Člověk a kůň

posledni_stoleti_koni
Před lety byl kůň nezbytným společníkem lidí. Věrným parťákem, bez jehož pomoci jsme se jednoduše nedokázali obejít. Jak tedy došlo k tomu, že se naše cesty rozdělily? To se dozvíte v novince známého německého historika.

Kůň kráčí po boku člověka už od nepaměti. Neobešlo se bez něj zemědělství, propojoval města i země, rozhodoval války. Pak se však kentaurský pakt rozpadl a za pouhé století kůň vymizel z historie, jejíž byl po celá tisíciletí neodmyslitelnou součástí.
Exodus koně z lidských dějin je proces, jenž se kupodivu odehrál téměř nepozorovaně. Celé knihovny zabývající se dějinami 19. a 20. století o koni mlčí, ačkoliv byl jak v Evropě, tak v Americe všudypřítomný. S nástupem Napoleona započalo poslední století koní, jež pak doznívá s první světovou válkou. Ve své knize rozehrává Ulrich Raulff všechny rejstříky kulturních i literárních dějin a s obdivuhodným vypravěčským uměním popisuje svět, jenž dospěl ke svému konci.
Ulrich Raulff strhujícím způsobem vypráví příběh loučení, příběh rozchodu člověka a koně.

Poslední století koní

Historie jednoho odloučení
Autor: Ulrich Raulff
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-043-7
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Poslední století koní vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Když ponecháme stranou tyto průkopníky mechanizace venkova, jejichž trhavé pohyby a hluk se jaksi nehodily do romantického obrazu 19. století, lze říci, že se toho moc nezměnilo. Koně, těžcí belgičtí chladnokrevníci, silní trakénští koně a robustní haflingové, byli nejrozšířenějším a nejužívanějším dopravním a tažným „strojem“ jak na úzkých, v zákrutách se vinoucích silničkách, tak na svazích polí a v lesních roklích. Nad mými vzpomínkami na někdejší zimy se vznáší pára jejich dechu a rozehřátých boků, léto se mi spojuje s vůní hnědé srsti a světlých hřív. Stále ještě cítím svoje zděšení, s nímž jsem přihlížel tomu, jak jim během okovávání zaráželi čtyřhranné hřeby tam, kde jsem tušil jejich chodidla. Tak drastické scény jsem do té doby vídával pouze v kostelech na obrazech zachycujících Kristovo utrpení. A později, kdykoliv jsem o někom slyšel, že je „kovaný“, což znamenalo, že je v něčem dobrý a rozumí své věci, vytanuly mi před očima právě ony hranaté hřeby.
Ve stájích rolníků, kteří žili z výnosů půdy a svoje skromné hospodářství dosud nevyměnili za pracovní místo ve fabrice, zabíraly boxy pro koně sice menší, avšak luxusnější část. Hovězí dobytek, kozy a ovce, telata, prasata a drůbež, všechna ta hospodářská zvířata se víc roztahovala, pronikavěji páchla a dělala větší rámus. Ve stáji představovala krátce řečeno plebs. Koně oproti tomu byli vzácní, drahocenní a voňaví, způsobněji jedli a spektakulárněji trpěli, obzvlášť jejich koliky byly obávané. Jako živé sochy postávali ve svých kójích, pokyvovali svými nádhernými hlavami a svýma ušima signalizovali nedůvěru či podezření. Koně měli svůj vlastní kampus, kam kráva nezabloudila, o prasatech či husách ani nemluvě. Žádného sedláka by nenapadlo ohradit koňské pastviny ostnatým drátem, za nímž se nezřídka ocitly krávy a především ovce. V případě koní stačilo trochu dřeva nebo lehký elektrický plot. Aristokrati se nezavírají, těm se připomíná jejich čestné slovo, že nevyužijí možnosti prchnout. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ulrich Raulff (* 1950) je přední německý historik a spisovatel. Po studiu anglistiky, historie a filozofie v Marburgu a habilitaci v oboru kultorologie na Humboldtově univerzitě v Berlíně pracoval 16 let jako novinář na volné noze v Paříži, Florencii a Berlíně. V dalších letech působil na vedoucích pozicích v německých denících Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung. Od roku 2004 do roku 2018 byl ředitelem Německého literárního archivu v Marbachu. Od října 2018 je prezidentem Institutu pro zahraniční vztahy (ifa). Je členem předsednictva řady německých kulturních institucí a akademií, mimo jiné Goethe-Institutu. V roce 2013 obdržel Záslužný kříž 1. třídy Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední století koní
Historie jednoho odloučení

Raulff, Ulrich

Kazda, 2021

Napsat komentář