Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. září 2021

nenechte_si_ujit
Další týden před námi a s ním i další literární akce. Během příštích dní můžete zajít například na besedu s Karin Lednickou, autorkou bestselleru Šikmý kostel, nebo na křest knihy Petra Voldána. A také si připomeneme 120. výročí narození Jaroslava Seiferta.

Ale začněme zmíněnou besedouKarin Lednickou. Koná se v pondělí 20. září v brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Autorka má na svém kontě hned dvě veleúspěšné knihy, a to Šikmý kostel a jeho volné pokračování Šikmý kostel 2. Obě vypráví o tragickém osudu pastevecké vesnice, která zažila kvůli těžbě uhlí prudký růst a období prosperity, ale také tvrdý pád. O obou knihách si můžete s autorkou popovídat a pro navození hornické atmosféry vám zahraje kapela Kamraci. Beseda se koná v rámci Setkání s polskou kulturou v Brně a začíná v 18.00.

Ve středu 22. září se po celé republice koná Noc literatury. Čtenáři mohou ve své knihovně zažít příjemný večer, podívejte se na webové stránky vaší nejbližší knihovny, možná pořádají také speciální program k této akci. Podobně tomu je v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně, kde se na více místech po celém městě konají autorská čtení, přibližně od 18.15 se bude číst v budově Střední školy Kostka, od 20.00 pak v hudebním klubu Tři opice.

Z Moravy se ale přesuneme do Čech, v pražském Paláci knih Luxor se totiž ve středu 22. září koná křest knihy Petra Voldána, bývalého rozhlasového moderátora. Jeho kniha nazvaná Na vlnách s Petrem Voldánem vypráví o autorově bohatém životě plném na  různá dobrodružství a zajímavá setkání. Kmotrou knihy se stane operní pěvkyně Dagmar Pecková, o nabitý program tak rozhodně bude postaráno. Křest začíná v 16.00, tak si jej nenechte ujít.

Praha ještě jednou, tentokrát Městská knihovna, kde se ve čtvrtek 23. září uskuteční přednáška ke 120. výročí narození Jaroslava Seiferta. Tento český spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu, se pevně vepsal do české historie a jeho knihy jsou dodnes velice inspirativní. S literárním vědcem Petrem Šrámkem na akci zavzpomínáte právě na autorovu tvorbu, ale také na jeho osobnost. Přednáška začíná v 18.00 na pobočce Vozovna.

A podíváme se také do Knihovny města Hradce Králové, kde se ve čtvrtek 23. září koná beseda se spisovatelkou, nakladatelkou a překladatelkou Markétou Hejkalovou, kterou můžete znát také jako zakladatelku Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Autorka na besedě představí svoji nejnovější knihu Měj mě rád/a a popovídá si s vámi také o kouzlech a nástrahách překladatelské profese. Kromě poslední knižní novinky můžete znát i další její tituly, jako například Důkazy jejího životaAndělé dne a noci či Rudé paprsky severního slunce. Beseda v Hradci Králové začíná v 17.00.

Příští týden končí také Týdny finské literatury, které se už od začátku září konají v Praze a Brně. V pondělí 20. září se koná Severský literární salon, kde bude řeč o knize Vlčí růže – koná se online, tak se jej můžete zúčastnit i z pohodlí svého domova. A v úterý 21. září se v pražském Kampusu Hybernská koná Večer finské poezie. V Brně pak ve čtvrtek 23. září můžete navštívit besedu ke knize O Sobí mafii od Mikko-Pekka Heikkinena, který se akce sám zúčastní. Tato událost se odehraje v Kavárně Trojka.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář