Manuál z české věznice

jak-prezit-kriminal
S čím vším se můžete za mřížemi setkat? Čím si vězni krátí čas při výkonu svého trestu? A jak to vypadá, když se snaží dostat druhou šanci od společnosti? Přečtěte si spolu s námi svědectví z prostředí českého kriminálu.

Manuál pro všechny, kteří se s prostředím věznice seznamují blíž, než by kdy chtěli.
Zpráva z jiné planety pro ty, kteří do světa vězňů nikdy nenahlédli.
Výpověď vězně o tom, jak to chodí v českých věznicích, ve které najdete ironii, naštvání, údiv, rezignaci, ale i řádnou dávku energie a vtipu.

Jak přežít (český) kriminál

Praktické rady pro vězně a nejen jejich blízké
Autor: Petr Komberec

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7553-880-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jak přežít (český) kriminál vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

 Člověk propuštěný z výkonu trestu odnětí svobody získává automaticky nálepku kriminálníka. Jakmile jednou někdo takový titul dostane, už se ho nikdy nezbaví. Nezáleží na tom, zda později něčeho významného dosáhne – což s cejchem kriminálníka není snadná věc –, či nedosáhne. Přesto už jde o svobodného člověka, který má možnost rozhodnout se, jakou životní cestou se vydá a jakých cílů by chtěl dosáhnout. Dokud však neopustí brány věznice, zůstává pouhým vězněm. Číslem mezi mnoha tisíci dalších čísel. Všichni vězni by si měli být mezi sebou ve všem rovni. Taktéž by měli mít i stejná práva a možnosti, jak smysluplně využít čas strávený za mřížemi.

Pro většinu slušných lidí jsou vězni, potažmo kriminálníci pouhým odpadem na kraji společnosti. Něčím nežádoucím, co je třeba od společnosti co nejvíce izolovat. Jenomže drtivá většina odsouzených se dříve či později dostane zpět na svobodu. A jestli se jim podaří plynulá integrace do společnosti a povedou řádný život, nebo se z nich stanou nebezpeční recidivisté, ovlivňuje mnoho faktorů. Tím stěžejním pak je právě pobyt za mřížemi. Vězení by se proto nemělo chápat jako pouhé místo určené primárně k izolaci od společnosti, nýbrž jako nápravné zařízení: tedy místo, v němž by si měli dotyční uvědomit, co spáchali, vyvodit z toho ponaučení a pochopit nutnost dodržování všech právních i morálních norem. (str. 11)

***

Na to, aby se člověk dostal do vězení, přitom nemusí ani páchat podobnou trestnou činnost. Stačí k tomu poměrně málo: párkrát nebudete mít na alimenty, někomu se znelíbíte v práci, plácnete kolegyni po zadku, zřítíte se do dluhové pasti nebo se stanete účastníky tragické dopravní nehody.

Nakonec budete v jednom pytli s násilníky, úchyly, feťáky, pedofily a vrahy. Pak už není cesty zpět. Už nedokážete zvrátit koloběh událostí, vrátit čas, abyste mohli vše napravit. Jediné, co vám zbude, je přijmout následky a postavit se jim čelem se vší silou, kterou v sobě dokážete najít. A přesně takhle mě tady nyní máte. Nejsem hrdý na vše, co jsem kdy spáchal, přestože některých činů nelituji, ale nesu jejich důsledky a snažím se, abych z rozbředlého bahna, v němž žiji, stvořil nádhernou sochu. Abych dokázal ze všeho toho zla vytěžit opravdu jen to dobré a vybudovat něco smysluplného a užitečného. Tady se nemůžete spolehnout ani na nikoho jiného, ani na nic jiného než pouze a jen sami na sebe. (str. 16–17)

Pokračujte na celou ukázku.

 


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6 –10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu. V Nakladatelství Triton je každoročně přeloženo mnoho úspěšných zahraničních titulů z výše zmíněných oblastí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak přežít (český) kriminál
Praktické rady pro vězně a nejen jejich blízké

Komberec, Petr

Triton, 2021

Napsat komentář