Krátké čtení

kratke-cteni-nahled
Toto pondělí pro vás máme výběr z krátkých příběhů – budou mezi nimi filozoficky zaměřené povídky a novely, příběhy slavných lidí, kteří se dokázali vypracovat z nuly na vrchol, i blog plný vzpomínek jedné psychiatričky.

Studium medicíny není pro každého. Je to dobrodružství, které zabere velkou část vašeho života a vnese do něj krom jiného i utrpení a stres. Okamžiků, které se člověku vryjí do paměti, je mnoho. Když si poprvé obléknete bílý plášť. Když si koupíte svůj první fonendoskop. Když poprvé vejdete do nemocnice jako lékař/ka, nikoli jako pacient. Na takové zážitky se nezapomíná…

Kniha o zaškobrtnutích, peripetiích, radostech a boji s větrnými mlýny. A taky o tom, jak se z hledání univerzálního návodu na život, sem tam stane boj o přežití.
Jak souvisí zírání na zadek mužům v MHD se studiem medicíny?
Jak se ze zelinářky v Kauflandu stát psychiatričkou?
Dá se využít studium psychiatrie při randění?
Opravdu všichni pacienti lžou?
K čemu je doktorce dobré tetování?
Jak si udržet zdravou mysl i ve chvílích, kdy se zdá, že to nejde?
Proč je dobré se občas trochu ztratit?
Žít život tak, jak bychom chtěli, je totiž někdy stejně jednoduché jako poskládat skříň podle návodu. S oběma rukama levýma. A poslepu.

Deníček psychiatričky

aneb pro d(uši) neslyšíš
Autorka: Anna Moricová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×195 mm
ISBN: 978-80-271-3446-5
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Deníček psychiatričky vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Fonendoskop. Pamatuju si, jak jsem si vybírala svůj první. Bylo to ve třeťáku. Tehdy jsme totiž konečně začali dělat tu opravdovou medicínu. Z fakulty jsme se přesunuli po dvou letech do nemocnice. K opravdovým pacientům.
Vím, že jsem se tehdy cítila fakt hustě. Jako opravdovej doktor. Kdybych v té době měla Instagram, stoprocentně bych tam valila jednu fotku s fonenďákem za druhou. Tehdy jsem strašně moc chtěla Littmanna. Protože tuhle značku prostě měli všichni. A myslela jsem si, že je tím pádem nejlepší.
No.
Stál mě dva a půl tisíce. Což je pro chudou studentku fakt hodně peněz. Ale budiž. Za ten pocit doktorství to jednoznačně stálo. Pamatuju si, jak jsem si ho poprvé dala na uši a poslouchala vlastní srdce.
Nádhera.
To bylo asi poprvé a naposled kdy jsem tam doopravdy něco jasně slyšela.

Nezapomeňte si přečíst zbytek ukázky.

————————————————

Pokud si rádi vychutnáváte krásy našeho jazyka, oceňujete vytříbený styl a zvučně poskládané věty, pak je Chlapec s rybí hlavou ta správná volba. Novela Elišky Beranové psaná lehkým elegantním stylem popisuje hutné lidské emoce i závažnost psychických poruch.

Chlapec s rybí hlavou je lyrickým ponorem do bezejmenného českého maloměsta, skrznaskrz šedošedého, ubíjejícího ve své každodennosti a vyčpělých ideologiích. To vše velmi ostře vnímá a reflektuje protagonistka příběhu, která se do svého rodiště po letech vrací, aby se rozloučila s tragicky ztraceným přítelem z dětství.
Pod zdánlivou fádností městských budov číhají temné a bytostně lidské momentky, uchopené specifickým a stylisticky výjimečným jazykem. V okolních lesích však cosi rozkvétá, když se pod hladinou řeky odehraje milostný příběh 21. století, bez patosu a stylizujících stereotypů…

Chlapec s rybí hlavou

Autorka: Eliška Beranová

Počet stran: 93
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-310-3
Doporučená cena: 238 Kč

 

 

Knihu Chlapec s rybí hlavou vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Lidé se dělí na dva tábory. Na ty, kteří kočky nemusí, protože jsou prý arogantní, vypočítavé, chybí jim psí oddanost a nedají se vycvičit. A pak jsou tu lidé, kteří kočky zbožňují. Myslí si, že se od těchto hrdých stvoření máme co učit. Třeba to, jak se dá spokojeně žít, aniž by si člověk dělal hlavu ze zbytečností.

Kočky – milujeme je, staráme se o ně, mazlíme se s nimi. Ale opravdu víme, jaké jsou?
Taky se ptáte, proč je váš kočičí společník šťastnější než vy? Jestli vás má vůbec rád, nebo vás jen trpí díky pohodlnému ubytování a stravě? Začtěte se do Kočičí filozofie a odhalte smysl kočičího života. Že kočky smysl života nemají? Možná je jím jejich pouhá přítomnost v naší osamělé lidské existenci, protože to ony se rozhodly s naším druhem žít.
Na základě několika příběhů silných a více či méně milovaných koček autor polemizuje s několika filozofickými směry a filozofy a přemítá nad rozdílem v přístupu k životu a ke smrti lidí a těchto „domestikovaných“ šelem. Právě to, jestli si živá bytost uvědomuje vlastní smrtelnost, ovlivňuje kvalitu a směr jejího života. Zatímco se člověk neustále zaobírá vlastní smrtelností, co dělají kočky? Kdo se má od koho co učit?

Kočičí filozofie

Kočky a smysl žibvota
Autor: John Gray
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 135×216 mm
ISBN: 978-80-7413-470-8
Doporučená cena: 259 Kč

 

 

Knihu Kočičí filozofie vydalo nakladatelství Zoner Press a přečtěte si ukázku z knihy.

Ukázka z knihy

Kočky nepotřebují filozofii. Řídí se svou přirozeností a jsou spokojené se životem, který mají. Lidé jsou s vlastní povahou přirozeně nespokojení.
Neustále se snaží být něčím, čím nejsou, a výsledky takové snahy jsou předvídatelně tragické a směšné. Kočky se o nic takového nesnaží. Lidé se většinu svého života ženou za spokojeností. U koček je však spokojenost přirozeným stavem, ve kterém existují, pokud je zrovna nic prakticky neohrožuje. To může být hlavním důvodem, proč máme kočky tak rádi. Oplývají vrozeným klidem, který spoustě lidí často schází.

O autorovi

Filozof John Gray je emeritním profesorem na vyhlášené London School of Economics, pravidelně přispívá do periodik Guardian a Times Literary Supplement. Je velkým milovníkem domácích mazlíčků, zejména koček a psů, což se odráží i v jeho práci.
Napsal další známé knihy, například Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše.

Zdroj informací

————————————————

Filozofií je protknuta i další kniha, kterou si dnes představíme. Sbírka próz od úspěšného vietnamského povídkáře nás prostřednictvím zdánlivě obyčejných příběhů dovede k zamyšlení nad lidskými hodnotami i nad tím, jak se díváme na svět.

Výbor povídek Když není král se pokouší představit Nguyen Huy Thiepa jako autora, který dokázal vždy znovu překvapit novým námětem nebo i jeho ztvárněním. Vedle hutných vyprávění z každodenní současnosti tak nechybí syrový exkurz do historie, pseudoreportáž z kuriózního trhu, náhled do křehkého dětského světa, hrst pohádkových příběhů z horské vesnice či anekdotická historka z hanojské čtvrti.

Když není král

Autor: Nguyen Thiep
Přeložil: Petr Komers

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-257-3569-5
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Když není král vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jeden kolemjdoucí mu sdělil proroctví: „Je to krásné místo, a protože váš pozemek má tvar štětce, přinese vaší rodině úspěch na poli vzdělanosti. Ale až ten úspěch přijde, nastanou sucha bez vody, koryta budou prázdná, a vašemu rodu se nebudou dostávat synové.“
Když to pan Lien slyšel, chytil dotyčného muže za rukáv a pravil: „Třebaže celý život trávím jen prací na poli s motykou v ruce, vždy jsem snil o tom, že jeden z mých potomků dosáhne literárního vzdělání a bude moci chodit se vztyčenou hlavou. Jestli potom přijde málo mužských potomků, nevadí, jen když budou žít s morálkou a budou si jich lidé vážit.“
Muž se zasmál: „A dá se najíst vzděláním?“
Pan Lien odvětil: „Nedá.“
Muž na to: „Nač o něj tedy usilovat?“
Pan Lien namítl: „Buď jak buď, je to lepší než pracovat na poli s motykou.“

Dočtěte si ukázku na webu nakladatele.

O autorovi

Nguyen Huy Thiep (1950–2021) patří mezi autory, s nimiž v 80. a 90. letech minulého století do vietnamské literatury doslova zavál nový vítr, neboť ji zbavili agitačního nánosu minulých desetiletí, vynuceného několika válkami. Thiep proslul hlavně svými povídkami, psal však také divadelní hry, a nakonec i romány. Jeho spisovatelský věhlas započal povídkou Generál na penzi, zveřejněnou v roce 1987. Obraz vysloužilého válečného hrdiny, v jehož domě vládne snacha, vyvolal v zemi těžce poznamenané dlouhým bojem za nezávislost menší skandál. Vášnivé polemiky rozpoutaly i některé jeho další texty, situované do historie. „Nikdy jsem nechtěl provokovat, psal jsem, co mě napadlo,“ říkal Thiep, a nesourodá rozmanitost jeho textů to jen potvrzuje.
Na sklonku století se stal nejvýraznějším vietnamským prozaikem a o úspěchu jeho povídek svědčí i to, že čtyři z nich posloužily jako předloha pro úspěšné celovečerní filmy. Od roku 1989 nevyšla v češtině žádná kniha, která by představila současného vietnamského autora v samostatném svazku. Mezi těmi, kdo si o překlad svými texty rozhodně říkají, zaujímá Nguyen Huy Thiep bez pochyby přední místo.

Zdroj informací

————————————————

Dotáhli to daleko. Každý z nich je jiný, každý se stal profesionálem nebo hvězdou ve svém oboru. Jsou mezi nimi umělci, sportovci i moderátoři, které denně vídáme na televizních obrazovkách. Něco přece jen mají společného – tmavou barvu pleti a to, že vyrůstali v Čechách, daleko od země původu. Kniha Náš černobílý svět vás seznámí s jejich pozoruhodnými příběhy.

Televizní moderátor Rey Koranteng, fotbalista Theo Gebre Selassie, filantropka a moderátorka Lejla Abbasová, spisovatel Tomáš Zmeškal, choreograf a tanečník Yemi A. D., sinolog Martin Kříž, spisovatelka a numeroložka Monika Ben Thabetová, televizní moderátorka Zuzana Tvarůžková a zpěvačka Madalena Joao, ty všechny vyhledal Obonete S. Ubam, aby se jich zeptal, jaké bylo jejich dětství a dospívání.
Autor úspěšné knihy Sedm let v Africe si chtěl porovnat vlastní zážitky se svými vrstevníky, kteří sice vyrůstali v české kotlině, ale podobně, jako sám autor, s jinou barvou pleti. Tak vznikl soubor rozhovorů s názvem Náš černobílý svět, pohled na zdejší prostředí z úhlu, který dosud česká společnost postrádala.

Náš černobílý svět

České rozhovory o afrických kořenech a splněných snech
Autor: Obonete S. Ubam

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7260-505-7
Doporučená cena: 256 Kč

 

 

Knihu Náš černobílý svět vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Je to již bezmála půl druhé dekády, kdy jsem odešel do zahraničí. Odjížděl jsem sotva pár let po tom, co skončil projekt Ligy etnických menšin, kterou jsem spoluzakládal, a mým novým bydlištěm se měla stát Afrika. Obojí dost jasně vypovídá o tom, že téma hledání kořenů a vlastní identity bylo pro mě v té době velmi důležité. Když jsem se do Česka později vracel, užasle jsem sledoval české mulaty, jak se vypracovávali na výsluní veřejného a společenského života. Některé z nich jsem znal už z doby před mým odjezdem, zatímco jiní se nově objevovali na scéně a razili si cestu k úspěchu. Už tehdy mi přišlo zajímavé, že tak malý segment populace, jakým Afročeši v osmdesátých a devadesátých letech byli, vyprodukoval nezvykle vysoký počet osobností, které se dokázaly propracovat až na vrchol.

O autorovi

Obonete S. Ubam (1976) se narodil české matce a nigerijskému otci. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a ve čtrnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Po návratu do České republiky odmaturoval a nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků na Ministerstvu obrany. Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem Ligy etnických menšin ČR, později vystudoval práva, působil na několika manažerských postech, a nakonec se začal věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů. Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde převzal vedení rodinné firmy. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul. Po sedmi letech strávených v Africe přesídlil do Španělska. Své zážitky zaznamenal v knize Sedm let v Africe (PROSTOR 2019), inspiraci Afrikou zúročil i ve sbírce tradičních přísloví Kalangu (PROSTOR 2020).

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou knihu z dnešních knižních tipů byste si rádi přečetli? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočičí filozofie

Gray, John

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeDeníček psychiatričky
aneb Pro (d)uši neslyšíš

Moricová, Anna

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeChlapec s rybí hlavou

Beranová, Eliška

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeNáš černobílý svět
České rozhovory o afrických kořenech a splněných snech

Ubam, Obonete S.

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeKdyž není král

Thiep, Nguyen Huy

Argo, 2021

Napsat komentář