Fantastické úterý

Čtení, fantasy, magie - ilustrační
Navštěvujete rádi knižní světy, které se liší od toho našeho skutečného? Pak si nenechte ujít dnešní tipy na knihy z žánru sci-fi a fantasy! Těšit se můžete nejen na dva samostatné příběhy, ale také na pokračování dvou velice oblíbených sérií.

Vyprávění z pera Gabriely Houston vás zavede mezi strigy. Nevíte, jaké bytosti se pod tímto označením skrývají? Pak se vše dozvíte v knize nazvané právě Striga.

Salka je striga a od narození má dvě srdce, proto je považována za prokletou. Spolu s matkou přesídlí do vesnice odloučených v horách, kde je přísně zakázáno naslouchat hlasu druhého srdce, jinak se promění ve zlého démona stigoi. Když Salka dospěje, hrubě poruší pravidla a je nucena na čas vesnici opustit. Aby přežila, musí využít kouzelnou sílu druhého srdce.

Striga

Autorka: Gabriela Houston
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-545-5
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Striga vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Salka stoupala po lesní cestě a namrzlý mech jí křupal pod nohama. Miriat před jejím odchodem proplakala noc, ale neúnavně přitom pracovala na dokončení nového pláště, zatímco Salka předstírala, že spí.
Když se dozvěděla o trestu, cítila spíš úlevu. Zachovala se přece velice špatně, protože vyléčila jehně. Ale věděla o tom jenom ona, tím si byla jistá. Kdyby měl Dran podezření, dávno by matce žaloval.
A kdyby o ní zjistili tohle…
Jenže nestalo se, a tak si oddechla. Musela s tím břemenem nějak naložit sama. Ostatní ji stále měli za strigu, co vedla dobrý život, a teď se má trestem napravit pro jiné provinění. Sama v tom viděla příležitost zbavit se stigojské skvrny a začít nanovo.
Nad její hlavou křikl Munu, aby o sobě dal vědět, a Salka si na zádech nadhodila těžký vak se zásobami. Nesla si trochu sušených ryb a uzeného masa. Dobře věděla, jak se jí v následujících týdnech budou hodit. Kolem krku měla zavěšených několik bochníčků sýra. Štědrá Trina se s Miriat podělila o zásoby; matka sehnala jenom to, co se dalo narychlo vyprosit od známých, a Trina si přitom takovou laskavost nemohla příliš dovolit.
Chladný vítr Salku studil do tváře, a tak si utáhla šátek a promnula si oči. Provinile si uvědomila, co její trest bude stát matku – nejen na zásobách, ale i jako nedostatek pomoci v těžkém zimním období. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Gabriela Houston se narodila a vyrostla v Polsku a již odmala byla obklopena světem mytologie a pohádek. Letní prázdniny trávila především se svou rodinou, kdy prozkoumávala lesy a stopy zvířat. V devatenácti letech odjela studovat do Londýna, kde získala univerzitní titul v oboru Anglická literatura. Poté pracovala jako pomocná redaktorka a spisovatelka na volné noze. Gabrieliny povídky byly zařazeny do výběru redakce webu Bewildering Stories a následně byly prezentovány v podcastu Ladies of Horror Fiction. Autorka žije v Londýně s manželem a dvěma dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Dovedete si představit, že byste každých 35 let začínali úplně nový život? Na novém místě s novým sociálním statusem? Přesně to čeká hlavního hrdinu příběhu Hnízdo světů, který napsal Marek S. Huberath.

Představte si svět, kde panuje extrémně silný kastovní systém – každý člověk má svoji barvu, pravé a nepravé jméno a předem daný způsob smrti. Váš sociální status je určen barvou vlasů a každých 35 let se musíte přestěhovat na nový kontinent, kde se váš status změní. Pro Gaveina s Ra Mahleiné znamená přesun velikou šanci, ale oddělená cesta letadlem a lodí se pro ně stane noční můrou. Pak se však objeví kniha, která může odpovědět na všechny otázky, ale také otevřít bránu šílenství. Jmenuje se „Hnízdo světů“.

Hnízdo světů

Autor: Marek S. Huberath
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 238
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-694-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hnízdo světů vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

 „V Davabelu se ví o problémech… o kterých jste možná ani netušil.“ Gavein mlčel, takže úředník pokračoval:
„Například slovník. Nesmí se používat slova jako bruneti, zrzci, hnědovlasí nebo, a to je vrchol, blondýni. Nikdy. Pouze černí, červení, šedí a bílí… Na ta předchozí raději pro vlastní dobro co nejdřív zapomeňte.“
„Je to trestné?“
„Samozřejmě že ne. Za blondýna byste ale od někoho takového mohl dostat nožem pod žebra… Policie nemůže být všude.“
Na okamžik zavládlo ticho.
„Je čas se usadit, oženit. V současnosti je na to dobrá doba. Osobně bych vám doporučoval červenou nebo šedou dívku. Černé to mají kvůli všem těm právům v hlavě pomotané.“
„Já už ale…“
„Už máte ženu?“ Úředník si něco poznamenal do formuláře. „Rozhlédněte se a nechte si to projít hlavou… Stačí pouhá žádost o ruku, abyste předchozí svazek zneplatnil. Přijíždí ženským transportem?“
Gavein přitakal.
„Zůstaly vám v Lavathu děti?“
„Ne.“
„Aspoň že tak. Nejsem příznivcem výměny rodičů, i když už je to na denním pořádku. Dnes dorazilo příliš mnoho dětí, dvě šedé a jedno červené, žádné černé, bohužel, ale můžete se rozhodnout sám. Aha, je jim dva, pět a šestnáct.“
„Počkám na manželku.“
„Musím se zeptat, pro formu, není snad vaše manželka bílá?“ Gavein sklonil hlavu.
„Neporozuměl jste mi?“
„Vysoká, štíhlá, sportovní, přirozená blondýnka.“
„Bílá.“
„Od manželky mi nůž pod žebra nehrozí.“
„Nechtěl jsem být neomalený. Pečlivá klasifikace lidí je zcela přirozená věc, dokonce ani klima bílým nepřeje. Vypadávají jim zuby, slézají nehty. Příliš málo pigmentu… Asi za to můžou geny. Nakonec uvidíte sám. Za deset let bude ta vaše vysoká a přirozená… pořád vysoká a přirozená, ale holohlavá a bezzubá. Prý za to může příměs thallia ve vzduchu. K čemu vám bude stará bába? Lepší by bylo zapomenout.“
Gavein mlčel. Nehodlal se přít s mužem ve službě. (str. 16–17)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Marek S. Huberath je pseudonym krakovského fyzika, vědeckého pracovníka Jagellonské univerzity. Debutoval v roce 1984 povídkou, která ve 2. ročníku literární soutěže časopisu Fantastyka porazila mimo jiné povídku Zaklínač Andrzeje Sapkowského. Je laureátem mnoha prestižních cen, jeho nejlepší román Hnízdo světů byl pozitivně přijat rovněž v zahraničí.

Zdroj informací: nakladatelství Triton

————————————————

Patříte mezi čtenáře, kteří si oblíbili sérii Sirotčinec slečny Peregrinové? Pak mám pro vás dobrou zprávu: právě vyšlo šesté pokračování nazvané Zkáza Ďáblova akru. Jde o závěrečný díl, takže se definitivně dozvíte, jaký osud si autor Ransom Riggs pro své hlavní hrdiny připravil.

Velkolepé uzavření příběhu podivných dětí ze Sirotčince slečny Peregrinové je tu! Osud světa podivných je v působivém závěru série velmi nejistý.

Jacob a Noor znovu setkají se slečnou Peregrinovou a podivnými dětmi v Ďáblově akru. Akr sužují pustošící události – atmosférické fronty ženoucí popel, krev a kosti – hrozivá předzvěst příchodu Caulovy armády. Caul přežil zkázu Knihovny duší, je ještě mocnější než kdykoliv předtím a zdá se, že apokalypsa, kterou přináší, je neodvratná. Zbývá poslední naděje – zavést Noor tam, kde se schází sedm emancipátorů, jejichž příchod předpovědělo proroctví. Pokud se Jacobovi a jeho přátelům podaří najít toto tajné místo, budou stát tváří v tvář nebezpečným nepřátelům a utíkat jako o život těmi nejnebezpečnějšími smyčkami.

Sirotčinec slečny Peregrinové: Zkáza Ďáblova akru

Autor: Ransom Riggs
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7565-881-4
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové: Zkáza Ďáblova akru vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V mžiku jsem si na všechno vzpomněl. Přežili jsme. Vyvázli jsme z kolabující smyčky V. A teď jsme na Floridě, na umělém trávníku dědečkovy verandy, v současnosti.
Šok. Myslím, že jsem ještě pořád v šoku.
Tulili jsme se k sobě na podlaze, drželi se jeden druhého v zuřící bouři, dokud se chvění našich těl nezklidnilo. Muž ve žluté pláštěnce ležel nehybně, jen jeho hruď se stále slaběji zvedala a klesala. Umělý trávník kolem něho se změnil v lepkavou kaluž krve. Z krku mu trčela bronzová rukojeť zbraně, kterou ho Noor bodla.
„To byl nožík mého dědy na otvírání dopisů,“ řekl jsem. „A tohle jeho dům.“
„Tvůj děda.“ Odtáhla se jen tak, aby na mě viděla. „Ten, který žil na Floridě?“
Přikývl jsem. Zaduněl hrom a otřásl zdmi. Noor se rozhlížela okolo a nedůvěřivě pokyvovala hlavou. Tohle nemůže být pravda. Věděl jsem, jak se cítí.
„Jak to?“ zeptala se.
Ukázal jsem na spálený obrys na podlaze. „Probral jsem se támhle. Nemám tušení, jak dlouho jsem byl mimo. Ani jaký je dneska den.“
Noor si protřela oči. „Jsem celá zmatená. Všechno je nějak mimo.“
„Co je to poslední, na co si pamatuješ?“
Na čele se jí udělaly vrásky, jak se snažila soustředit. „Šli jsme do mého starého bytu. A pak jsme jeli autem…“ Mluvila pomalu, jako by kousek po kousku dávala dohromady nějaký sen. „A byli jsme ve smyčce… našli jsme smyčku V! A utíkali jsme před bouří. Ne, před tornádem.“
„Před dvěma tornády, ne?“
„A pak jsme ji našli! Ne? Našli jsme ji!“ Popadla mě za ruce a stiskla je. „A pak…“
Její ruce povolily stisk, tvář ztratila výraz. Rozevřela rty, ale nic neříkala. Ty hrůzy se jí vracely a ochromovaly ji.
Mě taky. (str. 14–15)

Přečtěte si celou ukázku.

Doporučujeme

Nejlepší je začít s celou sérií od začátku:

    

 

O autorovi

Ransom Riggs se narodil na dvě stě let staré farmě v Marylandu, kde chtěl jako dítě zůstat a stát se farmářem. V pěti letech se však s rodiči přestěhoval na Floridu, v současnosti má svůj domov v kraji podivných dětí – v Los Angeles. Prozatím stačil nasbírat diplomy na Kenyon College a na Fakultě filmové a televizní tvorby University of Southern California, oženit se a natočit několik cenami ověnčených krátkých filmů. Je aktivní jako autor-cestovatel, bloger (ransomriggs.com) i jako video-bloger.

Společně se svojí ženou, spisovatelkou Tahereh Mafi, si založili dokonce společný Youtube kanál, kam natáčí vtipná videa ze svého rodinného, spisovatelského i cestovatelského života. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti byl jeho první román. Dosud stihl vydal ještě obrazovou publikaci Mluvící obrazy, grafickou novelu podle Sirotčince a v lednu 2014 konečně i pokračování románového Sirotčince s názvem Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Nadšení budou i fanoušci české autorky Vilmy Kadlečkové. Ano, po dlouhých pěti letech jste se dočkali. Právě vychází šesté pokračování série Mycelium s názvem Vrstva ticha. Opět se setkáte s Lucasem a tentokrát budete moci nahlédnout do jeho minulosti.

Touha ovládnout psychotroniku přivedla Lucase k Aš~šádovi. Složil slib, stal se jeho učedníkem, a tím se naprosto vydal do jeho rukou. Emocím, které od začátku byly mezi nimi dvěma, už se nedá uniknout.
Jenže Lucase zároveň přitahuje most v mlhách: össenská cesta larhdökawöarů, po které kráčí celý svůj život a která ho vede úplně jinam, než kde se nachází racionální a logický systém fomalhiwské psychotroniky. Tam už Aš~šádova moc nesahá. Tam je temnota, astrální bytosti a Lodě.
V druhotných myceliálních strukturách Odrodilé se probouzí život, kterého se Církev tak děsí.
Pro Lucase je to výzva. A zároveň tajemství.
Tady je jeho minulost.

Mycelium VI: Vrstva ticha

Autorka: Vilma Kadlečková

Počet stran: 528
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3640-1
Doporučená cena: 488 Kč

 

Knihu Mycelium VI: Vrstva ticha vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

 Lucas se pousmál. Ať už se na Rekeghu odehrálo cokoliv… a ať se to vytratilo z jeho paměti z jakýchkoliv příčin, on se k té informaci dostane. Už ví, kde a co má hledat. Ví, kam vrazit páčidlo – jen co díky argenit~míjat dostane nějaké do ruky. Je to jasně definovaný cíl: důvod, proč psychotronické schopnosti chtít, mít a používat. Proláme se do paměťové kapsle, kterou mu vecpal do hlavy jeho otec… rozvíří všechna následná tajemství, která se kolem ní za ty roky nabalila jako vrstvy slizu; a všechno to propláchne čistou vodou jasného argia~lujského vědomí. Zvítězí nad tím. Prohlédne si truhlu s poklady a haraburdím, která mu zůstala na památku po všech těch samozvaných dobrodincích a organizátorech jeho života. Vybere si střízlivě a sám, co z těch věcí stojí za uchování, a zbytku se prostě zbaví. Dávná předurčení a tajné plány cizích lidí vysype do popelnice. Už o něm nebudou rozhodovat jiní.
Na chvíli zavřel oči. A je to ještě lepší. Nejen že se můžu zbavit cizích plánů; můžu si dovolit mít i nějaké vlastní! uvědomil si s čirým potěšením. Všechno je jinak; ale není to zlé. Morrisonova proměna se uzavřela. Smrt ode mě couvla jako moře za odlivu. Můžu se na té vlně svézt.
Konečně se odvažoval tomu uvěřit. A konečně – po hodně dlouhé době! – pocítil záchvěv štěstí.
Propast a prázdno… plazmová dráha… prostor k nádhernému dlouhému letu. Vlákna energie všude kolem.
Svoboda. Touha. Závratný pád! Nový začátek je na dosah. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani předchozí díly této série:

    

O autorce

Vilma Kadlečková je česká spisovatelka sci-fi a fantasy. Vlastním jménem Vilma Klímová absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Studium zahradní architektury na MZLU Brno z rodinných důvodů nedokončila. Po letech strávených v Brně a kratším pobytu v Anglii žije v Praze. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě, při založení klubu Hexaedr a v nakladatelství Altar. Poté nastoupila jako redaktorka do nakladatelství Harlequin. Od narození dětí pracuje z domova jako překladatelka.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnešních knižních tipů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStriga

Houston, Gabriela

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeHnízdo světů

Huberath, Marek S.

Triton, 2021

zobrazit info o knizeSirotčinec slečny Peregrinové: Zkáza Ďáblova akru

Riggs, Ransom

Jota, 2021

zobrazit info o knizeMycelium VI: Vrstva ticha

Kadlečková, Vilma

Argo, 2021

Napsat komentář