Tajemství dobré kávy

milovnik-kavy
Pokud patříte mezi milovníky dobré kávy, neměl by vám uniknout dotisk knihy americké šéfredaktorky z roku 2018. Ta se zaobírá právě přípravou kávy, a to i bez použití drahého vybavení. Staňte se odborníkem na kávová zrna!

Připravit si doma skutečně dobrou kávu není jen tak. A přitom je to možné i bez drahého vybavení. Nevěříte? Před vámi leží manuál, který vás o tom přesvědčí. Přibližuje vám svět kávy tak, že s nově nabytými znalostmi bude pro vás příprava kvalitního nápoje hračkou.

Manuál pro milovníka kávy

Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu
Autoři: Jessica Easto, Andreas Willhoff
Přeložila: Karla Voráčková

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-271-0640-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Manuál pro milovníka kávy vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Má cesta za kávou nezačala jako plánovaný hon na dokonalý šálek, ale spíše jako dlouhá procházka směrem ke craft coffee, procházka vedoucí po cestě dlážděné neznalostí a pragmatismem. Moji rodiče kávu nikdy nepili, a proto jsem se s ní během dospívání prakticky nesetkávala. Svůj první šálek kávy na střední škole – v místním bistru – jsem si objednala černý, neboť jsem nevěděla, že lidé od kávy obvykle očekávají ohavnou chuť, kterou se pokoušejí zahnat smetanou a cukrem. Já jsem řídkou, hořkou tekutinu přijala bez reptání. Začala jsem černou kávu pít pravidelně. Neotupena sladkým závojem smetany či cukru jsem brzy poznala, že různé kávy různě chutnají. Zjistila jsem, že káva z bistra se výrazně liší od kávy ze Starbucks a kávu ze Starbucks jsem dokázala rozeznat od kávy z místní nezávislé kavárny – nikdy jsem se však nezamýšlela nad důvodem těchto rozdílů. (str.  8)

***

U většiny zařízení existuje určitá jemnost namletí, při které pracují nejspolehlivěji a nejlépe vám umožňují regulovat rychlost průtoku. Pokud použijete drť, která je pro dané zařízení příliš hrubá, voda jí prostoupí příliš rychle a získáte kávu podextrahovanou. Pokud naopak využijete zrna namletá příliš jemně, voda se skrz ně dostane příliš pomalu (pokud vůbec!) a káva bude přeextrahovaná. Proto nemůžete předpokládat, že čím jemněji kávu namelete, tím rychleji se přefiltruje.

Jedním ze spolehlivých znaků, podle nichž poznáte, že používáte příliš jemně namletou kávu – připravujete-li ji na překapávači –, je vzhled vrstvy kávy: pokud se vám zdá kalná, pravděpodobně musíte zvolit hruběji mletá zrna. Dalším špatným znamením je, když vodě trvá příliš dlouho kávou protéct. V kapitole šest uvádím ideální časy průtoku pro každý způsob překapávání. Pokud tento čas přesáhnete, zřejmě používáte příliš jemné namletí; pokud skončíte dříve, než byste měli, namletí by mohlo být příliš hrubé. (str. 35)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Jessica Easto je šéfredaktorkou nezávislého nakladatelství. Ve svém volném čase také ráda píše, zajímá se o kávu a historii Severozápadní Indiany odkud pochází.

Zdroj informací: jessicaeasto.com

Andreas Willhoff se pohybuje v oboru přípravy kafe již od roku 2009. Od té doby spravoval několik nezávislých kaváren a pracoval i jako ředitele prodeje pro společnosti pohybující se v tomto oboru. Na knize se podílel jako poradce.

Zdroj informací: andreaswillhoff.com


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManuál pro milovníka kávy

Easto, Jessica – Willhoff, Andreas

Grada, 2018

Napsat komentář