Jak se vyznat v dnešním světě

Tipy_Konec ery Google_Neucebnice ekonomie
Google zastarává a období jeho největší slávy se chýlí ke konci. Novinami hýbou ekonomická témata, která nám mohou připadat neuchopitelná. Dnešní tipy se proto věnují vzestupu ekonomiky blockchainu a snaze zpřístupnit složité ekonomické pojmy, s nimiž se setkáváme každý den.

George Gilder je autorem knihy s příznačným názvem Konec éry Google. Svého času nám Google dal netušené možnosti, nejen vševědoucí vyhledávač, ale i jiné vychytávky, jako byly mapy, e-maily, kalendáře aj. Podle Gildera se však jedná o systém, který má to nejlepší za sebou a své možnosti již vyčerpal. Ocitáme se v době problémů, které nedokáže vyřešit.

Konec éry Google

Úpadek big dat a vzestup ekonomiky blockchainu
Autor: George Gilder
Přeložil: Jakub Goner

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7413-460-9
Doporučená cena: 419 Kč

Knihu Konec éry Google vydalo nakladatelství Zoner Press v edici Technologie.

Věk Googlu postavený na big datech a strojové inteligenci se chýlí ke konci. Co jej má nahradit a nenastal už náhodou nový technologický věk? Algoritmy Googlu předpokládají, že budoucnost světa není ničím jiným než dalším okamžikem náhodného procesu. Věk Googlu byla úžasná éra. Ale chýlí se ke konci. V knize Konec éry Google technologický vizionář George Gilder vysvětluje, proč Silicon Valley trpí nervovým zhroucením a co lze očekávat, až doba Googlu skončí. Úžasná schopnost Googlu „hledat a třídit“ přitahuje celý svět nejen k jeho vševědoucímu vyhledávači, ale i k mnoha dalším vychytávkám: videím, mapám, e-mailům a kalendářům, bez kterých se už téměř neobejdeme. A všechno, co Google nabízí, je bezplatné. Nebo se to tak alespoň na první pohled jeví. Místo přímých plateb se uživatelé podrobují reklamě. Ač pokroky v umělé inteligenci vyvolávají obavy ohledně její budoucí všemohoucnosti a transcendence, Silicon Valley na bezpečnost rezignovala. Internetové brány firewall údajně chránící všechna hesla a osobní údaje se ukázaly jako propustné. Budoucnost leží v „kryptokosmu“ – architektuře blockchainu a jeho derivátů. Díky aktivaci kryptoměn poskytne internetu bezpečný globální platební systém, který ukončí agregovaný a reklamní věk společnosti Google. Kniha Konec éry Google tvrdí opak toho, co prorokují věštci, jakými jsou Yuval Harari, Larry Page, Sergey Brin a Elon Musk. Zatímco oni považují umělou inteligenci za revoluci, která promění svět, podle autora knihy vzývají systém, který své možnosti už vyčerpal. Dnešní uspořádání bezpečnosti, soukromí, duševního vlastnictví, obchodní strategie a technologie je v hluboké krizi, kterou současná počítačová a síťová architektura nedokáže vyřešit.

 

Ukázka z knihy

Chcete-li si přečíst tuto knihu, zadejte prosím své uživatelské jméno a heslo. Rádi bychom ověřili vaši identitu, zajistili kybernetickou bezpečnost a zaznamenali vaše čtenářské preference. Snažíme se poskytovat lepší služby.
Také prosím od příslušného pole přepište spleť velkých a malých písmen CAPTCHA (abyste dokázali, že na rozdíl od 36 procent webů nejste robot vydávající se za člověka).
Kombinace vašeho uživatelského jména a hesla bohužel neodpovídá našim záznamům. Potřebujete pomoc? Chcete-li změnit své uživatelské jméno, heslo nebo bezpečnostní otázky, klikněte prosím na adresu URL zaslanou e-mailem do schránky, kterou jste nám poskytli při nákupu našeho softwaru.
Je nám líto, ale uvedená adresa není funkční. Chcete svou e-mailovou adresu změnit?
Mimochodem služba iTunes potřebuje upgradovat váš software, aby opravila závažné bezpečnostní chyby. Chcete-li tuto opravu softwaru nainstalovat, musíte zadat své Apple ID a heslo. Kombinace, kterou jste zdali, bohužel neodpovídá našim záznamům. Chcete to zkusit znovu? (str. 13–14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Technologie

Nová EDICE TECHNOLOGIE, kterou připravuje nakladatelství Zoner Press, se zabývá otázkami souvisejícími s pronikáním moderní techniky do naší společnosti. Technologie nám usnadňují práci, baví nás, ale zároveň s sebou nesou i určitá rizika. Co můžeme hledat, je porozumění. Knihy z této edice vám vše srozumitelně vysvětlí a poskytnou vám podněty k zamyšlení nad aktuální situací i budoucím vývojem.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

 

O autorovi

George Gilder, narozený 29. listopadu 1939 v New Yorku, je americký investor, spisovatel, ekonom a technologický utopista. Vystudoval Hamilton School v New Yorku, poté Phillips Exeter Academy a Harvardovu univerzitu, kterou absolvoval v roce 1962. Později se na Harvard vrátil jako asistent na Harvardském politickém institutu. Gilder je jeden z předních ekonomických a technologických myslitelů posledních čtyřiceti let, je autorem devatenácti knih, včetně Wealth and Poverty (Bohatství a chudoba), Life After Television (Život po televizi), Knowledge and Power (Vědění a moc), The Scandal of Money (Skandál peněz) a Konec éry Google. Je spoluzakladatelem Discovery Institute, kde zahájil studium teorie informací a využití rizikového kapitálu. Jeho mezinárodní bestseller z roku 1981, Bohatství a chudoba, v prvních měsících Reaganovy administrativy podpořil ekonomiku a kapitalismus na straně nabídky. Je předsedou společnosti George Gilder Fund Management, LLC. Se svou manželkou žije v západním Massachusetts.

Informace poskytlo nakladatelství Zoner Press.

 

O nakladatelství

Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

————————————————

Lenka Farkačová přináší knihu Neučebnice ekonomie, která vám pomůže snáze porozumět ekonomickým tématům, s nimiž se běžně setkáváte. Informace typu „koruna oslabuje“ nebo „bitcoin je na vzestupu“ už pro vás nebudou jako vytržené z kontextu.

Neučebnice ekonomie

Pro každého na každý den
Autorka: Lenka Farkačová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-3193-8
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Neučebnice ekonomie vydalo nakladatelství Grada.

Každý den v novinách čteme, jak se vyvíjí inflace, jak posiluje či oslabuje koruna, že bitcoin je už na ústupu nebo že jeho cena naopak roste. Přijdou vám takové informace vytržené z širšího kontextu? Chtěli byste textům lépe rozumět? Právě pro vás je tato kniha! Cílem této publikace je přinést vhled do ekonomie běžného dne. Autorka, držitelka ceny prof. Vencovského pro ekonomy do 35 let, v knize srozumitelně vysvětluje aktuální vývoj ekonomiky v České republice nebo třeba rozhodování o investicích do kryptoměn. Klade také důraz na to, abychom si své názory nevytvářeli na základě pocitů a emocí, ale logických vazeb. Nečekejte žádnou strohou učebnici, tato kniha vám odlehčenou formou konečně přiblíží vše, co jste chtěli dosud vědět o ekonomii.

 

O autorce

Lenka Farkačová, rozená Říhová, je nezávislou expertkou a externí výzkumnou spolupracovnicí Institutu pro evropskou politiku Europeum. Je držitelkou doktorského titulu z programu Hospodářská politika a správa, obor Finance. Ovšem ještě, než dokončila doktorská studia, získala v roce 2017 cenu profesora Vencovského pro ekonomy do 35 let za práci nesoucí název „Daňová konkurenceschopnost podniků cestovního ruchu v mezinárodním kontextu“. Její primární odborné zaměření zahrnuje následující oblasti: trh práce, daňové systémy v národním i mezinárodním kontextu, lidský kapitál a práce. Aktuálně dále zastává pozici odborné asistentky a je garantkou vybraných předmětů na Vysoké škole finanční a správní, a.s. Dříve (2015–2019) zastávala pozici výzkumné pracovnice v rámci oddělení Příjmové a mzdové politiky Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, v. v. i., zřízeném Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky.

Zdroj informací: Europeum.org

 

O nakladatelství

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na ekonomii? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec éry Google
Úpadek big data a vzestup ekonomiky blockchainu

Gilder, George

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeNeučebnice ekonomie
Pro každého na každý den

Farkačová, Lenka

Grada, 2021

Napsat komentář