Nenechte si ujít v týdnu o 19. do 25. července 2021

nenechte_si_ujit
Červenec se nám přehoupl do své druhé poloviny a s ním i Měsíc autorského čtení. Pokud tedy budete v následujícím týdnu v Brně nebo Ostravě, určitě si zajděte poslechnout některé ze zajímavých čtení českých, ale i slovenských autorů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Hned v pondělí 19. července ve 20.30 se v Brně můžete těšit na autorské čtení Ondřeje Štindla, novináře, scénáristy a spisovatele. Autor je dvojnásobným držitelem ceny Český lev za scénáře k filmům PoutaSvět pod hlavou. Za svoji novinářskou činnost získal v roce 2020 Cenu Ferdinanda Peroutky. Z jeho literární činnosti můžete znát prózy MondscheinK hranici či Až se ti zatočí hlava. Z posledně jmenovaného románu bude autor brněnským návštěvníkům číst vybrané ukázky, tak si to nenechte ujít.

Cenu Jiřího Ortena, která se uděluje autorům do 30 let, letos získal Šimon Leitgeb. A návštěvníci brněnského Měsíce autorského čtení budou mít v úterý 20. července příležitost si přijít poslechnout jeho čtení. Mladý autor vydal zatím dvě básnické sbírky, a to Mezi námaBetonová pláž, za kterou získal výše zmíněné ocenění. Pokud se chcete s tímto dílem seznámit blíže, neváhejte a stavte se na autorské čtení, začíná ve 20.30.

Letošním čestným hostem Měsíce autorského čtení je Slovensko, a tak máte možnost poznat i současné spisovatele našich východních sousedů. V Brně to bude ve čtvrtek 22. července od 19.00 Michal Hvorecký, autor téměř dvacítky románů, sbírek povídek, knih pro děti či překladů. Můžete znát jeho román Plyš, jehož adaptaci uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí. V Brně ale bude číst ze své nejnovější knížky povídek Čierny lev, ve které reaguje na aktuální dění ve světě.

Pokud jste si oblíbili surrealismus, určitě dorazte na autorské čtení Františka Dryje, které se v Brně uskuteční v sobotu 24. července ve 20.30. Autor je od roku 1979 členem Surrealistické skupiny v Československu a od roku 1994 dokonce působí jako šéfredaktor surrealistické revue Analagon. Na svém kontě má množství básnických sbírek, jmenujme například Druhé DesateroVlci či Nebe – peklo – já, ze které bude v sobotu předčítat.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku a jejich kompletní program najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě se v pondělí 19. července můžete těšit na slovenského spisovatele Marka Vadase, který bude od 19.00 číst ze svého díla. Do povědomí čtenářů se dostal svým debutovým Malým románom, který vydal v roce 1994. Velkou inspirací jeho tvorby je pak Afrika, kam se opakovaně vrací a dojmy z těchto pobytů pak vkládá do svých děl. Tomuto tématu se věnuje v knize Liečiteľ a ve sbírkách Čierne na čiernom a Zlá štvrť. A o Africe bude řeč určitě i na ostravském autorském čtení.

pondělí 19. července ale můžete v Ostravě zavítat i na čtení českého autora. Ve 20.30 se představí básník, prozaik, hudebník, publicista a historik Petr Placák. Můžete si ho pamatovat jako jednoho ze členů undergroundové kapely The Plastic People of the Universe, v současnosti pak vydal knihy MedorekObrovský zasněžený hřbitovKádrový dotazníkFízl či Gottwaldovo Československo jako fašistický stát.

Na čtvrtek 22. července je připraveno autorské čtení spisovatelky a psychoterapeutky Anny Fodorové. Tato rodačka z Bělehradu vyrostla v Praze a od roku 1968 žije v Londýně. Vydala román První terapie a knižní portrét své matky, spisovatelky Lenky Reinerové Lenka. A právě z této velmi osobní knihy bude autorka v Ostravě návštěvníkům od 20.30 předčítat.

A na závěr pátek 27. července. V Ostravě se představí textař, scénárista a spisovatel Ondřej Hübl. Jeho jméno jste mohli kromě jeho knih zaznamenat také v titulcích velice úspěšného seriálu Zkáza Dejvického divadla, který napsal společně s Miroslavem Krobotem. Vydal také sbírku povídek Hod mrtvou labutí a povídkou Elév přispěl do antologie Krvavý Bronx. Jeho čtení začíná v 19.30.

Ostravská autorská čtení se konají v Divadle 12 na ulici Čs. legií a jejich kompletní program najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář