1962 poslala k zemi nálož dynamitu. S terorismem je spojena i katastrofa obřího Boeingu 747 letecké společnosti Air India z roku 1985.

Připomenete si, že před pouhými sedmi lety byl nad východní Ukrajinou sestřelen proruskými separatisty Boeing 777 asijského dopravce Malaysia Airlines. Jiná z kapitol se věnuje haváriím moderních letounů Boeing 737 MAX, které způsobily jejich téměř dva roky trvající uzemnění.

Stejně jako v předchozích dvou dílech vás autor přehledně seznámí s událostmi, jež leteckým katastrofám předcházely. V řadě kapitol naleznete přepisy hovorů v pilotní kabině, případně komunikace posádek s letovými dispečery, které popisu dodávají na autentičnosti. A budete při tom, až se na místo dostaví vyšetřovatelé. Přestože jejich práce není vůbec jednoduchá, ve většině případů se jim podaří letecké havárie objasnit.

O autorovi

Lukáš Musil  (1981) je publicistou, pro nějž je letecká doprava nejen koníčkem, ale i povoláním. Pracuje v odvětví letecké nákladní dopravy tzv. carga. Vystřídal různé pozice ve společnostech Menzies Aviation a Air France-KLM Cargo, dnes pracuje pro společnost R-BAG. Od roku 1999 provozuje internetové stránky zabývající se dopravními letadly www.czechairliners.net. Můžete znát jeho knihy Encyklopedie dopravních letadel či první díl Letecké katastrofy a jejich vyšetřování.

Zdroj informací: nakladatelství Regia

————————————————

Francie je rozmanitá země, která je rájem pro každého turistu. A to nejen kvůli své kultuře, gastronomii či krásné přírodě. V druhém dílu průvodce Kruté příběhy sladké Francie nám Zbyněk Kašpar  poodhalí i kousek francouzské historie, a to prostřednictvím dramatických příběhů, které se zde odehrály…

Kruté příběhy sladké Francie II

Aneb co v průvodcích nenajdete
Autor: Zbyněk Kašpar

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 156×221 mm
ISBN: 978-80-7407-496-7
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Kruté příběhy sladké Francie II vydalo nakladatelství Garamond.

V druhém díle Krutých příběhů sladké Francie se opět vracíme do země středověkých vesniček, gotických katedrál, levandulových polí a skvělé gastronomie. Kniha poutavým a zábavným způsobem vypráví příběhy a dramatické osudy, které se odehrály v jihofrancouzské Provenci nebo na rozeklaných útesech bretonského pobřeží. V tomto druhém díle krutých příběhů z francouzské minulosti i současnosti se například dozvíme, jak to bylo se záhadnou bestií, která zardousila v Gévaudanu několik desítek lidí, co si měl počít král, pokud mu hrozila impotence, jaký osud postihl nevěrné francouzské princezny a je-li pravda, že Vilém dobyvatel přivázal manželku k oslímu ocasu a nechal ji vláčet ulicemi města. Kniha zcela určitě potěší všechny, kdo mají rádi Francii, chtějí si oživit své vzpomínky nebo se plánují do této krásné země vydat.

O autorovi

Zbyněk Kašpar (*1970) vystudoval francouzštinu a dějepis na Západočeské univerzitě v Plzni a na FF UK v Praze. V současné době vyučuje francouzštinu a dějepis na Církevním gymnáziu v Plzni a již řadu let působí jako profesionální průvodce turistických zájezdů po Francii a Itálii. Znát můžete první díl Kruté příběhy sladké Francie či Cesta do hlubin Italovy duše (a žaludku).

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Krav maga je bojové umění zaměřené na účinnou sebeobranu, pro kterou využívá instinktivní a přirozené pohyby a reflexy, které se člověk rychle naučí a zvládne je použít i pod tlakem. Pokud se chcete dozvědět více, určitě sáhněte po nové knize z nakladatelství Plot, kterou sepsali dva zkušení trenéři.

Krav maga – úvod, principy a techniky

Úvody, principy a techniky
Autoři: Peter Weckauf, Irmi Weckauf-Hanzalová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-7428-373-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Krav maga – úvod, principy a techniky vydalo nakladatelství Plot. Můžete si také přečíst ukázku z knihy.

Objevte v sobě bojového ducha! Krav maga je moderní a vysoce účinný systém sebeobrany a boje zblízka, původem z Izraele. Koncept krav maga se opírá o instinktivní a přirozené pohyby a reflexy, které se dají rychle nacvičit a použít i pod extrémním tlakem. Krav maga dává i fyzicky slabým jedincům šanci ubránit se brutálnímu útoku. Na více než 250 stranách představuje tato kniha základní principy krav maga a jeho účinné techniky. Jednoduchost a logičnost – to jsou myšlenky, na kterých je krav maga založeno a které vám zprostředkují autoři této knihy, Irmi Weckauf-Hanzalová a Peter Weckauf, hlavní trenéři SAMI International.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Do kterého ze výše uvedených světů byste se nechali zavést? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha neznámá V
Procházky po netradičních místech a zákoutích

Ryska, Petr

Grada, 2021

zobrazit info o knizePlaneta hmyzu
O zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít

Sverdrup-Thygesonová, Anne

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeJudaismus
Ilustrovaný průvodce

Cohn-Sherbok, Daniel

Jota, 2021

zobrazit info o knizeGuinness World Records 2022

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeLetecké katastrofy a jejich vyšetřování 3

Musil, Lukáš

Regia, 2021

zobrazit info o knizeKruté příběhy sladké Francie II
aneb co v průvodcích nenajdete

Kašpar, Zbyněk

Garamond, 2021

zobrazit info o knizeKrav maga – úvod, principy a techniky

Weckauf, Peter – Weckauf-Hanzalová, Irmi

Plot, 2021

Napsat komentář