Neobyčejný příběh obyčejných přátel

Leonard a Hladovy Paul_uvodni
Leonard a Hladový Paul je román, který nenabízí napínavé zvraty a vzrušující zápletky, ale příjemnou atmosféru a chvíle strávené nad vtipným, komorním a sympatickým příběhem dvou svérázných přátel a jejich blízkých.

Tento odzbrojující román klade prostou otázku: Mohou dobří lidé změnit svět? Leonard a Hladový Paul je okouzlující příběh dvou milých svobodných třicátníků, kterých byste si na ulici ani nevšimli, natož aby se z nich mohli stát románoví hrdinové. V jejich obyčejnosti se však skrývá neobyčejná síla. Leonard se živí psaním encyklopedií pro děti a touží po někom, s kým by mohl společně žasnout nad krásou všehomíra. Hladový Paul je naopak se svým životem spokojený beze zbytku – je chodícím ztělesněním bytí v přítomném okamžiku. Oba přátelé se pomocí humoru, deskových her a společného mlčení snaží proplout bouří života v jednadvacátém století a uchránit si to nejcennější – radost z každé, i té nejobyčejnější chvíle.

 

Leonard a Hladový Paul

Autor: Rónán Hession
Přeložila: Zora Freiová

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0606-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Leonard a Hladový Paul vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Leonarda vychovávala jen matka a nesnáze s tím spojené skrývala pod rouškou veselosti. Jeho otec tragicky zemřel při porodu. I když nebyla od přírody žádný generál, naučila syna vnímat život jako řetězec drobných událostí, z nichž každá se dá sama o sobě zvládnout. patřila k lidem, pro které je laskavost něčím úplně přirozeným a kteří jsou přesvědčeni, že jediná přijatelná omluva pro to, že někomu na zahrádce za domem chybí krmítko pro ptáky, je ta, že ho umístil před dům.
Jak už se to chlapcům, kteří před sportem dávají přednost hrám, občas stává, Leonard měl málo kamarádů, ale spoustu nápadů. Jeho matka intuitivně vycítila, že děti jako on potřebují, aby jim někdo naslouchal. Cestou na nákup spolu rozmlouvali o elektrických úhořích a vraceli se ponořeni do debaty o Saturnových měsících; při koupání probírali přílivové vlny, a když ho ukládala ke spánku, ještě se letmo zmínili o člověku, který má podle Guinnessovy knihy rekordů nejdelší nehty na světě. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Tato nenápadná, ale úžasná kniha je stejně vtipná i moudrá, něžná i průkopnická. Rónán Hession pátrá po pokladech ve skromných životech a obyčejných přátelstvích a skutečně je nachází. Je to také veselá kniha – a takové potřebujeme.

Diane Setterfieldová, spisovatelka

Knihu Leonard a Hladový Paul bych vřele doporučila těm, kdo hledají román, který se vymyká konvencím. Je prostý a zároveň jedinečný – přináší chválu laskavosti a spokojenosti, života bez velkých dramat a konfliktů. Především je to však milá kniha oslavující lidi, jež obvykle přehlížíme.

Kit de Waalová, spisovatelka

Hrdinové prvotiny Rónána Hessiona jsou jako Forrest Gump nebo Moss a Roy z Ajťáků – roztomilí svérázové, neohrabaní antihrdinové, podivíni spokojeni sami se sebou.

The Irish Times

 

O autorovi

Rónán Hession je irský hudebník a spisovatel, zaměstnaný jako státní úředník. Žije v Dublinu s manželkou a se dvěma dětmi. Jeho debutový román Leonard a Hladový Paul (2019) byl nominován na několik literárních ocenění a získal cenu British Book Award za rok 2020.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonard a Hladový Paul

Hession, Rónán

Host, 2021

Napsat komentář