Průvodce moderním ateismem pro mladé

rozchod_s_bohem
Slavný britský vědec ve své nové knize vysvětlující postoje ateismu cílí na čtenáře, kteří nejsou zběhlí v soudobé evoluční biologii. Navazuje tak na své dílo Boží blud, které si získalo celosvětovou popularitu.

Autorem knihy Rozchod s Bohem, kterou vydalo roku 2021 nakladatelství Argo, je britský zoolog, etolog a biolog Richard Dawkins, který se v rámci širší veřejnosti proslavil jako popularizátor evoluční teorie a sociobiologie. Dawkins dlouhodobě působí jako profesor na univerzitě v Oxfordu. Proslul pro své ostré vystupování proti náboženství, které často přirovnává k počítačovému viru, jenž se šíří mezi lidskými mozky.

Nejznámější Dawkinsovou knihou, která vysvětluje jeho postoje k náboženství, je obsáhlá publikace Boží blud, v níž odmítá náboženský fundamentalismus a kritizuje náboženství obecně. Právě náboženský dogmatismus způsobuje dle autora řadu problémů, jako například terorismus nebo utlačování různých sociálních skupin. Z dalších Dawkinsových knih uveďme titul Příběh předka, v němž autor bere čtenáře na pomyslnou pouť od současnosti až k úsvitu evoluce.

V titulu Rozchod s Bohem se autor snaží oslovit zejména mladší čtenáře a také ty, kteří nejsou obeznámeni s aktuálními poznatky evoluční biologie. Tomu přizpůsobil i délku knihy, která je výrazně kratší než například výše zmíněný Boží blud. Autor postupně předkládá své argumenty směřující proti náboženství (zejména proti abrahámovským náboženstvím, mezi která patří například judaismus, křesťanství a islám).

I přesto, že se Dawkins snaží vyhnout složitým vědeckým poznatkům, je jeho text argumentačně silný. V porovnání s Božím bludem významně ubylo ironických a jízlivých narážek – obecně lze konstatovat, že styl psaní je přizpůsoben mladšímu čtenáři. Autor srozumitelně rekapituluje dosavadní poznání v oblasti evoluční biologie, používá často různé příklady a přirovnání, s čtenářem komunikuje prostřednictvím řečnických otázek a nesnaží se nad něj povyšovat z pozice znalejšího.

Velmi zajímavé jsou pasáže, kde Dawkins vyvrací mnohé některými věřícími propagované omyly – například že potřebujeme boha k tomu, abychom byli dobří, že Bible je morálním vzorem, anebo že kreacionismus je jediným možným vysvětlením vzniku života na Zemi. Své argumenty autor prokládá náhledy do vlastního životního příběhu, kdy v mládí sám inklinoval k náboženství. Když se však seznámil s Darwinovou evoluční teorií, začal o náboženství a evoluci více přemýšlet a své postoje změnil.

Knihu doporučuji zejména těm, kteří se zajímají o problematiku ateismu a chtějí se o jeho postojích a argumentech dovědět více. Dle mého názoru se titul hodí jako uvedení do tématu před četbou knihy Boží blud, která je náročnější, co se předpokládaných znalostí na straně čtenářů týče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozchod s bohem
Rádce pro začátečníky

Dawkins, Richard

Argo, 2021

Napsat komentář