Přehlídka hrůzy

Walliams_NejhorsiDetiNaSvete3
Toužíte po nich, pipláte je, dáváte jim lásku a bojíte se o ně. A někdy se vám děti odvděčí svými skvělými výsledky ve všem, do čeho se pustí. Jindy se ale někde něco pokazí a rodiče i celý svět se nestačí divit. A děsit.

Jednou z červnových novinek roku 2019 u nakladatelství Argo byla i kniha Davida Walliamse Nejhorší děti na světě 3 (The World´s Worst Children 3, 2018). Překlad je dílem Veroniky Volhejnové a ilustrace pocházejí od Tonyho Rosse.

Davida Walliamse jsme si přiblížili naposledy na začátku letošního roku v recenzi knihy Táta za všechny peníze (Bad Dad, 2017, česky 2018). V souvislosti s dnes představovaným titulem připomeňme, že první Nejhorší děti na světě (The World´s Worst Children) vyšly v roce 2016 a do češtiny byly přeloženy o rok později. V době jejich uvedení na náš trh se objevily v originále i Nejhorší děti na světě 2 (The World´s Worst Children 2) následované českým překladem opět s ročním odstupem.

Obecně jsou Nejhorší děti na světě projektem, jehož hlavním záměrem je pobavit dětské a vyděsit dospělé čtenáře. Zdá se vám to divné? Vůbec ne. První i třetí kniha tohoto neformálního seriálu vynikají hlavně zaměřením na zvláště nechutné aspekty některých dětských zlozvyků. Asi by se hodilo uvést nějaký příklad, ale odpusťte mi, nedokážu ty nejhorší vůbec reprodukovat, aniž by se mi nedělalo špatně. Zajímavé je, že dětské publikum k oněm odpornostem přistupuje s naprosto odlišným nadhledem, a dokonce je shledává mimořádně zábavnými. Druhé pokračování Nejhorších dětí na světě předznamenávalo krok ke klidnějšímu a z mého poledu přijatelnějšímu pojetí, leč třetí kniha si s první v ničem nezadá. Vlastně ne, ubylo hrubých výrazů, jimiž se první publikace přímo hemžila, takže v tomto ohledu jsme si jako čtenáři přeci jen polepšili.

Na co se můžete těšit: „Trápení S TROJČATY“ je skokem rovnou do centra hrůz. Tři bratři provozují ty nejhorší zlozvyky, jaké si umíte nebo možná ani neumíte představit. Líčení jejich detailů určitě není čtením vhodným k jídlu ani těsně po něm. Možná ani krátce před ním. Všechny další popsané nešvary už jsou o dost klidnějšího druhu. „Vzteklá TEKLA“,  „Vejtaha VÍTĚZSLAV“, „ŠÁRKA Šklíba“, „VLADANOVY vylomeniny“, „Bezohledná BELLA“, „Manekýn VALENTÝN“, „Panovačná PATRICIE“, „Jedovatý JOŠT“ a „Kung-fu KARLA“ – všechny tyto příběhy jsou více méně zaměřené na ve svém názvu pojmenovanou vlastnost.  A samozřejmě by to nebyla kniha od Davida Walliamse, kdyby se v ní neobjevil indický trafikant Rádž. Tato klíčová postava „walliamsonek“ i zde přináší typické rozptýlení a pobavení. Ostatní záporní „hrdinové“ Nejhorších dětí na světě 3 spíš nahánějí hrůzu a představa, že takové děti mezi námi někde běhají, je dost strašidelná. Naneštěstí je ale velice pravděpodobná. Mnoho věcí autor samozřejmě dohání do absurda a přidává nejednu spisovatelskou nadsázku. Takové výstřelky nepochybně ocení hlavně dětští čtenáři.

Více než kdy jindy si v Nejhorších dětech na světě 3 dopřál rozmachu i Tony Ross, Walliamsův dvorní ilustrátor. Na jeho kresby jsme si už mohli zvyknout nejen u knih Davida Walliamse, ale třeba i u Francescy Simon. Dnes se nečekaně namísto prosté ilustrace setkáváme s plně barevnými obrázky, jichž je v knize bezpočet, a narážíme na ně doslova na každém čtenářském kroku. Jejich úkol není jen dekorativní, ale textem se proplétají jako jeho nedílná součást. Kniha je dokonce mimořádně „hlasitá“, což v praxi znamená, že je hlavně v obrázcích protkána bezpočtem citoslovcí a jiných výrazů vyjadřujících nějaké (často dost nelibé) zvuky. Nemůžeme přehlédnout ani podíl Veroniky Volhejnové, která je už s překlady Walliamsových knih v tak těsném sepětí, že ji můžeme považovat takřka za spoluautorku.

Nedávno literární svět obohatila první kniha z jistě následně rozsáhlejší série – The World’s Worst Teachers („Nejhorší učitelé na světě“). Vůbec si nedovedu představit, co můžeme v tomto případě očekávat. Vzhledem k úspěchu všech dosavadních titulů Davida Walliamse ale asi vůbec nemusíme pochybovat o jejím umístění v seznamu nejvyhledávanějších dětských knih současnosti. Kdy se dočkáme jejího překladu, to je ovšem zatím jedna velká neznámá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejhorší děti na světě 3

Walliams, David

Argo, 2019

Napsat komentář