Vlčí návrat ve fotografiích

vlci
Trvalo to dlouho, ale nakonec jsme se dočkali – vlci našli cestu zpět i do naší krajiny. Co to pro nás vlastně znamená? Mohou žít vlci po boku moderní společnosti? A jak vypadá jejich život ve volné přírodě? Poznejte tato úžasná stvoření prostřednictvím krásných fotografií.

Vlci se vracejí do naší krajiny. Tito zdatní lovci, kteří z našich lesů na dlouhou dobu úplně zmizeli, jsou zpět. V příhraničních oblastech už opět žije několik vlčích smeček a párů. Jejich počet stále roste, proto je načase se s těmito zajímavými šelmami blíže seznámit a dozvědět se, jak žijí, čím se živí a jak by mohlo vypadat pokojné soužití člověka a vlka. Vydejte se s fotografem Axelem Gomillem mezi divo­ké vlky a zažijte nezapomenutelné dobrodružství.

Vlci

Na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem
Autor: Axel Gomille
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 220×270 mm
ISBN: 978-80-7670-039-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vlci vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Poslední vlk byl v České republice zastřelen v roce 1914. Tehdy lidé zkrátka nebyli ochotni trpět domněle „zlého vlka“ ve svém sousedství. V polovině 90. let minulého století se vlci začali vracet do Beskyd z oblasti slovenských Karpat, ale vlivem všudypřítomného pytláctví se zde vyskytovali jen občasně. Až v druhém desetiletí našeho století se vlci rozšířili do mnoha lokalit a začali se tu také rozmnožovat. V roce 2020 bylo na území České republiky doloženo již 22 vlčích teritorií. Vlčí smečky či páry dnes obývají nejen Beskydy a Šumavu, ale i Jeseníky, Broumovsko, Krušné hory, Český les, Novohradské hory, Šluknovsko, Lužické hory, Doupovské hory, Frýdlantsko, Kokořínsko – Máchův kraj a Jizerské hory. (str. str. 5)

***

Když se vlci potkají, komunikují spolu prostřednictvím řeči těla. Důležitým signálem je poloha ocasu. Chce-li nějaký vlk svému druhovi imponovat, zvedne ocas sebevědomě do výšky. Má-li jej naopak lehce sevřený mezi zadními končetinami a se špičkou obrácenou ven, projevuje tím svou podřízenost. Vlk, který má strach, stáhne oháňku úplně celou mezi zadní běhy.

I postavení uší signalizuje důležité informace. Směřují-li dopředu, je vlk pozorný a sebejistý; uši sklopené dozadu naopak znamenají nejistotu či strach. Vlk, jenž svému protějšku hrozí, má uši vzpřímené, a navíc ještě vycení zuby. Slabší jedinec na to občas reaguje postavením těla znatelně vyjadřujícím podřízenost: snaží se při tom vypadat co nejmenší, přikrčí se k zemi, sklopí uši a vyvaruje se jakéhokoli náznaku agrese. (str. 25)

Nenechte si ujít kompletní ukázku včetně fotografií.

 

O autorovi

Axel Gomille je zoolog, režisér, autor knih a úspěšný fotograf, který se už několik let vydává mezi volně žijící vlky po celém Německu. Pozoruje je a jejich život zachycuje na jedinečných snímcích. Jeho fotky vlků vás uchvátí a díky nim nahlédnete do života těchto fascinujících zvířat, jako byste se ocitli v jejich bezprostřední blízkosti.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlci
Na toulkách s fotografem zvířat Axelem Gomillem

Gomille, Axel

Kazda, 2021

Napsat komentář