Prózy Vladimíra Macury

obcan-monte-christo-nahled
Šestá kniha v edici Vybrané spisy literárního vědce a kritika Vladimíra Macury připomene čtenářům nejen autorův román Občan Monte Christo, ale představí také řadu kratších próz.

Šestý svazek vybraných spisů Vladimíra Macury představuje autorovy prozaické texty vyrůstající z autentické – a mnohdy i přiznaně autobiografické – zkušenosti se soudobou českou znormalizovanou přítomností, kterou nejen dokumentují, ale také rozkrývají a demaskují. Román Občan Monte Christo (1993) a povídkové sbírky Něžnými drápky (1983) a Hra na něco (1995) tematizují hrdiny, kteří se ze všech sil snaží prostřednictvím rozmanitých sociálních a komunikačních her ovládnout vlastní život, leč tato jejich snaha je přečasto dostává do bizarních a groteskních situací, naznačujících absurditu světa, v nichž je jim dáno žít a být.

Občan Monte Christo a další prózy

Autor: Vladimír Macura

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 137×208 mm
ISBN: 978-80-200-3176-1
Doporučená cena: 425 Kč

 

 

Knihu Občan Monte Christo a další prózy vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Kocour v tašce se nadzvedl, prohnul hřbet a beze spěchu, důstojně a s rozmyslem vystoupil z tašky. Usadil se chlapci na stehnech a složil hlavu na tlapy. – Jmenuje se Macúr, řekl chlapec jakoby ke zvířeti. Nechala jeho větu dlouho doznívat a  pozorovala ho upřeným pohledem.
– Hm, řekla konečně, a sotva chlapec zvedl hlavu, uhnula očima k oknu.
– Kocúr Macúr plným jménem, dodal a pohladil kocoura po hlavě. Neochotně se k němu obrátila a oči měla prázdné.
– Co je to za jméno? uťala. Na tuto otázku měl chlapec odpověď na dva tahy dopředu.
– Pro kočku, pokrčil rameny. (str. 208, Něžnými drápky)

Můžete si dočíst zbytek ukázky.

O autorovi

PhDr. Vladimír Macura, DrSc., (1945–1999) byl literární historik a teoretik, sémiolog, překladatel a beletrista, autor celé řady studií, esejů, fejetonů a recenzí. Překládal z estonštiny a uspořádával výbory z estonských básníků a z poezie Petra Bezruče. V roce 1998 obdržel Státní cenu za literaturu za Guvernantku a Český sen. Ve svém literárně-historickém bádání se zabývá zejména dobou českého národního obrození a jeho mýty.
O životě a práci tohoto autora psal Pavel Janoušek ve své knize Ten, který byl.

Zdroj informací


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObčan Monte Christo a další prózy
Vybrané spisy 6

Macura, Vladimír

Academia, 2021

Napsat komentář