Velikáni světové literatury

velikani-svetove-literatury
Co všechno se může stát na festivalu, kam dorazí skupina lidí velice úspěšných ve svých oborech a zároveň ochotných zajít hodně daleko při plnění svých snů? A co si můžeme odnést z nedokončeného posledního románu francouzské feministky?

Paula Coelha asi netřeba představovat, v dnešní době patří mezi nejprodávanější autory. Jeho knihám se postupně dostává nových vydání a jedno takové si dnes představíme jakožto první knihu. Jak dopadne festival, kterého se zúčastní skupinka velice úspěšných lidí? A jsou opravdu ochotni udělat cokoliv za jakoukoliv cenu?

Vítěz je sám

Autor: Paulo Coelho
Přeložil: Jindřich Vacek

Počet stran: 349
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3521-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Vítěz je sám vydalo nakladatelství Argo.

V knize Vítěz je sám se Paulo Coelho vrací k důležitým myšlenkám z románů Jedenáct minut a Záhir. Předkládá čtenářům román plný napětí, věrný obraz světa, v němž žijeme a kde se natolik upínáme k bohatství a úspěchu za každou cenu, že mnohdy neslyšíme, co nám říká naše vlastní srdce.
V románu Vítěz je sám nás Paulo Coelho zavádí na Filmový festival v Cannes, kde se schází takzvaná Supertřída – lidé, kteří se proslavili ve vysněném světě módy a filmu. Někteří z nich se dostali až na samotný vrchol a obávají se, že své skvělé postavení ztratí. V sázce jsou peníze, moc a sláva – tedy hodnoty, pro které je většina lidí ochotna udělat cokoliv a za jakoukoliv cenu.
Na tomto moderním „jarmarku marnosti“ se setkávají ruský milionář Igor, král módy Hamid, původem z Blízkého východu, americká herečka Gabriela, dychtící po hlavní roli, ctižádostivý policejní vyšetřovatel Savoy, který doufá, že vyřeší největší případ svého života, a Yasmine, modelka stojící na počátku úspěšné kariéry.
Komu z nich se podaří v některém z mnoha snů, které jim okolní svět nabízí, rozpoznat svůj vlastní sen a uskutečnit ho?

 

Ukázka z knihy

Mohl teď odejít do svého pokoje, protože výjev, na který čekal, se měl odehrát v 11.11 večer, i když on sám byl ochoten čekat déle. Muž vešel v doprovodu krásné ženy, oba ve společenském úboru, oblečeni na další z těch galavečerů pořádaných vždy po důležité večeři a navštěvovaných hojněji než premiéra libovolného filmu, který na Festivalu promítali.

Igor ženu ignoroval. Jednou rukou pozvedl k obličeji francouzské noviny (ruské noviny by vzbudily podezření) tak, aby ho nemohla vidět. Byla to zbytečná opatrnost, žena se jaktěživa nerozhlížela kolem sebe, jak už je zvykem těch, co si připadají jako královny světa. Jsou tady proto, aby zářily, a hledí si nevšímat, co mají na sobě ostatní, protože taková pozornost – podle toho, kolik mají ti druzí diamantů a nakolik jedinečné jsou jejich šaty – vede k depresi, rozmrzelosti či pocitu méněcennosti, třebaže jejich vlastní šaty a doplňky stály hotové jmění. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Paulo Coelho, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby, uveřejnil své knihy ve 170 zemích v překladu do 83 jazyků, jejich náklad přesáhl počet 320 milionů výtisků. Narodil se v srpnu 1947 v Rio de Janeiru, a ještě než se začal plně věnovat literatuře, pracoval jako ředitel divadla a herec, textař a novinář. Plody jeho hudební spolupráce s Raulem Seixasem a dalšími brazilskými umělci patří k nejlepším klasickým skladbám brazilského rocku. V roce 1987 prošel Svatojakubskou cestou. Za rok po této pouti napsal Mágův deník. V následujícím roce vydal Alchymistu. Od té doby Paulo Coelho nastoupil dráhu, která z něho postupně učinila nejprodávanějšího brazilského autora všech dob a jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě. Spolupracuje s řadou významných sdělovacích prostředků na celém světě a od roku 2002 zaujímá křeslo č. 21 v Brazilské literární akademii. V roce 2007 byl organizací OSN poctěn prestižním titulem Posel míru. V současnosti je nejsledovanějším autorem na sociálních sítích.

Zdroj informací: Argo

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jejich hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokážou seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Naší druhou knihou je poslední román významné francouzské spisovatelky a bojovnice za lepší postavení žen ve Francii, který vyšel po její smrti. Pojďme naposledy nahlédnout do jejího života plného nejen dramat, ale i optimismu.

Čtyři hrany srdce

Autorka: Francois Saganová
Přeložila: Dana Melanová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7335-684-2
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Čtyři hrany srdce vydalo nakladatelství Leda.

Poslední román Françoise Saganové Čtyři hrany srdce, nedávno náhodně objevený mezi jejími rukopisy, je próza bystrá, statečná a svobodomyslná stejně jako její autorka, a zrozená z jejího vášnivého zaujetí pro citový život, jeho výkyvy a jeho rozmanitost. Kniha zaujme také pochopením pro komickou stránku života i výstižností a optimismem při líčení životních dramat. Nahlédněme znovu do doby Françoise Saganové a do jejího života – v tomto nedokončeném, syrovém, znepokojujícím románu je z nich obsaženo všechno příznačné.

 

Ukázka z knihy

Je známo, že některým lékařům záleží víc na neomylnosti jejich diagnózy než na osudu pacienta. Ludovic značně podráždil všechny lékařské velekněze z Paříže i odjinud, pro něž dal Henri Cresson poslat. Snadnost, s jakou se prodral zpátky k životu, je do té míry rozhořčila, že mu našli v hlavě cosi velmi nebezpečného. A protože Ludovic nepromluvil, utvrdil je to v diagnóze a předali ho na pozorování do vysoce specializované léčebny. Ludovic byl zasmušilý, takže vypadal stále jako duchem nepřítomný a dokonce snad i mentálně handicapovaný. Jeho nezvykle pevné tělesné zdraví tento dojem jen znásobovalo.

Celé dva roky putoval Ludovic beze slova odporu či dokonce protestu z kliniky na kliniku, z jedné psychiatrické léčebny do druhé; dokonce ho poslali i do Ameriky, přičemž ho v letadle skutečně připoutali. Každý měsíc ho navštěvovali členové jeho nepříliš početné rodinky, dívali se, jak spí nebo se „tak nějak pitomě usmívá“, jak si mezi sebou sdělovali, když rychle odjížděli. (str. 15)

Pokračujte na zbytek ukázky.

 

O autorce

Koncem září zemřela francouzská spisovatelka Françoise Saganová (1935–2004). Bylo jí 69 let. Pro celou jednu generaci Francouzů byla od poloviny padesátých let symbolem křehké, veselé a bystré ženy, jež dávala druhým lekce o svobodě právě v ženském pojetí – v nezávislosti v chování, v oblékání, ve vyjadřování,… a v psaní. Úspěch její první knihy, Dobrý den smutku, přinesl v polovině padesátých let do francouzské literatury cosi nového. Jednak se prosadila jako velice mladá autorka, jednak šlo o čistě ženskou výpověď. Saganová se na výsluní držela dlouho. Její knihy vycházely ve vysokých nákladech, ale opravdu ji četli jen někteří. Přesto byla Saganová obrazem moderní doby. Především známá a sympatická osobnost.

Zdroj informací: iLiteratura.cz

Nakladatelství Leda

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které velké osobnosti světové literatury dáte dnes přednost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVítěz je sám

Coelho, Paulo

Argo, 2021

zobrazit info o knizeČtyři hrany srdce

Saganová, Francois

Leda, 2021

Napsat komentář