Osudy dvou pražských hermetiků

Nacismus versus okultismus v protektoratu
Jana Kefera a Jiřího Smíchovského sice rozděloval postoj k nacismu, ale spojovala je vášeň pro okultní vědu. Nacisté dokonce zorganizovali akci proti okultistům na území protektorátu během druhé světové války. Ač zní téma nadpřirozeně, autorka se opírá o dobové prameny.

Kniha se primárně soustředí na velmi nevšední, ale dosud veskrze přehlížené životní osudy dvou pražských hermetiků, Jana Kefera a Jiřího Arvéda Smíchovského, na pozadí jejich vztahu k okultismu a nacismu. Kromě vylíčení těchto dvou osobností, jež spojovala vášeň pro okultní nauky a rozděloval vztah k nacistickému režimu, se autorka věnuje téměř neznámé nacistické akci proti okultistům, která proběhla na území protektorátu během druhé světové války. Ačkoli se jedná o literaturu faktu podloženou nejen mnoha dobovými prameny, mohou některé pasáže knihy znít čtenáři až neuvěřitelně. Přesto se vše, co se na stránkách této publikace lze dočíst, s nejvyšší pravděpodobností skutečně odehrálo.

Ukázka z knihy

O Jiřím Arvédu Smíchovském už za jeho života kolovalo a dodnes koluje mnoho neověřených informací. Byl označován například za tajného jezuitu a svobodného zednáře. Informace, že byl Smíchovský jezuitou, se však jeví spíše jako fáma, jelikož byl už ve 20. letech vyloučen z kněžského semináře v Římě, a je proto spíše nepravděpodobné, že by byl později přijat do jezuitského řádu. (str. 84)

Nacismus versus okultismus v protektorátu

Osudy Jiřího Arvéda Smíchovského a Jana Kefera
Autorka: Kristýna Bernardová

Počet stran: 300
Vazba: brožovaná
Formát: 155×135 mm
ISBN: 978-80-200-3127-3
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Nacismus versus okultismus v protektorátu vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNacismus versus okultismus v protektorátu
Osudy Jiřího Arvéda Smíchovského a Jana Kefera

Bernardová, Kristýna

Academia, 2021

Napsat komentář