Tajemství v naší hlavě

sam-sobe-psychologem
Psychika je velice mocná a často dokáže dost zamíchat našimi životy. To potvrdí asi každý, kdo někdy prožil hodně nepříjemné, nebo naopak hodně šťastné chvíle. A právě na toto velice zajímavé téma se dnes zaměříme, knižní tipy se totiž všechny týkají psychosomatiky.

Lidský mozek je tajuplný a dodnes je jeho velká část neprozkoumaná. Občas k nám ale jinak nevědomá část mozku promlouvá, například ve snech, či pomocí různých předtuch a podobně. Pokud byste chtěli do této problematiky více proniknout, koukněte do knihy Tajemství ve vaší hlavě, která nabízí různé způsoby, jak vlastnímu nevědomí porozumět.

Tajemství ve vaší hlavě

aneb Co nevíte, že víte
Autorka: Lenka Šnajdrová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-262-1791-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tajemství ve vaší hlavě vydalo nakladatelství Portál.

Snad každému se občas přihodí, že se cítí špatně a neví proč. Nebo moc nerozumí tomu, co se rozhodl udělat. A třeba se i trápí, protože navzdory svému úsilí nedokáže dosáhnout toho, oč se snaží. Za tím vším může stát nevědomí – část naší mysli, která většinou zůstává skryta, a přesto mocně ovlivňuje naše životy. Promlouvá k nám ve snech, prostřednictvím nemocí, předtuch – a řadou dalších způsobů. Jak jí porozumět a jak se naučit využívat to, co nám občas nabízí?

Kniha přináší řadu možností, které vám mohou pomoci. Nejprve zkoumá ty, jež si většina čtenářů běžně spojuje s psychologií, a potom i způsoby práce s myslí, které bývá zvykem dávat dohromady spíše s „nevědeckým“ přístupem (např. věštění, předtuchy, strašidla), kniha je však umožňuje využívat takovým způsobem, aby bylo možné se nařčení z „nevědeckosti“ vyhnout.
Nabízí tak nejrůznější způsoby, jak porozumět svému nevědomí – a jak toto porozumění využít ke zlepšení vlastního života.

Ukázka z knihy

Pokud se rozhodnete prozkoumat malou část svého nevědomí (ostatně víc než malou část nejspíš zatím nikdo prozkoumat nedokázal), je to podobné, jako když se vydáte na dalekou cestu do neznámé země. Může se stát, že uvidíte nevídané rostliny, podivná zvířata a třeba i lidi, kteří jsou úplně jiní než vaši přátelé. A navíc budou mluvit jazykem, který se liší od toho vašeho…

Při svém hledání budete čelit podobnému problému jako cestovatelé. Jak jen se tam dorozumět? Co znamená tohle sdělení? A dokážu jim nějak vysvětlit, co potřebuju já? Neurazím je? Budu umět poděkovat? Otázek, které vás po cestě napadnou, může být ještě mnohem víc.

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatelství.

O autorce

Mgr. Lenka Šnajdrová vystudovala jednooborovou psychologii na FF MU Brno. Poté pracovala jako klinická psycholožka a v současnosti má soukromou psychoterapeutickou praxi v Mikulově. Absolvovala psychoterapeutický výcvik v analytické psychologii. V Portále vyšly její knihy Psychoterapie našich prababiček a Léčivý rodokmen – Jak prababičky ovlivňují náš život.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Lidská duše a tělo jsou vzájemně propojeny a psychický neklid tak může ovlivnit i naše fyzické zdraví. Psychosomatická onemocnění jsou zvlášť v dnešní náročné době stále častější, a tak není od věci se o tomto problému dozvědět něco více. A pomůže vám s tím další dnešní kniha, a to Duše a tělo v psychosomatické medicíně, která vyšla v nakladatelství Triton.

Duše a tělo v psychosomatické medicíně

Autor: Jan Poněšický, (ed.) 

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 143×207 mm
ISBN: 978-80-7553-895-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Duše a tělo v psychosomatické medicíně vydalo nakladatelství Triton.

Propojení duše a těla vnímáme všichni v každodenním životě – v některých situacích se nám zrychlí tep, zvýší krevní tlak, zpotíme se, rozbolí nás hlava…

Psychosomatická medicína se zabývá vzájemnými vztahy mezi duševními, tělesnými a sociálními procesy. V současné době se setká s psychosomatickým onemocněním v průběhu života třetina obyvatel. Příčinou je nebývale rychlé životní tempo a silný civilizační tlak, zvnitřnění diktátu výkonnosti. Důsledkem je stále méně přirozený a zdravý způsob života, jenž se spolu se stresem a problémy v mezilidských vztazích podílí na vzniku a trvání většiny nemocí, jako jsou např. bolesti hlavy, astma, zažívací potíže, vředová choroba žaludku, bolesti zad, chronická únava, poruchy spánku, vysoký krevní tlak, chronická kožní onemocnění, ulcerózní kolitida, gynekologické potíže, přejídání či nechutenství aj.

Kniha obsahuje příspěvky jedenácti uznávaných českých představitelů psychosomatiky, kteří nás seznamují se zásadními směry či koncepty psychosomatiky – psychodynamickým, psychoanalytickým, daseinsanalytickým a systemickým, jež jsou doplněny historickým přehledem a příspěvky integrujícími různé přístupy v psychosomatické medicíně a psychoterapii.

Ukázka z knihy

Psychosomatická medicína se zabývá vzájemnými vztahy mezi duševními, sociálními a tělesnými procesy. Tyto interakce jsou v současnosti vědecky i klinicky evidentní, čímž je psychosomatická medicína součástí evidence-based léčby v ambulantním i klinickém sektoru. Dnes již každý třetí dospělý jedinec onemocní během svého života psychogenním/psychosomatickým onemocněním. Bohužel stále ještě nejsou psychické a psychosomatické poruchy včas rozpoznány. To má za následek nejenom osobní utrpení, resp. chronicitu, nýbrž i velké národohospodářské ztráty a finanční výdaje. Psychické a psychosomatické poruchy se podílí čtyřiceti procenty na přiznání předčasného důchodu a mají za následek předčasnou úmrtnost.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorovi

Jan Poněšický je český psycholog, psychoanalytik a psychoterapeut. Na základě zájmu o psychoterapii a psychosomatiku si vybral pro svou emigraci SRN, kde existuje hustá síť psychosomatických klinik a léčeben. Pracoval zprvu v Brémách na klinice Dr. Heines pro neurologii, psychiatrii a psychoterapii, poté v Tiefenbrunnu u Göttingenu v akademické nemocnici pro psychogenní a psychosomatická onemocnění, dále na katedře psychoterapie a psychosomatiky universitní kliniky v Düsseldorfu, kde byl činný zčásti jako vědecký a zčásti coby pedagogický pracovník. V SRN znovu absolvoval výcvik ve skupinové psychoterapii a pokračoval v psychoanalytickém výcviku, který ukončil roku 1986. Mimo to získal i kvalifikace vedoucího Balintovských skupin a supervisora pro individuální i skupinovou psychoterapii. V současné době se plně věnuje psychoterapeutické výuce psychologů a lékařů na psychoterapeutickém a psychoanalytickém institutu v Drážďanech a Lipsku, jakož i v okolních psychosomatických klinikách. Zabývá se také publikační činností.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

A na téma psychosomatiky navazuje i následující kniha s výmluvným názvem Cítit se skvěle – vypadat skvěle! od Veroniky Marešové. Vnitřní harmonie se totiž odráží i do naší tváře a její dosažení tak může značně ovlivnit naši image a tím i vlastní sebevědomí. V knize se ale dozvíte také, jak poznat svůj styl a docílit tak toho, abyste se cítili i vypadali skvěle.

Cítit se skvěle – vypadat skvěle!

Jak podpořit svoji vnitřní a vnější krásu
Autorka: Veronika Marešová

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 141×208 mm
ISBN: 978-80-271-3286-7
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Cítit se skvěle – vypadat skvěle! vydalo nakladatelství Grada.

V knize se dozvíte:

  • jak docílit harmonie vnitřní a vnější krásy
  • co si obléknout, abychom se cítili skvěle a vypadali skvěle
  • co vše je součástí naší image a naší vizitkou
  • jak zjistit svůj barevný typ, jak barvy kombinovat a využívat psychologii barev ve svůj prospěch
  • jak si k sobě utvářet zdravě sebevědomý postoj
  • jak se naše vnitřní já projevuje navenek, díky čemu a jak lze podpořit naši osobnost

Tato kniha je ideální volbou pro ženy i muže, kteří chtějí docílit autentické a podporující image, která je v souladu s jejich životním stylem, hodnotami i osobní značkou. Je určena každému, kdo hledá pomocnou ruku na cestě k vlastnímu sebevyjádření. Každá kapitola je doplněna o praktická cvičení a tipy, díky kterým čtenář může teoretické informace ihned využít v praxi.

O autorce

Veronika Marešová je certifikovaný Style Coach a image maker. Je toho názoru, že naše vnější image je odrazem toho, jak o sobě smýšlíme uvnitř. Proto jsem se rozhodla, že bude ženám i mužům pomáhat s vyjádřením krásy jejich osobnosti navenek, s podpořením jejich potenciálu, zdravého sebevědomí a autenticity.

Zdroj informací: veronikamaresova.cz

————————————————

Vnitřního klidu a harmonie se dá dosáhnout mnoha způsoby – v současné době je například hodně populární otužování. A protože nejlepší je učit se vždy od mistra, podívejte se na novou knihu Wima Hofa nazvanou Cesta Ledového muže. V ní se dozvíte, jak pomocí práce s dechem, vlastní myslí a chladem můžete zlepšit jak svoji psychiku, tak i fyzické zdraví.

Wim Hof. Cesta Ledového muže

Autor: Wim Hof, Koen de Jong
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7565-886-9
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Wim Hof. Cesta Ledového muže vydalo nakladatelství Jota.

Současná věda již prokázala, že legendární metoda Wima Hofa založená na práci s dechem, myslí a chladem může opravdu výrazně napomoci k celkovému fyzickému i psychickému zdraví. Dodá nám tolik potřebnou energii, zlepší krevní oběh a odolnost proti stresu, podpoří imunitní systém, posílí celkovou tělesnou kondici a díky ní se naše tělo dokáže snáze vypořádat s nemocemi.

Wim svou metodu vyvíjel několik desítek let a vše má odzkoušené přímo na sobě. Uběhl půlmaraton v -30 °C jenom v šortkách, uplaval stovky metrů pod ledem, vydržel 90 minut v ledu, aniž by se změnila vnitřní teplota jeho těla, a zrychlil svůj metabolismus o více než 300 procent. Tato kniha dokumentuje, jak kdokoli, kdo si osvojí Wimovu metodu, může rychle a bezpečně zlepšit své zdraví a sílu.

Praktická kniha s konkrétními návody pro všechny, kteří chtějí praktikovat metodu Wima Hofa. Včetně 30denní výzvy pro ty, kteří s metodou teprve začínají.

Ukázka z knihy

Jsme závislí na teplotách kolem 20–21 ºC. V létě si v autech zapínáme klimatizace a v zimě nastavujeme ústřední topení zhruba na dvacítku. To samé se děje ve firmách a obchodech, takže trávíme většinu času při zhruba stejné teplotě. Dvojitá okna, izolace a beton nám pomáhají udržovat takovou teplotu, jaká nám vyhovuje. V zimě nosíme kabáty, šály, čepice, rukavice a tlusté ponožky, abychom příliš nenamáhali svá těla. Cítíme se tak pohodlně a příjemně.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

O autorech

Wim Hof je držitelem 21 rekordů zapsaných v Guinessově knize rekordů a tvůrcem převratné metody, která učí ovládat mysl a tělo, a to způsoby, které popírají některé dosud zažité vědecké teorie, čímž posouvají hranice možného. Wim pracuje s chladem a dechem a je schopen vědomě ovlivnit svůj krevní tlak, tělesnou teplotu, cirkulaci krve. Jeho metodu používají tisíce lidí po celém světě. Znát můžete jeho knihu Wim Hof. Ledový muž.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Koen de Jong napsal šest knih o dýchání a běhání. Jeho kniha The Marathon Revolution se v Nizozemí stala bestsellerem. Běžel šest maratonů a pravidelně praktikuje Vipassana meditaci. Od doby, kdy se seznámil s Wimem Hofem, si pravidelně užívá plavání v zimě. Žije v Amsterdamu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství ve vaší hlavě
aneb Co nevíte, že víte

Šnajdrová, Lenka

Portál, 2021

zobrazit info o knizeDuše a tělo v psychosomatické medicíně

Poněšický, Jan

Triton, 2021

zobrazit info o knizeCítit se skvěle – vypadat skvěle!
Jak podpořit svoji vnitřní a vnější krásu

Marešová, Veronika

Grada, 2021

zobrazit info o knizeWim Hof. Cesta Ledového muže

Hof, Wim

Jota, 2021

Napsat komentář