Vystavět znovu svůj život

sam-sobe-psychologem
Současný svět je velice rychlý a nestálý a často nás natolik pohltí, že si ani neuvědomíme, že se vůbec nestaráme sami o sebe. Dnes proto přinášíme hned několik tipů na zajímavé psychologické knížky, které nám pomohou navrátit se k sobě a vystavět svůj život na pevných základech.

Žít neustále s křivdou, že nám někdo ublížil, je velice únavné a vysilující. Jak velkou moc má to, když druhým skutečně odpustíme, nám popisuje kniha Amélie Fleurot, která vyšla v nakladatelství Portál. Přečtěte si, jak si procesem odpuštění projít a sám sebe tak osvobodit.

Odpustit druhým, odpustit sobě

Autorka: Amélie Fleurot
Přeložila: Simona Filová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 115×175 mm
ISBN: 978-80-262-1731-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Odpustit druhým, odpustit sobě vydalo nakladatelství Portál.

Odpouštíme někdy jen na oko? Případně ze slušnosti? A nestálo by za to, naučit se odpouštět skutečně a autenticky? Odpustit těm, kteří nás zranili, znamená pochopit, že dotyčný ublížil především sám sobě tím, že se nás dotkl, ať už vědomě, či nikoli. Prožitá krize nám dává příležitost osvobodit se z toxického vztahu, nebo naopak šanci ho proměnit. Skutečně odpustit proto neznamená rezignovat na spravedlnost a vlastní blaho, ale naopak obdarovat sám sebe něčím velmi cenným.

Ukázka z knihy

Často slýcháme, že přátele si můžeme zvolit, avšak rodinu si nevybíráme. Pěkně se tím vyjadřuje, že rodina představuje základní skupinu lidí, které prostě musíme přijmout takové, jací jsou, a od nichž se nemůžeme jen tak odpoutat. Někteří prožívají rodinné vztahy jako naplňující a podpůrné, jiní jsou se svými příbuznými spojeni více povinností než citem.

Rodinný kruh je malou společenskou jednotkou, v rámci níž spolu žije několik jednotlivců. Toto spolužití může přinést nárazy a zranění, při nichž vzniká potřeba odpustit či dosáhnout odpuštění.

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatelství.

O autorce

Amélie Fleurot je francouzská koučka. Působí na Korsice.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Jak si uchovat naději a víru v okamžiku, kdy se svět okolo nás hroutí? V knize nositele Nobelovy ceny míru Desmonda Tutua se dočtete, jak důležité je probudit v sobě dobro. To je dle autora naší přirozeností, jakousi normou, díky které můžeme prožít radostný život navzdory okolnímu zlu.

Nechme ožít dobro v nás

Autor: Desmond Tutu
Přeložila: Markéta Stinglová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7553-866-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nechme ožít dobro v nás vydalo nakladatelství Triton.

Desmond Tutu, nositel Nobelovy ceny míru, dostává opakovaně tytéž otázky: „Jak to, že jste si uchoval naději, i když jste viděl tolik zla? Jak si můžete být tak jistý, že dobro nakonec zvítězí?“ Tato kniha je odpovědí.

Jsme stvořeni pro dobro a je na nás, zda svůj osud naplníme.
Desmonda Tutu známe jako inspirativního člověka, který byl svědkem hrozivých událostí světových dějin, a přesto si uprostřed politické zvůle, diplomatického selhání a lidské krutosti zvolil cestu smíření. Navzdory všemu, čím prošel, nás Desmond Tutu zve k naději a radosti. Povzbuzuje nás, abychom v sobě probouzeli dobrotu, která je pro nás přirozená a jejíž vědomé pěstování vede k pocitu naplnění, štěstí a smysluplnosti.
„Zlo existuje. Mravní úpadek a krutost také. Ale nic z toho není srdcem našeho bytí. Jsou to jen odchylky. Normou je dobro.“

Ukázka z knihy

Impimpi! (Udavač!)

Pokud na člověku v temných dobách apartheidu toto obvinění ulpělo, jeho dny byly sečteny. Každý černoch podezřelý ze spolupráce s nenáviděnou jihoafrickou tajnou policií riskoval nemilosrdnou smrt. Byl jsem svědkem případu, kdy údajného informátora srazili k zemi a zmlátili do krve. Lidé byli podráždění, během nepokojů už pohřbili mnoho bližních. Psal se červenec roku 1985 na černošském předměstí Duduza jižně od Johannesburgu. Přijeli jsme, abychom pochovali čtyři mladé muže, které údajně policie zabila, a dav se zrovna vrhal na člověka nařčeného z udavačství. Účastníci shromáždění plnili benzinem pneumatiku, aby mu ji nasadili jako „ohnivý náhrdelník“.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorovi

Desmond Mpilo Tutu (*1931) je jihoafrický anglikánský arcibiskup. Proslul především jako oponent apartheidu, v roce 1984 se stal držitelem Nobelovy cenu míru. Tu získal za svůj statečný postoj, názory a vlastnosti, během brutálního režimu apartheidu v Jihoafrické republice. Stal se z něj sjednocující symbol pro všechny africké bojovníky za svobodu. Společně s Dalajlámou napsal Knihu radosti.

Zdroj informací: nobelprize.org

————————————————

Prožité trauma nám dokáže změnit život. Každý, kdo zažil nějakou tragickou událost, nám dá jistě za pravdu. V knize Zemři a vstaň se ale dočteme, jak tyto nepříjemné zážitky překonat, aby mohl člověk žít dál plnohodnotně, či dokonce traumatický zážitek využít k dobrému.

Zemři a vstaň

Transformační síla traumatu
Autorka: Ursula Wirtzová

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 145×195 mm
ISBN: 978-80-7530-303-5
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Zemři a vstaň vydalo nakladatelství Malvern.

Kniha známé jungiánské terapeutky Ursuly Wirtzové je hlubokým zdrojem pro pomoc profesionálům a pro každého, kdo chce pochopit dopady války, násilí a sexuálního napadení nebo zneužívání na lidskou psychiku. Od vraždění duší přes sebeobětování až po mytologické zdroje a uzdravovací procesy, tato kniha pokrývá rozsah komplexních poznatků, které terapeutům i všem lidem pomáhají vyrovnat se s hlubokými problémy obětí traumat. Tato promyšlená a důkladná studie odhaluje procesy vedoucí ke zmírnění utrpení a napříč věky, kulturami, systémy víry i různými traumatizujícími zážitky a přináší množství praktických postupů, jak s traumaty pracovat.

O autorce

Ursula Wirtz se narodila v roce 1946 v Německu. Od roku 1978 žije ve Švýcarsku a má dvojí občanství. Je lektorkou, analytičkou školení a supervizí a vede také soukromou praxi v Curychu. Je držitelkou federální licence k výkonu klinické psychologie a psychoanalýzy.

Zdroj informací: isapzurich.com

————————————————

Naše životy jsou plné spěchu a často kvůli všem povinnostem nemáme čas sami na sebe. Někdy přitom stačí jenom pár minut. Díky poslední dnešní knize od Sophie Godkin se můžete na chvíli zastavit a uvědomit si, že je ve vašem životě vlastně mnoho dobrého – ty nejdůležitější věci jsou totiž často naprosté maličkosti.

Pětiminutový deník vděčnosti

Pro více radosti, štěstí a optimismu
Autorka: Sophia Godkin

Počet stran: 140
Vazba: vázaná
Formát: 146×210 mm
ISBN: 978-80-271-3324-6
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Pětiminutový deník vděčnosti vydalo nakladatelství Grada.

Někdy stačí 5 minut, abychom se na svůj život podívali úplně jinak. Díky tomu, že je budete věnovat vyplnění tohoto deníku, vnesete do svého života optimismus, vděčnost, duševní klid a štěstí. Pomůže vám to začít si všímat malých i velkých radostí v životě, které byste jinak mohli považovat za samozřejmost.

Poznáte, jakých malých a velkých darů se vám dostává a mnohem lépe uvidíte svůj život v jeho kráse a bohatosti. Poznáte také lépe sami sebe a to, co vás činí šťastnými a na čem vám skutečně záleží. Bez ohledu na to, jak nabitý máte den, vám krátké deníkové výzvy pomohou začít sklízet plody vděčnosti. Tento deník se stane vaším nejlepším přítelem na týdny, měsíce a klidně i na celý život.

O autorce

Sophia Godkin je zdravotní psycholožka, koučka pro štěstí, vztahy a transformace. Pomáhá lidem na celém světě naučit se milovat sami sebe, vytvářet vztahy naplněné radostí a být šťastní, aniž byste se museli nutit nebo předstírat.

Zdroj informací: thehappinessdoctor.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdpustit druhým, odpustit sobě

Fleurot, Amélie

Portál, 2021

zobrazit info o knizeNechme ožít dobro v nás

Tutu, Desmond

Triton, 2021

zobrazit info o knizeZemři a vstaň
Transformační síla traumatu

Wirtzová, Ursula

Malvern, 2021

zobrazit info o knizePětiminutový deník vděčnosti
pro více radosti, stěstí a optimismu

Godkin, Sophia

Grada, 2021

Napsat komentář