Za dobrodružstvím…

deti-si-ctou
Prázdniny se chýlí ke konci a na dobrodružství zbývá už jen pár dní. S tím pomohou knihy plné příběhů. Anna ze Zeleného domu se představí v novém vydání, dva chlapci se pokusí zachovat nevinnost. V Buckinghamském paláci řádí bestie a slečna Addamsová ukáže knihovničku.

Annu ze Zeleného domu není potřeba už představovat. Dobrodružství přátelské dívky s bujnou fantazií se dočkala už několika vydání a toto nejnovější doprovází ilustrace Terezy Basařové.

Farmář Matěj Cuthbert a jeho poněkud strohá sestra Marila se rozhodli, že k sobě vezmou dítě ze sirotčince – chlapce, aby jim později byl oporou v hospodářství. To ovšem netušili, že Matěj od vlaku přiveze upovídanou rusovlasou holčičku – drobnou, hubenou a bledou Annu, radostnou, upřímnou, prostořekou, temperamentní a nápaditou. Anna má za sebou bezútěšné putování od jedněch pěstounů k druhým i pobyt v sirotčinci. Je jí vlastní vyvinutý smysl pro všechno krásné, pulzuje v ní život naplněný fantazijními představami. Ocitla se u Cuthbertových sice omylem, ale přece ji nepošlou zpátky!
Marila se rychle vžije do role vychovatelky a snaží se spoutat Anninu divokou fantazii i její bezelstnou touhu po všem krásném. Annin vnitřní svět a její touha po sblížení, harmonii a kráse však nezadržitelně probleskují navenek a proměňují Marilu i další románové postavy a samozřejmě i čtenáře.
Autorka líčí Anniny sny a dobrodružství v lesích a na loukách kolem Zeleného domu, její přátelství i spory s místními dívkami a chlapci – to vše v mnoha zábavných i dojemných příhodách. Bezvýhradné přátelství s opatrnější a konvenčnější Dianou, která přidává (tedy aspoň většinou) k Anniným ztřeštěnostem trochu rozumu, tu má své opodstatnění. Na druhé straně střetnutí dvou výrazných povah představuje vztah Anny se zprvu nenáviděným Gilbertem.
Rozesmějí nás Anniny ztřeštěnosti a pohromy, jež se jí doslova sypou na hlavu, rozlítostní odpor, který Anna kvůli své upřímnosti občas vyvolá, a jistě nás strhne volný tok krásných obrazů, osvěžující humor i dramatický spád děje. Anna je od prvního okamžiku skvělý společník čtenářské představivosti – dětské nebo dospělé (pokud si ji dospělý dokázal uchovat).
Kdyby se Jane Austenová narodila o sto let později, jistě by se spřátelila se stejně skvělou autorkou
Lucy Maud Montgomeryovou. Obě totiž dokáží i dnes nabídnout čistou radost ze čtení!

Ukázka z knihy

Paní Ráchel Lyndeová bydlela v Avonlea přesně tam, kde se hlavní cesta, lemovaná olšemi a fuchsiemi, svažovala do malého údolí, jímž protékal potok pramenící kdesi daleko v lesích za usedlostí Cuthbertových. O potoku v Avonlea bylo všeobecně známo, že se už od pramene divoce klikatí a klokotá a pak se rozlévá do temných a tichých tůní, aby pak dál pokračoval ve své hlučné cestě do údolí. (str. 7)

Přečtěte si pokračování ukázky.

Anna ze Zeleného domu

Autorka: Lucy Montgomeryová
Přeložila: Lucie Oplištilová
Ilustrátorka: Tereza Basařová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 152×232 mm
ISBN: 978-80-7335-689-7
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Anna ze Zeleného domu vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Lucy Maud Montgomeryová (1874–1942) se narodila v Kanadě na Ostrově prince Edvarda, kde také, stejně jako rusovlasá hrdinka jejího románu, prožila dětství. Po matčině smrti v roce 1876 ji od jejích dvou let vychovávali prarodiče z matčiny strany. Dětství měla klidné, ale nepříliš veselé, naplněné samotou a sněním. Vystudovala učitelský ústav a pak učila na několika ostrovních školách. To už z ní byla nápadně přitažlivá mladá žena se smyslem pro módu, jež poutala pozornost mužů. Její hmotné poměry jí však nabízely jen nevalnou budoucnost, a tak začala intenzivně psát v naději, že tím svoje postavení zlepší. Nějakou dobu to trvalo – ale když v roce 1908 vydala svůj první román, jímž byla Anna ze Zeleného domu, získala si uznání a také vedlejší příjem. Vdala se v sedmatřiceti letech za pohledného, mírného, ale duševně nevyrovnaného reverenda Ewana Macdonalda, s nímž odešla do Ontaria. Po většinu dalšího života trpěla jak manželovou náladovostí, tak tíhou vlastních pocitů osamělosti a deprese. Na veřejnosti vždy vystupovala s úsměvem a potrpěla si na eleganci, v soukromí však psychické problémy usměrňovala silnými léky. Vychovala tři děti a napsala dvacet románů, asi pět set povídek, vlastní životopis a básnickou sbírku.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

O ilustrátorce

Výtvarnice a ilustrátorka Tereza Basařová (*1992 v Praze) odmalička ráda kreslila, ale až během studia na Fakultě sociálních věd UK si uvědomila, že se chce živit výtvarnou prací, a absolvovala tedy umělecké kurzy na VŠUP a v pražské Scholastice. Pro získání magisterského titulu vypracovala diplomovou práci s názvem „Procesy učení během účasti českých regionálních aktérů v programech INTERREG“, načež se vydala do australského Sydney, kde vystudovala Design Centre Enmore, obor ilustrování. V současnosti se věnuje především knižní ilustraci, mezi její nejznámější tituly patří Vrány Petry Dvořákové a Kim Čijong – ročník 82 korejské autorky Čo Namdžu, uznání sklízí také za obálku knihy Proč zahynul John Lennon? Lesley-Ann Jonesové.
Na ilustrátorské práci Tereza vítá, že dostává zadání od někoho jiného, takže je ušetřena váhání, co konkrétního by měla podniknout – zadané téma se jí najednou začne jevit jako to nejlepší možné a ona vzápětí ví, co s ním podnikne.
Zlepšit se ještě chce v typografii; má ráda tradiční japonské umění a botanickou ilustraci, blízké jsou jí knižní světy Iana McEwana a Haruki Murakamiho.
Zaujatě vyhledává staré chátrající domy a představuje si, že nějaký zachrání, koupí ho, nechá ho opravit a zařídí v něm útulek, v němž bude dál zachraňovat, a to kočky, jež nemají domov.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Pojítkem obou příběhů je doba, o které pojednávají. Tou je tragická kapitola v dějinách lidstva, a to holocaust. Napsal je irský autor, který chtěl tímto způsobem přiblížit dětským čtenářům nelehkou dobu.

Brunovi se nechce opouštět pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen vysoký plot a za ním! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem, chlapcem v pruhovaném pyžamu…
Na úspěch bestselleru CHLAPEC V PRUHOVANÉM PYŽAMU, který se stal předlohou oblíbeného filmu, navázal irský autor
John Boyne další dětskou prózou pojednávající o holocaustu CHLAPEC NA VRCHOLU HORY. Malý Pařížan Pierrot žije na vrcholu hory, kde v tajemném domě pracuje jeho teta jako hospodyně. Píše se rok 1935 a dům, ve kterém pracuje se jmenuje Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do nebezpečného světa moci a tajemství… Je otázkou, zda si i Pierrot uchová svou nevinnost, stejně jako Bruno, hrdina známější knihy Johna Boyna.

Chlapec v pruhovaném pyžamu / Chlapec na vrcholu hory (box)

Autor: John Boyne
Přeložili: Jarka Stuchlíková, Petr Štádler

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 130×215 mm
ISBN: 978-80-2760-400-5
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Chlapec v pruhovaném pyžamu / Chlapec na vrcholu hory (box) vydalo nakladatelství Brio.

O autorovi

John Boyne patří k nejznámějším a nejoceňovanějším irským spisovatelům. Vystudoval anglickou literaturu v Dublinu a tvůrčí psaní na University of East Anglia v Norwichi, kde také získal prestižní cenu Curtis Brown Award. Je autorem desítky románů pro dospělé a pěti knih pro děti a mládež. Mezi ně patří i mezinárodní bestseler Chlapec v pruhovaném pyžamu – příběh o síle přátelství a nevinnosti ve světě barbarství, který se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Jeho knihy byly dosud přeloženy do 51 jazyků. Za svou tvorbu získal John Boyne několik literárních cen a v roce 2015 také čestný doktorát na University of East Anglia, kde dnes pomáhá nadaným studentům formou stipendia. Kromě vlastní tvorby působí jako recenzent pro Irish Times a porotce několika literárních soutěží. Žije v Dublinu. Mezi jeho další knihy patří například Skrytá zuřivost srdce či Můj brácha se jmenuje Jessica.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Anglický spisovatel tentokrát zabrousil do žánru fantasy. Hlavní hrdina, bojácný princ Alfréd, se bude muset postavit silám zla, aby zachránil svou maminku a s ní i celý svět. Podaří se mu příšeru porazit?

Světově nejprodávanější autor dětských knih napsal své první fantasy! Odehrává se v Británii o sto let později, tedy v roce 2120.
Londýn je v troskách, lidé mají hlad a na celou zemi padla temnota. Malý princ Alfréd, neduživý knihomol, nikdy neopustil bezpečí Buckinghamského paláce. Teď se ale i v palácových zdech dějí podivné věci – a Alfrédův život se má navždy změnit. Za temných nocí obchází po chodbách něco strašlivého. Když Alfrédovu milovanou maminku královnu odvlečou do Toweru, musí chlapec sebrat všechnu odvahu a vydat se na hrdinskou výpravu, aby ji zachránil – a s ní i celý svět. Jeho protivník je ale strašlivý.
Příběh z mýtů a legend vás uchvátí až do svého napínavého konce.

Ukázka z knihy

Království je temné.
Británie už padesát let
neviděla sluneční světlo.
Vláda byla svržena a zemi znovu
vládne král z Buckinghamského
paláce. To je teď nejen domov
královské rodiny, ale také
pevnost.
Nikdo nemůže dovnitř ani ven.

Doporučujeme

David Walliams patří k celosvětově známým autorům píšícím pro mládež. Jeho knihy jsou kombinací humoru a dobrodružství a doprovází je povedené ilustrace:

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knizezobrazit info o knize

Bestie z Buckinghamského paláce

Autor: David Walliams
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustroval: Tony Ross

Počet stran: 468
Vazba: flexi
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-257-3484-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Bestie z Buckinghamského paláce vydalo nakladatelství Argo. Můžete si přečíst ukázku.

O autorovi

David Walliams je anglický komik, herec, spisovatel a scénárista a spoluautor slavného komediálního seriálu Malá Velká Británie, za který se svými kolegy obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. Jeho díla jsou vypravěčsky velice hodnotná a plná černého humoru. David se také věnuje charitě, v roce 2006 na sebe upozornil charitativním přeplaváním kanálu La Manche a o dva roky později přeplaváním Gibraltarské úžiny. Přečtěte si naši recenzi na knihu Táta za všechny prachyLedová obluda či Nejhorší děti na světě 3.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Knihovnička Wednesday Addamsové nabízí přehled všech románů, básní, her a filmů v žánru gotiky za posledních pět století. Poznámky jediné dcery rodiny Addamsových ukážou, že i klasická literatura má své kouzlo.

Oblíbené strašidelné citáty a děsivé příběhy jedné hrůzostrašné holky.
Bojíte se rádi? Wednesday Addamsová vám ukáže ty nejděsivější knížky všech dob!
Knihovnička Wednesday Addamsové představuje nezbytnou příručku pro každého gotika i fanouška Addamsovy rodiny. Upozorňuje na nejdůležitější romány, básně, divadelní hry a filmy v žánru gotiky za posledních pět století. Těžko by se našel někdo, kdo by nikdy neslyšel o Draculovi nebo Bídnících, ale zasvěcené komentáře Wednesday Addamsové pomohou ukázat, že například i zdánlivě nudná učebnicová „klasika“ v podobě románů sester Brontëových má své kouzlo – temné kouzlo. A co teprve Srdce temnoty, Šarlatové písmeno nebo Otrantský zámek! Nikdy jste o nich neslyšeli? Knihovnička Wednesday Addamsové vás přesvědčí, že tajuplný svět nadpřirozena v rozličných podobách, které je nutné znát, prosakuje na povrch celé zeměkoule. Temná klasika, kterou možná nezná ani vaše učitelka češtiny, je zdrojem inspirace a klíčem k pochopení jednání výstředně zasmušilé Wednesday Addamsové a její rodiny.

Ukázka z knihy

Addamsova rodina knihovnicka

Addamsova rodina

Knihovnička Wednesday Addamsové
Autorky: Calliope Glassová, Alexandra Westová
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-639-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Addamsova rodina vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorkách

Calliope Glassová je editorka a autorka několika populárních titulů o Star Wars, Marvelu a princeznách Disney. Žije v New York City. Alexandra Westová napsala několik knížek pro nakladatele jako Disney Press, Marvel Press, Penguin Random House nebo HarperCollins. Žije v New Jersey a má buldoka jménem Hamlet.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnna ze Zeleného domu

Montgomeryová, Lucy Maud

Leda, 2021

zobrazit info o knizeChlapec v pruhovaném pyžamu / Chlapec na vrcholu hory (box)
Komplet

Boyne, John

Brio, 2021

zobrazit info o knizeBestie z Buckinghamského paláce

Walliams, David

Argo, 2021

zobrazit info o knizeAddamsova rodina
Knihovnička Wednesday Addamsové

Glassová, Calliope - Westová, Alexandra

Jota, 2021

Napsat komentář