Mohlo by se stát…

Tipy_Veteran_Hladovy lan_Greenwoodove
V dnešních tipech procestujeme různé světy i období, podíváme se do vzdálené budoucnosti a staneme se součástí znepokojivých i dobrodružných příběhů. Potěšeni budou zejména milovníci sci-fi a gotických románů.

Fanouškům Miroslava Žambocha je určen sci-fi román Veterán, volné pokračování Seržanta. Hlavní postavou příběhu, který se odehrává ve vzdálené budoucnosti, je voják Max snažící se přežít v drsném světě.

Veterán

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-951-9
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Veterán vydalo nakladatelství Triton.

Expanze lidské civilizace před staletími nastartovaná Velkým seržantem opět pokračuje, lidé se naučili lépe využívat magii i potenciálně nebezpečnou techniku; potřebují novou úrodnou půdu nekontaminovanou magií, nové zdroje surovin. Začíná vojenská invaze do liduprázdné a neznámé Pustiny prosycené syrovou, nebezpečnou magií. Lidský um a technika proti živlu deformujícímu, ovlivňujícímu vše živé. Max Bronštejn je obyčejný voják, velká slova a hesla pro něj mnoho neznamenají. Chce jen přežít.

 

Ukázka z knihy

Vyhodil jsem před sebe poslední polní lopatku hlíny. Okop pro stojícího střelce byl hotov, v jednom místě dokonce ještě hlubší, než předpisy vyžadovaly. Schovat se lépe nikdy neškodilo. Ostatní z našeho družstva ještě kopali. Buď jsem pracoval s větším nasazením, nebo jsem měl prostě štěstí na lepší zeminu. Půda byla sypká, na omak úrodná, jen by potřebovala trochu zavlažit. Otřel jsem si tvář, nasadil helmu a opatrně, velmi opatrně vykoukl ven. Abych získal výhled vpřed, musel jsem rozhrabat navršenou hlínu před zákopem.
Krajina vypadala tak mírumilovně. Travou a občasnými keři porostlá rovina zvedající se pár kilometrů daleko nalevo i napravo do nevysokých hřebenů. Ty prý byly také obsazeny našimi silami. Odhadoval jsem, že i dělostřelectvem. Záviděl jsem těm, co se nacházeli pod ochranou děl. My, tady uprostřed roviny v zemi nikoho, jsme byli první na ráně. Úzkým okopem se ke mně blížil četař Pinky. Hubený a vytáhlý, šel v hlubokém předklonu, aby nebyl z dálky vidět, svou dlouhou pušku osazenou teleskopem nesl hlavní k zemi. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Žamboch je autorem knih Bakly: Hledání smrtiBakly: V objetí smrti, Bakly: ArmádaZakuti v oceliMegapolis či Predátoři (viz naše recenze).

Zdroj informací: legie.info

————————————————

Smrt pětiletého synka si Richard a Juliette kladou za vinu a vyrovnávají se s ní každý po svém. Zdá se, že dočista přicházejí o rozum. Nebo se snad kolem nich skutečně děje něco podivného? Přečtěte si Hladový lán, novinku od mistra soudobého gotického románu Andrewa Michaela Hurleyho.

Hladový lán

Autor: Andrew Michael Hurley
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-257-3605-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hladový lán vydalo nakladatelství Argo.

Po smrti pětiletého synka se venkovský dům Richarda a Juliette Willoughbyových promění k nepoznání, namísto radosti a smíchu příbytek na okraji vřesoviště zaplní smutek a neodbytné přízraky. Juliette je přesvědčená, že Ewan v nějaké jiné podobě stále žije, a pomoc hledá u místní okultistické skupiny. Richard se pokouší zbavit tíživých vzpomínek na chlapce tím, že umanutě překopává pusté políčko naproti domu a snaží se najít pozůstatky prastarého dubu. Avšak některá místa je lépe nechat na pokoji. Hladový lán možná skrývá víc než jen staré kořeny.

 

Ukázka z knihy

Přes noc v Croftendale hodně nasněžilo a kopce na druhé straně údolí se proti obloze bíle leskly. Hlouběji, kam slunce dosud nedosáhlo, se les u potoka halil do stínu a v chladu zůstane po celý den. Mrznoucí mlha ovinutá kolem holých buků a bříz donutila už i hladovou lišku hledat si potravu jinde. Z temnoty vedla do perleťového světla přelévajícího se po závějích na této straně údolí hluboká stopa. Zvíře jako by se v pohybu najednou zarazilo a prudce vyrazilo někam do dolíku nebo příkopu, vyplašené hlasem lidí pokřikujících opodál — patrně chlapů z Micklebrow, kteří si vyšli na lov přes vřesoviště, aby využili toho širokého prázdného plátna, na němž tetřívci a bažanti zářili jasně jako cákance barvy. Ve vzduchu, který byl po sněhové bouři zvláštně tichý a obtěžkaný očekáváním, se zvuk brokovnic a píšťalek ozvěnou zdvojoval. Bouře trvala dlouhé hodiny a rozsah jejího řádění naznačovaly ledové převisy nad kamennými zídkami. Jejich hřebeny byly divoce rozeklané, jako když se moře tříští o chabé zábrany. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Andrew Michael Hurley (* 1975) bydlel v Manchesteru i Londýně, dnes žije v hrabství Lancashire. Za svůj první román Samota získal v r. 2015 cenu Costa Book Award i ocenění britského knižního průmyslu British Book Industry Award pro nejlepší debut roku a není divu – líbil se i Stephenu Kingovi. „Neexistuje strašidelnější místo než vlastní mysl,“ říká Hurley, a až si přečtete Samotu, budete mu to věřit.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Román Greenwoodové zaplétá několik příběhů do jednoho – životy rodiny Greenwoodů spojují kořeny, natahující se větve a měnící se listy stromů. Ponořte se do působivé ságy Greenwoodové o lidech a stromech od Michaela Christieho.

Greenwoodové

Autor: Michael Christie
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0303-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Greenwoodové vydalo nakladatelství Slovart.

Píše se rok 2038 a Jake Greenwood je průvodce, který hlídá bohaté rekreanty v jednom z posledních pralesů na světě. Píše se rok 2008 a Liam Greenwood je tesař, který spadl ze žebříku na betonovou podlahu prázdného sídla a volá o pomoc. Píše se rok 1974 a Willow Greenwoodová je propuštěna z vězení poté, co ji zavřeli za jeden z nekonečné řady ekologických protestů: pokusů o odčinění hříchů kdysi rozsáhlého a násilnického dřevařského impéria jejího otce. Píše se rok 1934 a Everett Greenwood je jako obvykle sám v táboře, když zaslechne pláč opuštěného nemluvněte a zaplete se do zločinu, jehož následky budou jeho rodinu pronásledovat celá desetiletí. A po celou dobu jsou tu stromy: pulzující větami a fungující jako metafora chřadnutí, tlení, snahy o přežití. Kniha je přesným hodinovým strojkem, románem zalitým deštěm i paprsky slunce, příběhem o poutech a přelomových okamžicích života ze dřeva a krve – příběhem o nutném úkolu růst ke světlu.

 

Ukázka z knihy

PŘICHÁZEJÍ SEM KVŮLI stromům.
Aby si mohli přičichnout k jejich jehličí. Aby si mohli pohladit jejich kůru. Aby si odpočinuli v pokorném stínu tyčících se velikánů. Aby beze slov postáli v jejich listnatých chrámech a pomodlili se k jejich tisíciletým duším.
Z prachem se dusících měst tohoto světa přijíždějí sem do výjimečného arboreálního útočiště – na odlehlý zalesněný ostrov nedaleko Tichomořského lemu v Britské Kolumbii –, aby prošli transformací, znovu nabyli sil a opětovně nalezli spojení. Aby si připomněli, že kdysi hlasitě bijící zelené srdce Země stále existuje, duše všech živých tvorů se nerozpadla v prach, že ještě není příliš pozdě a vše není ztraceno. Přicházejí sem do Greenwoodské arboreální katedrály, aby se utvrdili v této nehorázné lži, a úkolem lesní průvodkyně Jake Greenwoodové je nakrmit je jí po lžičkách. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Michael Christie je autorem románu If I Fall, If I Die, který byl nominován na cenu Scotiabank Giller Prize, Kirkus Prize, byl vybrán jako volba editorů New York Times (New York Times Editors‘ Choice Pick) a objevil se na mnoha seznamech nejlepších knih za rok 2015. Jeho propojená sbírka povídek The Beggar’s Garden byla nominována na Scotiabank Giller Prize, dostala se do užšího výběru na cenu Writers‘ Trust Prize za beletrii a vyhrála Vancouver Book Award. Jeho eseje a recenze knih se objevily v New York Times, Washington Post a Globe & Mail. Právě na jeho nejnovější knihu Greenwoodové byla prodána do sedmi zemí. Bývalý tesař a pracovník útulku pro bezdomovce Michael Christie dělí svůj čas mezi Victorii, Britskou Kolumbii a ostrov Galiano, kde žije se svou ženou a dvěma syny v roubeném domě, jejž sám postavil.

Zdroj informací: autorovy webové stránky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy o budoucnosti a tajemných světech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeterán

Žamboch, Miroslav

Triton, 2021

zobrazit info o knizeHladový lán

Hurley, Andrew Michael

Argo, 2021

zobrazit info o knizeGreenwoodové
Sága o rodině spjaté s letokruhy v kmeni posledního umírajícího stromu

Christie, Michael

Slovart, 2021

Napsat komentář