Detektivka pro náročné

300px-Edinburgh_Castle_Rock
Při vyšetřování svého dalšího případu detektiv inspektor John Rebus odkrývá mnohem víc než jenom pachatele zločinu.

Nejnovější detektivní román z pera čtenáři i kritiky oceňovaného autora Iana Rankina nás zavádí do skotské metropole Edinburghu. Město ovšem nevypadá tak, jak ho známe z fotografií a letáků cestovních kanceláří. Místo starobylých hradů a romantických klikatých uliček v něm narážíme na špinavé paneláky a detenční střediska pro uprchlíky z Blízkého východu, útulné hospůdky se postupně mění v noční kluby a dudáky v ulicích města střídají prostitutky. Až když je na sídlišti Knoxland nalezena mrtvola asijského přistěhovalce, rozpoutají se v médiích i mezi lidmi debaty o potřebě řešení imigrační politiky a současného stavu města.

Ubodání neznámého uprchlíka však není jediným případem, který se na místní policejní stanici vyšetřuje. Zatímco inspektor Rebus pátrá po stopách, jsou v uličce Fleshmarket Close pod betonovou podlahou hospody nalezeny dvě lidské kostry. Detektiva seržanta Siobhan Clarkeovou, Rebusovu blízkou kolegyni, zase kontaktují rodiče dívky, která beze slova zmizela.

Během rozkrývání všech tří zdánlivě spolu nesouvisejících případů Rebus a Siobhan pronikají také do novinářských a právnických kruhů, potýkají se s problémy rasismu, života v bídě a nespravedlnosti a neefektivity zákonů. A postupně zjišťují, že nic není tak, jak se zpočátku zdálo.

Kniha Důvod k vraždě není jenom obyčejnou detektivkou. Mnohem větší důraz než na dramatické zvraty a krvavé potyčky je kladen na popis současné skotské společnosti a sociální problematiku. Kromě pozadí zločinu se odhaluje i lidská ignorance, krutost a chamtivost, která vládne jak v podsvětí, tak i v nejvyšších kruzích. A zatímco zkrvavené mrtvoly a staré kosti jsou popisovány suše a věcně, jako by šlo o něco zcela běžného, k otázkám rasismu a nešvarů moderního člověka se autor staví nekompromisně a s patrným osobním zaujetím.

Může se proto stát, že kniha, vydaná nakladatelstvím BB/art, bude milovníka klasických detektivek či thrillerů chvílemi trochu nudit. Naprosto nadšen však bude ten, koho zajímá společnost, praktiky novinářů, policistů a nelegálně zbohatlých podnikatelů a kdo od knihy očekává nejen zábavu, ale také rozšíření obzorů.

 

Foto: Saffron Blaze, z http://en.wikipedia.org/wiki/File:Edinburgh_Castle_Rock.jpg

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDůvod k vraždě

Rankin, Ian

BB/art, 2008

Napsat komentář