Recepty nejen pro závěr roku

Tipy_hura do kuchyne
Chcete si upéct dýňový koláč, vyrobit vlastní čajovou směs či lipový likér? Nebo oceníte spíše recepty z provensálské kuchyně? Anebo dáte tentokrát přednost svátečním receptům? Ať tak či onak, dnešní tipy na knihy vás zavedou právě do kuchyně.

Patříte k lidem, kteří rádi využívají poklady, jež nabízí sama příroda? Pak si nenechte ujít knihu Štědrý bylinářův rok. Autorka vám v ní prozradí, které z darů přírody by vám doma neměly chybět a jaké je jejich nejlepší využití.

Láká vás obout si sedmimílové boty, které vás přivedou na místa, kde voní bylinky, zelenají se stromy a zurčí potok plný ryb? Vězte, že taková místa jsou všude na zemi. Často jsou nenápadná, ukrytá, i když jsou nablízku. Kvete tam mateřídouška a voní tužebník, rozmáhá se máta i fialový kostival. A v každé roční době se takové místo mění. Na jaře bzučí a hýří všemi barvami, aby pak přešlo v uvážlivé letní zrání, barevný podzim a poklidnou zimu.
Tato kniha vás vezme přesně na takové louky, do klidných remízků, k úpatím hor. Půjdete tiše a budete sbírat všechny ty dary přírodní apatyky, které jsou moudrem, základem léků. Naučíte se přichystat účinné tinktury na kašel, spánek, bolest či žal. Uvaříte lahodné sirupy i desítky velmi chutných pokrmů, které vás vyživí od hlavy k patě. A až se budete chtít uvelebit v trávě, přečtete si příběhy o prastarých zvycích, obyčejích a svátcích, které jsou našimi kořeny, životní mízou.
Jeden štědrý bylinářův rok, naplněný vůněmi od začátku po úplný konec. Tak si tedy přichystejte košík, dobré pevné boty a srdce plné nadšení, protože vyrážíme ven.

Štědrý bylinářův rok

Autorka: Zuzana Švédová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 200×257 mm
ISBN: 978-80-271-3164-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Štědrý bylinářův rok vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

 Jakmile – mnohdy ještě ze zmrzlé hlíny – vyraší nesmělé špičky medvědího česneku, jistojistě víte, že přichází jaro. Splést si medvědí česnek s některou z prvních jarních bylinek bude velmi složité, neboť v této době léčivku doprovází jen ptačinec žabinec, violka vonná, kopřiva dvoudomá, svízel přítula a sedmikráska chudobka. Až později vykukuje také orsej jarní, popenec břečťanolistý, pumpava obecná či starček obecný. Ty jsou nicméně svým vzezřením česneku na hony vzdálené. Zvláště pak tehdy, když začíná kvést a lesem se nese jeho typická alicinová vůně. Zaměnit jej můžete snad jenom s konvalinkou vonnou. Avšak listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země, zatímco u konvalinky ze společného stonku. Navíc u konvalinky voní pouze květ, nikdy ne list, kdežto medvědí česnek je aromatický „od hlavy až k patě“. (str. 47)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Zuzana Švédová působí jako nutriční terapeutka. Zaměřuje se na zdravou stravu, která lidem dodá energii. Věnuje se sestavování jídelníčků tak, aby byl plný  bílkovin, sacharidů a tuků ve vyváženém poměru, obsahoval dostatečné množství esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, z nichž bývají velmi často deficitní železo a vápník. Každému zájemci o sestavení jídelníčku se věnuje individuálně, snaží se respektovat jeho životní rytmus, zdravotní stránku, koníčky, sportovní aktivity, případné alergie, potravinové intolerance i alternativní způsoby stravování. Při své práci využívá své vlastní zkušenosti s diabetem 1. typu. Respektuje pravidlo nižšího glykemického indexu, zákon o zachování acidobazické rovnováhy v těle, tajemný svět enzymů, vitamínů a minerálních látek. Spolupracuje s vegetariány, vegany, vitariány. Sestavuje jídelníčky při obezitě, diabetu 1. i 2. typu, pro těhotné i maminky s dětmi. Má zkušenosti např. s hypo a hypertyreozou, anémií, alergiemi, ekzémy, vysokým tlakem, cholesterolem, migrénami, únavou, Crohnovou chorobou a jaterními poruchami. Napsala také knihu Zdravou stravou proti únavě.

Zdroj informací: Živé potěšení

————————————————

Máte rádi francouzskou kuchyni? A ocenili byste další rady, tipy a recepty na slaná i sladká jídla, která jsou typická především pro oblast Provence? Pak si nenechte ujít již třetí vydání knihy s názvem Provence: Škola provensálské kuchyně.

Jen málokdo odolá kouzlu slunné Provence a jídlům, která jsou příkladem nejlepší venkovské kuchyně. Kniha koncipovaná jako týdenní škola vaření nám umožní vychutnat si nádhernou autentickou chuť Středomoří. Autor se v tomto koutě světa narodil a vyrostl zde, je považován za guru provensálského stravování. Zavede nás na rybí trh, do tradičního pekařství, k výrobcům sýrů, dozvíme se od něj, jak místní získávají ze surovin nejlepší chutě a vůně, umožní nám prostě poznat provensálské jídlo z první ruky… Můžeme si vybrat z více než stovky receptů a ochutnat třeba tapenádu neboli kaparovou pastu, cuketové smaženky, jehněčí kýtu s bylinkami nebo jahodový coulis. Jak uvařit dobré a tradiční provensálské jídlo v pohodlí vlastní kuchyně.

Provence: Škola provensálské kuchyně

Tajemství surovin a receptů jižní Francie
Autoři: Gui Gedda, Marie-Pierre Moineová
Přeložil: Dalibor Navrátil

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 200×240 mm
ISBN: 978-80-276-0334-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Provence: Škola provensálské kuchyně vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

skola_provensalske_kuchyne skola_provensalske_kuchyne2

O autorech

Gui Gedda je francouzský kuchař a uznávaný specialista na provensálskou kuchyni. Lásku k jídlu v sobě pěstoval už od dětství. Je autorem mnoha kulinářských příruček, které u nás zatím nevyšly.

Marie-Pierre Moineová vyrůstala v Paříži a několik let pracovala jako redaktorka, psala sloupky o jídle. Je spoluautorkou knih Provence: Škola provensálské kuchyně a Bylinky v kuchyni.

Zdroj informací: Love Food

————————————————

S blížícími se vánočními svátky většina z nás jistě přemýšlí o tom, jaké sváteční pokrmy jsou pro toto období typické. Inspiraci můžeme najít v knize Vánoce našich babiček, která vám rovněž připomene i tradice, jenž se s obdobím Vánoc pojí.

Jak postupně odcházejí naše babičky a dědečkové, spolu s nimi nenápadně a nenávratně mizí staletí udržované obyčeje, tradice i nenapodobitelné sváteční pokrmy.
V této knize vám představíme sváteční dny konce roku, ve kterých se jedinečným způsobem mísí lidová křesťanská tradice s tou mnohem starší předkřesťanskou, prosycenou znalostí přírodních zákonitostí i touhou naklonit si osud třeba za pomoci magie. Vše je doplněno recepty na tradiční slavnostní pokrmy. K Mikuláši například neodmyslitelně patří kořeněné perníčky, k vánočním svátkům cukroví, vánočka či kapr na černo.

Vánoce našich babiček

Autorky: Alena Anežka Gajdušková, Alena Scheinostová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-281-7
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Vánoce našich babiček vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

vanoce_nasich_babicek

 

O autorkách

Alena Anežka Gajdušková se již přes dvacet let se zabývá tématikou udržitelného života a zahradničením. A nejen teoreticky, poznatky našich předků ověřuje denodenně na rodinném hospodářství či v malé „bytové restauraci“, kde vaří dle klasických receptur z vlastních či regionálních produktů. Teoretickou výbavu získala na JČU kde vystudovala obor Trvale udržitelné systémy hospodaření. Mimo to studovala i průmyslové potravinářství, zabývá se permakulturou, dlouhodobě spolupracuje se spolkem Gengel a vyrábí přírodní kosmetiku. Je spoluautorkou Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

Alena Scheinostová je redaktorkou Katolického týdeníku. Autorsky se podílela na knižní reportáži z války ve Středoafrické republice Když padají manga (2015) či na beletristickém experimentu Johana (2018, společně s Pavlou Horákovou a Zuzanou Dostálovou). Věnuje se též překládání romské prózy a poezie a spolupracuje s literárně či lidskoprávně orientovanými periodiky a v neposlední řadě s Českým rozhlasem.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtědrý bylinářův rok

Švédová, Zuzana

Grada, 2021

zobrazit info o knizeProvence: Škola provensálské kuchyně
Tajemství surovin a receptů jižní Francie

Gedda, Gui - Moineová, Marie-Pierre

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeVánoce našich babiček

Gajdušková, Alena Anežka - Scheinostová, Alena

Dauphin, 2021

Napsat komentář