Německá literatura a kultura protektorátu

Vsechny vody Cech tecou do Nemecka_uvodni
Soubor studií Všechny vody Čech tečou do Německa? seznamuje čtenáře se zajímavými tématy, jako je např. osud německojazyčných nakladatelství na území protektorátu nebo činnost českého tisku pod správou nacistů.

Kniha přináší soubor studií prezentovaných v Ústavu pro českou literaturu AV ČR v rámci Literárněvědného fóra 2019 Češi, Němci a protektorátní literatura. Jednotliví hosté se zde zabývali institucionalizací a ideologizací literatury ve sledovaném období (Steffen Höhne), obrazem protektorátu v dobové literatuře (Peter Becher), protektorátní tvorbou čelního představitele německé literatury první republiky Hanse Watzlika (Václav Maidl), osudem německojazyčných nakladatelství na území protektorátu (Murray G. Hall) nebo řízením českého tisku pod nacistickou správou (Jan Cebe). Svazek uvádějí dvě kontextualizační studie o německé literatuře v protektorátu z pera editorek, jedna věnovaná literárnímu životu v souvislostech a druhá představující dobovou tvorbu německojazyčných autorů v protektorátu, a rovněž studie k exilové tvorbě vybraných autorů německého jazyka ve sledovaném období (Jan Budňák).

 

Všechny vody Čech tečou do Německa?

Studie k německé literatuře a kultuře protektorátu
Editorky: Lucie Antošíková, Marie Brunová (eds.)

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Formát: 147×232 mm
ISBN: 978-80-200-3223-2
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Všechny vody Čech tečou do Německa? vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Ovládnutí médií a přizpůsobení jejich obsahu potřebám vládnoucí moci představují nepochybně jeden ze základních pilířů každého moderního totalitního systému. Nacistické Německo přitom často slouží jako jeden z příkladů toho, jak mohou být média po všech stránkách využita tak, aby podporovala záměry a cíle vládnoucí moci a zároveň pomáhala v masách společnosti ve vztahu k vládnoucím strukturám generovat potřebnou míru souhlasu.
Proces ovládnutí médií a nastavování jejich řízení probíhal v nacistickém Německu již od počátku 30. let 20. století. Nacisté si byli vědomi nutnosti plně ovládnout média i proto, že zprvu na takřka žádný významnější prostředek komunikace s veřejností neměli přímý vliv. V tomto směru jim pomohla zejména spolupráce s mediálním magnátem Alfredem Hugenbergem, která byla od roku 1928 symbolizována spojenectvím v rámci tzv. Harzburské fronty. Díky této dohodě získali nacisté přístup k jednomu z největších multimediálních impérií tehdejší Evropy, což mělo bezesporu vliv i na úspěch ve volbách v roce 1932. (str. 67)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lucie Antošíková

PhDr. Lucie Antošíková, Ph.D. vystudovala Filosofickou fakultu Ostravské univerzity v oboru Český jazyk se žurnalistickým zaměřením a dále obor Teorie a dějiny české literatury. Od roku 2006 do roku 2007 dělala redaktorku týdeníku Listy moravskoslezské, dále působila jako lektorka českého jazyka a od roku 2014 je členkou Oddělení 20. století a literatury současné ÚČL AV ČR. Lucie Antošíková je autorkou či spoluautorkou knih ZatemněnoZ toho co bylo / Zůstává to co bude.

Zdroj informací: Ústav pro českou literaturu AV ČR

 

Marie Brunová

MMag. Dr. Marie Brunová se ve svém bádání zaměřuje na českou literaturu, zejména prózu první poloviny 20. století a život a dílo Jiřího Weila. V letech 1993 až 1998 studovala na PF MU v Brně obory ruština a němčina (Mgr.), v letech 2001 až 2007 pak Ruhr-Universität Bochum, obory: slavistika, germanistika a anglistika (Mag.). Od roku 2007 až 2020 se věnovala doktorandskému studiu na Paris-Lodron-Universität Salzburg. Od roku 2017 je členkou Oddělení 20. století a literatury současné ÚČL AV ČR.

Zdroj informací: Ústav pro českou literaturu AV ČR


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechny vody Čech tečou do Německa?
Studie k německé literatuře a kultuře protektorátu

Antošíková, Lucie - Brunová, Marie

Academia, 2021

Napsat komentář