Sci-fi – budoucnost je nejistá

Knizni tipy_napinava sci-fi
S dnešními tipy se podíváte do budoucnosti a moderních světů plných technických vymožeností. Ne vždy to ale bude procházka růžovou zahradou. Čekají na vás místa plná robotů, kam lidé nesmějí, i mnohá nebezpečí.

Mají vaše děti rádi dobrodružné příběhy o robotech a vzdálené budoucnosti? Pak se jim určitě bude líbit Poslední člověk od Leea Bacona, román o světě, v němž vládnou roboti, zatímco lidé jsou pokládáni za zakázaný druh.

Poslední člověk

Autor: Lee Bacon
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-653-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Poslední člověk vydalo nakladatelství Jota.

Lidé jsou zakázaný druh a světu vládnou roboti. Ale co když se najednou objeví dívka, která potřebuje pomoc? Zemi ovládají roboti. Jsou inteligentní, mírumilovní, praktičtí, zodpovědní, předvídatelní – modrá planeta se nemohla dostat do lepších rukou. A to jen díky tomu, že roboti v pravý čas odstranili lidi. Ano, ony tvory, kterým sice nelze upřít pár dobrých vlastností (vyvinuli přece roboty), ale jinak se starali jen o válčení, znečišťování životního prostředí a zkrášlování svých nehtů. Bez lidí je světu prostě mnohem lépe. To mají ve svých elektronických mozcích zakódováno i XR_935, Ceeron_909 a SkD_988, dokud jednoho dne náhodou nenarazí na člověka. Lidské mládě s označením Emma, které je podle všeho poslední svého druhu. Přesto se odhodlaně vydává na cestu za tajemným cílem, a XR & spol. podniknou po boku lidské dívky nejnepředvídatelnější dobrodružství svého robotického života. Lee Bacon zve mladé i dospělé čtenáře na výpravu do budoucnosti, která by se klidně mohla stát realitou. Napadlo vás někdy, co si o nás lidech myslí náš robotický vysavač nebo dron? Nečekejte žádnou pochmurnou ani přetechnizovanou sci-fi. Poslední člověk kypí životem, humorem a vírou, že lidé a roboti přece jen mají co dát jedni druhým. Pro děti od 8 let.

 

Ukázka z knihy

Posledni clovek_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Zábavné a optimisticky laděné dobrodružství, prostoupené momentkami zanikající lidské stopy na planetě i stále přítomnou nadějí na společnou budoucnost umělé inteligence a lidí.

Kirkus Reviews

Ovane nás jemný humor, když se doslovně smýšlející roboti snaží pochopit lidské slovní obraty, chování a emoce. A Bacon navyšuje sázky a akční úroveň příběhu, zatímco skupina hrdinů závodí s časem a čelí nečekaným novým hrozbám. Dobrodružný techno příběh o přátelství, ideální pro fanoušky série Wild Robot Petera Browna.

Booklist

Baconův příběh je plný zvratů a dobrodružství… Doporučujeme fanouškům napínavého sci-fi se silným etickým motivem.

School Library Journal

 

O autorovi

Lee Bacon se narodil 5. 9. 1979 a do spisovatelského řemesla se zakousl už na základní škole. Svými příběhy a básněmi se nejprve snažil rozesmát kamarády, a tyto první zkušenosti bohatě zúročil v knihách určených náctiletému obecenstvu. Největší úspěch sklidil s oceňovanou fantasy sérií Joshua Dread (od r. 2012), jejíž hrdina je dospívajícím synem superpadouchů. Z jeho pera pochází i Legendtopia (od r. 2016), The Mystery of Alice a Interview with the Robot. Knížka Poslední člověk byla přeložena zatím do 22 jazyků a brzy se objeví i na filmovém plátně. Další informace najdete na webu nakladatelství Jota.

————————————————

Román Stroj času od H. G. Wellse vyšel v roce 1895, kdy také vzniklo několik významných vynálezů, např. bezdrátový telegraf a elektrifikovaná železnice. Vydejte se spolu s vědcem a jeho neobyčejným strojem do daleké budoucnosti.

Stroj času

Autor: H. G. Wells
Přeložil: Jan Kalandra

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7335-645-3
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Stroj času vydalo nakladatelství Leda v edici Slavné utopie.

Tohle je moment, kdy se začalo odvíjet klubko podivuhodných událostí: slavnostní večeře v domě bohatého vynálezce posedlého svými výzkumy. V těch chvílích spatří světlo světa fantaskně romantický, místy děsivý, úžasný a strnulým rozumem neproniknutelný vynálezcův příběh – neuvěřitelné dobrodružství novodobého Gullivera odehrávající se v budoucnosti vzdálené statisíce let. Ale nejen to: zároveň se zrodí první kniha popularizující pojem cestování v čase, a také jedna z prvních knížek přinášejících fanouškům beletrie žánr sci-fi. Když vynálezce zabrzdí svůj stroj v Londýně na prahu 8028. století, bohužel ho nevítá krásný nový svět hemžící se nevídanými výdobytky vědy i techniky a prodchnutý všeobjímajícím humanismem. Z všemocného lidstva, jež si slibovalo „zlatý věk“, zbyly jen roztříštěné houfy človíčků tělesně i duševně připomínajících děti, které se v polorozpadlých zříceninách děsí tmy a každého šramotu v ní… Jde dodnes o jeden z nejpůsobivějších a nejvlivnějších románů sci-fi, jaké byly kdy napsány, román zároveň napojený na vývojovou linii varovně pochmurných utopických děl, jež zachycují lidstvo, Zemi a dokonce snad celý vesmír ve stavu pokročilého úpadku a návratu k primitivnímu způsobu života. Kudy se vydáme, aby k tomuhle vývoji nedošlo?

 

Ukázka z knihy

Cestovatel časem (bude totiž nejjednodušší ho titulovat takto) k nám vedl náročný výklad. Světle šedé oči se mu zářivě leskly a jinak bledý obličej se mu červenal vzrušením. V krbu jasně plápolal oheň a jeho světlo se odráželo od stříbrného lustru a ulpívalo na bublinkách, které s odlesky stoupaly našimi skleničkami a rozplývaly se na hladině. Hostitelova vlastnoručně navržená křesla se nám nepoddávala, ale zahrnula nás objetím a v místnosti panovala ona báječná atmosféra odpočinku po večeři, za níž se myšlenky vesele rozutečou mimo ustálené mantinely. Zatímco jsme si tedy hověli a lenivě obdivovali, jak vážně onen nový paradox (jelikož tak se nám předmět jeho zájmu jevil) bere a jak zaníceně přitom šermuje štíhlým ukazovákem, zněla salonkem tato slova:
„Potřebuju, abyste mě pozorně sledovali. Budu nucen popřít pár víceméně všeobecně přijímaných představ. Z bludů vychází třeba geometrie v té podobě, jak jste se ji učili ve škole.“ (str. 9)

 

O autorovi

Herbert George Wells, dítě devatenáctého věku, muž dvacátého století, se jako spisovatel a novinář přímo ve své práci utkával s důsledky nebývalého a překotného vývoje světa. Sociální proměny stály v popředí jeho pozornosti. Odpovědně zaujímal stanovisko k boji dělnické třídy za elementární lidská práva, práci, chléb. Interviewoval amerického prezidenta F. D. Roosevelta v době nejhorší nezaměstnanosti celé historie, v krizi třicátých let. Měl příležitost diskutovat s Vladimírem Iljičem Leninem, když přijel roku 1920 jako jeden z prvních autorů světového jména do sovětského Ruska. Herbert George Wells se narodil 21. září 1866 na londýnském předměstí Bromley, zemřel 13. srpna 1946. Je autorem knihy Válka světů. Přečtěte si také sbírky povídek Vynálezci zázraků a Strůjci nových časů.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Druhý svazek 0 Tu, historického životopisu o náročné cestě Talů na daleký Coraab, je plný zajímavých zvratů a nečekaných událostí. Zjistěte, jak pokračuje nevšední příběh Jakuba Hussara.

0 Tu, svazek druhý

Autor: Jakub Hussar

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 152×217 mm
ISBN: 978-80-257-3488-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu 0 Tu, svazek druhý vydalo nakladatelství Argo.

0 TU je historickým životopisem pojednávajícím o strastiplné cestě kultury Talů na odlehlý skládkosvět Coraab a jeho následné kolonizaci. Ústřední postavou knihy je ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, která se na sklonku života svěřuje čtenáři se svým pohnutým osudem. Díky jejímu autentickému svědectví dnes můžeme nahlédnout na události počátku coraabského letopočtu očima ženy, která se svými odvážnými činy navždy zapsala do historie. Obsáhlý debutový román Jakuba Hussara je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha, stejně jako dříve úspěšná karetní online hra ze stejného světa, plně dosvědčuje neuvěřitelnou propracovanost tohoto vesmíru i autorův poutavý smysl pro detail.

 

O autorovi

Jakub Hussar (* 1985) je režisér, producent a idea maker. Narodil se v Českých Budějovicích. Vystudoval režii a scenáristiku na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku, kde od roku 2009 vyučuje. V roce 2002 spoluzaložil tvůrčí skupinu Trinity Pictures, která se zaměřuje na tvorbu krátkých sci-fi filmů. V roce 2011 stál u zrodu herního studia ARK8, pod jehož taktovkou vznikla online karetní hra Coraabia (česká hra roku 2014). O rok později založil iniciativu Vladimír Franz prezidentem, později vedl prezidentskou kampaň Pavla Fischera. V roce 2018 založil inovativní reklamní agenturu HAZE, kde působí jako kreativní ředitel. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho záliby patří tvorba elektronické ambientní hudby, bojová umění a kameničina. Přečtěte si také 0 TU, svazek první.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám sci-fi tipy o světech budoucnosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední člověk

Bacon, Lee

Jota, 2021

zobrazit info o knizeStroj času

Wells, H. G.

Leda, 2021

zobrazit info o knize0 Tu, svazek druhý

Hussar, Jakub

Argo, 2021

Napsat komentář