S atlasem v ruce do přírody

s-atlasem-do-prirody
Zima pomalu, ale jistě klepe na dveře a slunečných dnů ubývá. Jak ale s podzimem naložit? Milovníci hub si ještě přijdou na své. A pro ty, kterým procházky v mokrém listí nic neříkají a dávají přednost třeba společnosti hvězd, dnes také něco máme…

Rádi sbíráte houby, ale omezujete se pouze na ty druhy, u kterých bezpečně víte ještě ze školy, že jsou jedlé? S naší první knihou zjistíte, že si košík můžete naplnit daleko rozmanitější nabídkou.

Kapesní atlas hub

Průvodce přírodou, rychlé a spolehlivé určování 165 druhů hub.
Autor: Hans Laux
Přeložila: Štěpánka Podlešáková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 107×178 mm
ISBN: 978-80-7670-041-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kapesní atlas hub vydalo nakladatelství Kazda.

Chodíte rádi na houby? Tento kapesní průvodce světem hub představuje nejčastější druhy podle míst, kde obvykle rostou. Hřiby smrkové a hnědé například upřednostňují jehličnaté lesy, žampionům se zase daří na loukách a v parcích. Díky těmto znalostem své oblíbené houby jednoduše najdete a ty neznámé podle popsaných charakteristických rysů stejně snadno rozpoznáte a spolehlivě určíte.
Pokračování anotace naleznete na stránkách nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

houby_ukazka_1

Pokračujte na celou ukázku.

 

Nakladatelství Kazda

Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

————————————————

Preferujete spíš život v noci a namísto mokrého lesa a pohledu dolů koukáte nahoru a představujete si, co všechno se odehrává nad našimi hlavami? Pak je naše druhá kniha právě pro vás. Vydejte se s námi na pouť mezi hvězdy, seznamte se s Měsícem a obdivujte bezmála stovku souhvězdí.

Poznejte hvězdy a souhvězdí

Co najdete na noční obloze / Lexikon všech 88 souhvězdí
Autor: Joachim Herrmann
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 132×192 mm
ISBN: 978-80-271-3196-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poznejte hvězdy a souhvězdí vydalo nakladatelství Grada.

S tímto průvodcem se můžete bez přílišného množství teorie seznámit na obloze nejen s hvězdami a souhvězdími, ale i s planetami. Kromě toho dostanete i řadu podnětů k pozorování jedinečných nebeských objektů, jako jsou dvojhvězdy, hvězdokupy a mlhoviny – buď pouhým okem, nebo přenosným dalekohledem (triedrem), nebo i celkem malým hvězdářským teleskopem s průměrem objektivu 5 či 6 cm.

Obzvlášť zajímavým objektem k pozorování je samozřejmě i náš Měsíc, pro který je v této knize přichystaná samostatná mapa. V části knihy s mapami hvězdné oblohy určenými pro severní oblohu jsou pro každý měsíc k dispozici čtyři mapy plus dvanáct map pro ty, kdo cestují na jižní polokouli.

Tuto část uzavírá lexikon všech 88 souhvězdí. Navíc je zde i přehled zajímavých nebeských událostí do roku 2031, především o viditelnosti planet, termínech měsíčních úplňků, ale také o zatměních Slunce a Měsíce.

 

Ukázka z knihy

Země oběhne kolem Slunce za jeden rok. Pokud by Slunce během dne svým svitem prostě nepřekrylo všechny hvězdy, bylo by možné pozorovat, jak se den za dnem pohybuje před pozadím tvořeným hvězdnou oblohou. Hvězdy, před kterými se Slunce právě nachází, putují spolu s ním po denní obloze, a proto nejsou vidět v noci – stejně jako Slunce samotné. Nepřímo však můžeme zdánlivý posun Slunce vůči hvězdné obloze přece jen sledovat, například tak, že po celý rok, jakmile nastane noc, pozorujeme hvězdnou oblohu na západní straně.

Začneme 15. dubna, dvě hodiny po západu slunce (přibližná mapa pro duben a západní směr, viz obrázek dole). Tehdy ještě můžeme na západě vidět zimní souhvězdí Orionu, Býka, Blíženců a Vozky a na jihozápadě také Malého i Velkého psa. Budeme-li s tímto pozorováním pokračovat za každého jasného večera, a sice vždy dvě hodiny po západu slunce, spatříme, jak tato zimní souhvězdí stále klesají a postupně se stávají neviditelnými. Zato souhvězdí Raka a Lva v průběhu května a června postupují k západu. Tato podívaná je následkem zdánlivého putování Slunce do jmenovaných oblastí hvězdné oblohy. Po několika týdnech neviditelnosti se souhvězdí poté ráno před východem slunce opět vynoří na východě. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku, která je doplněna o hezké obrázky a fotografie.

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Dáváte přednost pohledu vzhůru nebo se raději držíte při zemi? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKapesní atlas hub
Průvodce přírodou, rychlé a spolehlivé určování 165 druhů hub.

Laux, Hans E.

Kazda, 2021

zobrazit info o knizePoznejte hvězdy a souhvězdí
Co najdete na noční obloze / Lexikon všech 88 souhvězdí

Herrmann, Joachim

Grada, 2021

Napsat komentář