Bůh, věda a hledání smyslu

Velke partnerstvi
Náboženství a věda doprovází člověka během jeho vývoje, byť se zdá, že stojí v konfliktu proti sobě. Autor na základě výzkumu různých kultur a pátrání v historii dokazuje, že náboženství i věda jsou potřeba k tomu, abychom pochopili pozici člověka. A pokud společnost ztratí víru, přijde o svou budoucnost.

Věda rozebírá věci na součástky, aby pochopila, jak fungují. Náboženství skládá věci dohromady, aby pochopilo jejich smysl.
Jonathan Sacks energicky hájí komplementárnost vědy a náboženství. Svá tvrzení zdůvodňuje celou škálou historických a filozofických argumentů, aby nám dokázal, že k pochopení pozice člověka ve světě je zapotřebí obojí.
Srovnáním příkladů z různých kultur a pátráním hluboko v historii lidské řeči a dějin západní civilizace Sacks ukazuje, že současný konflikt mezi vědou a náboženstvím je postaven na falešné dichotomii. Víra odjakživa sehrávala v lidské kultuře významnou úlohu, inspirovala člověka k mravní velikosti a umožňovala mu budovat společenství, chovající v úctě každého jednotlivce a pěstující vztahy, založené na laskavosti a vnímavosti.
Náboženství nejenže zdaleka není čímsi bezvýznamným a okrajovým, ale má zásadní roli v tříbení a kultivování vědecké debaty. Dějiny totiž jasně ukazují, že ztratí-li společnost svou duši, ztratí zakrátko i svou budoucnost.

Ukázka z knihy

Příběh první: Na samém počátku, zhruba před 13,7 miliardy let, došlo k nepředstavitelně obrovské explozi energie, z níž zcela bezdůvodně vznikl vesmír. Shlukováním hmoty se postupně vytvořily nejprve hvězdy, potom planety, až se přibližně před 4,54 miliardy let objevila jedna konkrétní planeta, na níž existovaly podmínky vhodné pro život. (str. 30)

Velké partnerství

Bůh, věda a hledání smyslu
Autor: Jonathan Sacks
Přeložila: Markéta Crowe-Atanasová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-867-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Velké partnerství vydalo nakladatelství Triton. Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Sir Jonathan Sacks, narozený v roce 1948 v Londýně, od září 1991 šestý vrchní britský rabín, je uznávaným židovským učencem a duchovním vůdcem nejen britské židovské komunity (oficiálně vrchním rabínem britského Commonwealthu). Než se stal vrchním rabínem, vedl rabín Sacks Jews’ College, nejstarší rabínský seminář na světě. Vedle klasických židovských studií absolvoval i filozofickou fakultu na Cambridgeské univerzitě a postgraduálně studoval také v Oxfordu. Od zvolení do úřadu vrchního rabína věnuje profesor Sacks své úsilí obrodě britské židovské komunity. Z pozice vrchního rabína často vystupuje v rozhlase, televizi a tištěných médiích. Je autorem zatím šestnácti knih. V roce 2005 byl povýšen do šlechtického stavu. Napsal například knihu Ne v Božím jménu či O svobodě a náboženství.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké partnerství
Bůh, věda a hledání smyslu

Sacks, Jonathan

Triton, 2021

Napsat komentář