Pražské jaro a Bulharská lidová republika

Zhave leto 1968
Chcete se dozvědět něco více o událostech pražského jara 1968 a roli Bulharské lidové republiky v něm? Kniha Žhavé léto 1968 přináší mnoho zajímavých informací a vyvrací zažité mýty.

Dokumentární a částečně memoárová kniha na základě historických pramenů, rozhovorů s pamětníky i účastníky a vlastních zážitků vypráví o událostech pražského jara 1968. Nechybí široce a detailně pojaté historické pozadí ani pohled do každodenního života občanů i vojáků, kniha se zároveň nese v emocionálním duchu tohoto převratného období. Značnou měrou se zaměřuje na vyvracení zažitých mýtů, které tuto historickou kapitolu dodnes obklopují, a příběhy jsou nezřídka představeny z několika hledisek. První část připomíná vnitropolitické i mezinárodní souvislosti pražského jara, jeho průběh a příčiny; druhá část již pojednává přímo o bulharské účasti na intervenci a jejích ohlasech v Bulharsku – od srpna 1968 až do současnosti.

 

Žhavé léto 1968

Pražské jaro, „bratrská pomoc“ a Bulharská lidová republika
Autor: Angel Nikolov
Přeložila: Jana Georgievová

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 164×247 mm
ISBN: 978-80-200-3268-3
Doporučená cena: 755 Kč

Knihu Žhavé léto 1968 vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

„Nepospíchej s tím, tam se uvidí,“ radila první dáma manželovi oné osudné noci.
A Ludvík Ivanovič poslechl. Když konečně dorazil do zasedacího sálu předsednictva ÚV, pocítil, jak stísněná atmosféra tam panuje.
„Možná, že tys pozval vojska?“ zeptal se ho František Kriegel přímo.
Svoboda pozvedl ruce nad hlavu:
„Ne, já mám ruce čisté!“187
Ruský novinář Šinkarjov, jemuž prezidentova dcera všechny tyto podrobnosti vyprávěla, se domnívá, že záhadná nejistota a plachost československého prezidenta před Kambulovem pramenila z toho, že čekista byl jednou z mála osob, které měly přístup k tajným dokumentům o Čechoslovácích v područí za druhé světové války, a věděl, kde má Svoboda citlivá místa z minulosti. „Kambulov se Svobodou o tom nikdy nehovořili, ale čekista neustále odezíral ze Svobodových očí nevyslovenou otázku: Ví to? Neví to?“
Kambulov ještě novináři nesdělil, co přesně věděl. Prý se domluvili na dalším setkání, na kterém by se možná rozpovídal, ale 9. 12. 1990 Kambulov zemřel. (str. 83)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Angel Nikolov (1943) je bulharský historik, novinář, spisovatel a scenárista. Události léta 1968 zažil jako přímý svědek, student ČVUT a UK v Praze, a účastnil se protestů. Poté se musel vrátit do Sofie, kde vystudoval dějiny a filozofii.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽhavé léto 1968
Pražské jaro, „bratrská pomoc“ a Bulharská lidová republika

Nikolov, Angel

Academia, 2021

Napsat komentář