Sci-fi tipy aneb Budoucnost je nejistá

Tipy_Stvoritele_Muz ktery spadl na Zemi
O nejisté budoucnosti vyprávějí dva dnešní science fiction tipy. Začtěte se do poutavého příběhu o humanoidech učících se lidské řeči nebo o mimozemšťanovi cestujícím na naši planetu kvůli záchraně té své.

Stvořitelé je humorný a působivý sci-fi román Alžběty Dvořákové, jehož děj se odehrává v nedaleké budoucnosti. Hlavní hrdinka Kateřina je lingvistka, která učí mluvit roboty.

Stvořitelé

Autorka: Alžběta Dvořáková

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 114×210 mm
ISBN: 978-80-7530-300-4
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Stvořitelé vydalo nakladatelství Malvern.

Jsme v roce 2030 na předměstí Prahy a do svého světa nás zve lingvistka Kateřina, která se věnuje řeči uměle vyráběných humanoidů. Nahrává do jejich mozků soubory starých textů, z nichž se humanoidi učí mluvit. Kateřina patří do čtyřčlenného týmu, který se v malé dílně věnuje i canoidům (robotickým psům) a feloidům (robotickým kočkám). Vytváření nových tvorů je naplňující práce, ale má svá úskalí. Tvorové bez duše bývají nevyzpytatelní… Poutavý a vtipný příběh plný nečekaných zvratů se odehrává v blízké budoucnosti a klade otázky spjaté s probíhající proměnou vztahu lidí ke zvířatům.

 

O autorce

Alžběta Dvořáková je překladatelka, redaktorka a lektorka češtiny pro cizince. Je spoluautorkou knihy Cesta z mlčení a autorkou pohádek Nanukova dobrodružstvíHerkules a strašidla a Herkules na zámku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

O nakladatelství

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydáváme souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

Muž, který spadl na Zemi je nejen slavný film s Davidem Bowiem, ale také proslulý sci-fi román Waltera Tevise, vyprávějící o mimozemšťanovi, jenž ve snaze najít záchranu pro své druhy cestuje na Zemi.

Muž, který spadl na Zemi

Autor: Walter Tevis
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3551-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Muž, který spadl na Zemi vydalo nakladatelství Argo.

Muž, který spadl na Zemi je příběhem Thomase Newtona, mimozemského návštěvníka, jenž byl v lidské podobě vyslán na naši planetu, aby zachránil svůj umírající lid. Jako osamělý a křehký cizinec podléhá navzdory svému nadřazenému rozumu plíživým svodům lidské společnosti. Tváří v tvář všudypřítomné pošetilosti, podezřívavosti a zaslepenosti přitom poznává, že se i pozemšťané vydali na cestu k patrně neodvratitelnému sebezničení. Autor Dámského gambitu a oblíbeného Zpěvu drozda se v českém překladu poprvé představuje ve své nejpopulárnější science fiction. Román Muž, který spadl na Zemi se proslavil především díky vynikajícímu hereckému výkonu Davida Bowieho ve stejnojmenné filmové adaptaci. Jak už to tak ovšem bývá, literární předloha je působivější a právem se dodnes těší postavení stále vydávané žánrové klasiky.

 

Ukázka z knihy

Po dvou mílích chůze narazil na městečko. Na okraji stála cedule Haneyville, 1400 obyv. To mu vyhovovalo, správná velikost. Bylo ještě brzy (na dvoumílový pochod zvolil ráno, protože bylo chladněji) a na ulici zatím nikdo nevyšel. V dosud slabém světle prošel několik bloků, zmatený tou cizotou, napjatý a trochu vystrašený. Snažil se nemyslet na to, co má udělat. Beztak už na to myslel dost dlouho.
Mezi obchody nahromaděnými na hlavní ulici našel, co potřeboval, malý krámek s nápisem Šperkovnice. Nedaleko na rohu stála zelená dřevěná lavička, posadil se na ni. Námahou dlouhého pochodu ho bolelo celé tělo.
Za několik minut uviděl člověka.
Byla to žena v neforemných modrých šatech, vypadala unaveně, šourala se po ulici směrem k němu. Užasl a honem odvrátil zrak. Nevypadala správně. Očekával, že budou vysocí jako on, ale tahle byla víc než o hlavu menší. I pleť měla červenější, než čekal, a tmavší. Celá vypadala, celá mu připadala divná, i když samozřejmě předpokládal, že vidět je na vlastní oči bude něco jiného než v televizi. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Walter Stone Tevis (28. 2. 1928 – 8. 8. 1984) byl americký romanopisec a povídkář. Narodil se v San Franciscu, vyrůstal v Kentucky a většinu dospělosti prožil v Ohiu, kde vyučoval angličtinu na Ohio University, a později New Yorku, kde se plně věnoval psaní. Je autorem mnoha povídek a šesti románů, z nichž tři byly zfilmovány: The Hustler (Hazardní hráč), The Colour of Money (Barva peněz) a Muž, který spadl na Zemi (The Man Who Fell to Earth).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní sci-fi romány o nejisté budoucnosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStvořitelé

Dvořáková, Alžběta

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeMuž, který spadl na Zemi

Tevis, Walter

Argo, 2021

Napsat komentář